H Aθήνα γεμίζει βιβλία -Όλες οι εκδηλώσεις της Κυριακής | 0 bovary.gr
H Aθήνα γεμίζει βιβλία -Όλες οι εκδηλώσεις της Κυριακής | 0 bovary.gr
21|04|2017 10:45
SHARE
ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

H Aθήνα γεμίζει βιβλία -Όλες οι εκδηλώσεις της Κυριακής


Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες,  ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», που θεωρείται το καλύτερο λογοτεχνικό έργο όλων των εποχών και  ο άγγλος δραματουργός  Ουίλιαμ Σαίξπηρ. 

Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO από το 1995 έχει καθιερώσει τη  συγκεκριμένη  ημερομηνία  ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης.

Όμως  η ιστορία της συγκεκριμένης γιορτής έχει τις ρίζες πολύ παλιότερα. Στην Καταλονία,  από το 1925, με πρωτοβουλία των βιβλιοπωλών που ήθελαν τιμήσουν τον εθνικό τους συγγραφέα, την ημέρα αυτή  που ονομάζεται «η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων»,  λαμβάνει χώρα μία τοπική παραλλαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται και με τη γιορτή του  Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα: «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», οι άνδρες  χαρίζουν στην αγαπημένη τους ένα τριαντάφυλλο κι αυτή  ανταποδίδει με ένα βιβλίο.  Ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, συγκεντρώνει τις περισσότερες εκδηλώσεις. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στη Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Αυτή την Κυριακή πάντως στις περισσότερες χώρες του πλανήτη ετοιμάζονται πολλές εκδηλώσεις, γιατί τα βιβλία αποτελούν μια παγκόσμια κληρονομιά, ένα παράθυρο στον κόσμο.  Άλλωστε όπως έχει πει και ο μεγάλος Μπόρχες: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης». 

Ετοιμαστείτε λοιπόν για επίγειες απολαύσεις.

Στην Αθήνα συγκεκριμένα, που το 2018 θα γίνει η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, οι εορτασμοί θα είναι αφιερωμένοι σε δυο μεγάλους Έλληνες ποιητές: τον Διονύσιο Σολωμό και τον Γιώργο Σεφέρη. Την Κυριακή 23 Απριλίου, στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της Αττικό Μετρό, του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά.

Ο Δήμος Αθηναίων, με σκληρή και συντονισμένη προσπάθεια, διεκδίκησε και κέρδισε από την UNESCO για την πόλη της Αθήνας τον συγκεκριμένο τίτλο. Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης «Σκοπός είναι να αναδειχθεί η αξία του βιβλίου, όχι μόνο ως μέσου μάθησης αλλά και ως μέσου επικοινωνίας και διασκέδασης. Ένα εργαλείο για μία κοινωνία δημοκρατική και ελεύθερη, που παράλληλα φέρνει την Αθήνα και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της μεγάλης παγκόσμιας κοινότητας των φίλων του βιβλίου, της συγγραφής και των εκδόσεων» . 

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα ξεκινήσουν  από τη παραμονή. ‘Ετσι, το Σάββατο 22 Απριλίου η Εταιρεία Συγγραφέων με την Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διοργανώνουν στις 7.30 το απόγευμα, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο της Στοάς τού Βιβλίου), εκδήλωση με θέμα «Διονύσιος Σολωμός: 100 χρόνια από τον θάνατό του». Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Μαρία Δεληβορριά και ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος. Θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Επίσης το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο αναγνώστης» και τo βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον», σε συνεργασία με τον δήμο Αγίων Αναργύρων, διοργανώνουν από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στον χώρο του βιβλιοπωλείου, ένα πλούσιο πρόγραμμα.
 

Η Ξένια Καλογεροπούλου  θα υποδέχεται τους μικρούς βιβλιόφιλους με αφήγηση παραμυθιών, το δημοτικό μουσικό σχήμα 8/8  προσεγγίζει την ελληνική ποίηση με τον τρόπο του Μάνου Χατζιδάκι ενώ ο Βασίλης Βασιλικός, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Αλέξης Πανσέληνος και ο Τίτος Πατρίκιος  θα διαβάσουν κείμενά τους.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», ο Γιάννης Τροχόπουλος, ο επικεφαλής της διοργάνωσης Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, θα μιλήσει για τον σχεδιασμό, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργεί η μεγάλη διεθνής διοργάνωση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει ποικιλία δράσεων σε διάφορες πόλεις: από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Βόλο, τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Ρόδο. Στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και συζητήσεις με αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών, που θα διαβαστούν από ηθοποιούς και από συγγραφείς.

Συμμετέχουν οι πεζογράφοι: Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Έρση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς και Χρήστος Χρυσόπουλος.

Το βράδυ η Ταινιοθήκη θα κάνει ένα αφιέρωμα σε ταινίες που σχετίζονται με το βιβλίο, οπότε οι σινεφίλ βιβλιοφάγοι μπορούν να απολαύσουν το «Δάφνις και Χλόη»,  το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη και  το «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Επίσης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, έπειτα από αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην προσφάτως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της, ενώ οι γονείς μπορούν παράλληλα να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14 που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ. Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν και παιδιά πρόσφυγες.

Παράλληλα, «Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος» μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου. Θα μας ξεναγήσει στην βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, ενώ θα ακούσουμε αποσπάσματα βιβλίων από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες, εκ περιτροπής με τη συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων).

Όσο για τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Διαβάζω για τους άλλους», με την ενεργή συμμετοχή πολλών εθελοντών, η ανάγνωση βιβλίων φτάνει σε ανθρώπους ηλικιωμένους, σε παιδιά σε ορφανοτροφεία και σε ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση κειμένων.

Μεγάλες δράσεις όμως οργανώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις βιβλιοθήκες. Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο τους «'Αθλιους» και το κουκλοθέατρο «Το δώρο». Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία-σταθμούς, όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και χώρο τερματισμού το Δημοτικό Θέατρο. Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, θα παρουσιάσει θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών, θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το Κέντρο Φροντίδας ΑΜΕΑ. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα έκθεση θεατρικού βιβλίου.

Σημειώνεται ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου, παράσταση βασισμένη στο «'Άσμα Ασμάτων». Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, θα διοργανώσει τη Δευτέρα 24 Απριλίου αναγνώσεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου, ενώ το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου οργανώνει στις εγκαταστάσεις του λογοτεχνικό αναλόγιο.

Ευκαιρία  λοιπόν να περιπλανηθείτε στην πόλη ή να επισκεφτείτε βιβλιοπωλεία και να αγοράσετε ένα πολύτιμο δώρο για εσάς ή τους αγαπημένους σας. Αν δεν ξέρετε τι να επιλέξετε ,  μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κατάλογο με τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών,  που δημιουργήθηκε το 2002 από την Νορβηγική Λέσχη Βιβλίου.  Εκατό συγγραφείς  από 54 διαφορετικές χώρες, πρότειναν  ο καθένας δέκα λογοτεχνικά έργα. Με αυτό  τον τρόπο προέκυψε η «» χρυσή λίστα».   Τα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται δεν ταξινομήθηκαν με κάποια σειρά αξιολόγησης, αλλά  καταγράφηκαν  ως ισάξια,  με εξαίρεση τον Δον Κιχώτη στον οποίο αποδόθηκε η  μέγιστη διάκριση.