Odori/ Facebook
Odori/ Facebook
24|04|2017 13:15
SHARE
ODORI

Οdori: Η πρώτη βερμουτερία στην Αθήνα σερβίρει εξαιρετικά coctails και ναπολιτάνικες πίτσες


Odori στα Ιταλικά σημαίνει μυρωδιές, αλλά και αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και πράγματι αυτή η πρώτη Vermuteria που δημιουργήθηκε στην πόλη μας μοσχοβολάει.

Στην οδό Σκουλένιου  2,  στην καρδιά της Αθήνας, η δραστήρια ομάδα του Theory All Day Bar στο Χαλάνδρι,  δηλαδή οι  Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και  Γιώργος Καίσαρης, μαζί  με τον head bartender Μανώλη Λυκιαρδόπουλο (νικητή του ελληνικού τελικού Wordclass Bartender για το 2015)  έχουν δημιουργήσει ένα  πρωτότυπο all day bar για βερμούτ και πίτσα.  Η Odori Vermuteria di Atene είναι η ελληνική twist version των ιταλικών Vermouth-Bar, που  αποτελούν από τα πιο hot στέκια στο Τορίνο.  Με το που μπείτε στον καλόγουστο χώρο του μαγαζιού, θα  νομίζετε πως έχετε ταξιδέψει στην Ιταλία και συγκεκριμένα σε κάποια από τις εξοχές της Τοσκάνης,  αφού  εδώ  ο Βοτανικός κήπος που είναι ζωγραφισμένος στον τοίχο  δημιουργεί μια cosy ατμόσφαιρα, Στο υπόγειο, όπου βρίσκεται η κουζίνα,  το περιβάλλον είναι αυτό που λέμε «σαν στο σπίτι σας», ενώ oi πελάτες έχουν τη δυνατότητα  να βλέπουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες του προσωπικού. 

Τώρα θα μου πείτε που το θυμήθηκαν το βερμούτ; Αυτό δεν το έπιναν οι  γονείς  μας στα πάρτι της εποχής τους;  Ε,  λοιπόν, στην Ελλάδα   τα συγκεκριμένο πότο  ήταν όντως στη μόδα τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60,   όμως οι  γείτονές μας  Ιταλοί το τιμούν πιστά  και μάλιστα συνηθίζουν να  συνοδεύουν το φαγητό τους με ελαφριά απεριτίφ, οι Ισπανοί συχνάζουν πλέον σε μπαρ που επικεντρώνονται σε αυτό το πιο οινοπνευματώδες, ας το πούμε έτσι,  κρασί, ενώ  παγκοσμίως δημιουργούνται νέες ετικέτες  και παλιές εταιρίες που είχαν σταματήσει να το πιστεύουν επιστρέφουν στην παραγωγή του.  Δηλαδή το βερμούτ είναι η νέα τάση κι έχει vintage αύρα.  

Στο Odori   σας περιμένει μια τεράστια ποικιλία από κλασικά cocktails,  που ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά πιο  ανατρεπτικές προσεγγίσεις-  διαβάστε με προσοχή τον κατάλογο για να μάθετε απίστευτες ιστορίες. Το βερμούτ εμφανίζεται σε πολλές   εκδοχές, ενώ τα οχτώ  signature cocktails  του μαγαζιού έχουν τη δική τους πρωτοτυπία, αφού  βασίζονται σε  αρωματικά βότανα. Τα αυθεντικά aperitivo φυσικά έχουν την τιμητική τους, αλλά και το φημισμένο Negroni  που σερβίρεται με διαφορετικούς τρόπους. Αν πάλι θέλετε, μπορούν να σας σερβίρουν  το κάθε συστατικό ξεχωριστά, για να μυηθείτε στην  αυθεντική απόλαυση. Πάντως για να ξέρετε, η αρτεμισία (ή αψιθιά ) είναι το βότανο που αποτελεί το βασικό αρωματικό στοιχείο του βερμούτ, αλλά ο Μανώλης χρησιμοποιεί  κι άλλα συστατικά:  καρπούς, ρίζες ή μπαχαρικά, που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ετικέτες για την παρασκευή των ποτών του.  Οι τρεις τελευταίες ενότητες πάντως του καταλόγου είναι αφιερωμένες   αποκλειστικά στο βερμούτ: με €15  δοκιμάζετε  τρία κοκτέιλ για μια αναδρομή στην ιστορία του Negroni. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας συνδυασμό,  ή να  επιλέξετε  την προτεινόμενη τρίπτυχη Negroni experience.  Αξίζει πάντως  να  το παραγγείλετε  μαγειρεμένο με berries: δροσερό και ανάλαφρο,  είναι ό,τι πρέπει για την εποχή.

Σε περίπτωση που μπερδευτείτε  το ευγενέστατο προσωπικό είναι πάντα εκεί για να σας συμβουλέψει και να βρει το ιδανικό κοκτέιλ για την ιδιοσυγκρασία σας.   Αν σας αρέσουν οι περίεργες γεύσεις, δοκιμάσετε  το Between Houston & Broadway με ουίσκι από σίκαλη, ρόδι, βερμούτ και angostura bitters , που βασίζεται στη συνταγή ενός cocktail, η οποία δημοσιεύτηκε σε αμερικανική εφημερίδα της εποχής και γεννήθηκε σε ένα μπαρ του Μανχάταν, αν και ο δημιουργός του παραμένει άγνωστος. 

  Τώρα  όσο αφορά στο φαγητό,  στην κουζίνα πρωταγωνιστούν τα κλασικά ιταλικά  πιάτα  και φυσικά η διάσημη αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, που ψήνεται  σε ξυλόφουρνο από περουβιανές πέτρες στους 500 βαθμούς για μόνο 60 δευτερόλεπτα, παρακαλώ, για να διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση της. Μπορείτε να  τη βρείτε σε δυο μεγέθη -μικρή και μεγάλη,  ανάλογα με την όρεξή σας. Την επιμέλεια του φαγητού έχει αναλάβει ο εξειδικευμένος στα μυστικά της Neapolitan pizza σεφ Walter Speranza - Ναπολιτάνος ο ίδιος και γνωστός σε όλους για τις κορυφαίες πίτσες του στο Marechiaro της Μυκόνου-, μαζί με τον Αλμπέρτο Σιμιλλίδη, που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του μενού. Πέρα από τις πίτσες όμως,  υπάρχουν κι άλλες επιλογές, εμπνευσμένες φυσικά από την ιταλική παράδοση,  όπως  τα  panini, πολύ δυνατά πιάτα ζυμαρικών, ή  φρέσκιες σαλάτες. Δοκιμάστε τα  λαζάνια και θα με θυμηθείτε, είναι από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα.   Για επιδόρπιο υπάρχουν και τέσσερα  γλυκίσματα- το σεμιφρέντο με φράουλα  είναι το πιο δημοφιλές. 

Αν πάλι είστε πιο συντηρητικοί και θέλετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με κρασί, μην ανησυχείτε, γιατί το μαγαζί διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή , που έχει επιμεληθεί ο wine and spirits consultant Ηλίας Γεωργόπουλος.  Θα βρείτε εκλεπτυσμένες και αξιόλογες ελληνικές ετικέτες από ιταλικές ποικιλίες, αλλά και εκλεκτά ιταλικά κρασιά.  Δυνατό χαρτί  όμως του  μαγαζιού είναι και το tailor made χαρμάνι καφέ, από τέσσερις ποικιλίες καφέ για να κλείσετε τη βραδιά σας αλά ιταλικά. 

Επίσης τις Κυριακές το Odori σερβίρει και brunch. Οπότε  πάρτε την παρέα σας και ετοιμαστείτε για  μια ξεχωριστή έξοδο με ευρωπαϊκό αέρα!

Odori Vermuteria di Atene 

 Σκουλένιου2,  Αθήνα

 21 0331 4674