Facebook /@bartesera
Facebook /@bartesera
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΣ

Μια όαση με εξωτικούς φοίνικες και απίθανα κοκτέιλ στην καρδιά της Αθήνας


Είναι αυτό που άλλοι το χαρακτηρίζουν «έρωτα με την πρώτη ματιά» κι άλλοι το προσπερνούν αλλά γυρίζουν το κεφάλι τους πίσω σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, για να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς βλέπουν τα ματάκια τους.

Κάτι τέτοιο συνέβη και σε εμένα, καθώς κατέβαινα την Κολοκοτρώνη και συγκεκριμένα, όταν έφτασα στη «Στοά Πραξιτέλους», μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και ιστορικές στοές της Αθήνας.

Εδώ το βλέμμα μου έπεσε τυχαία επάνω στο μπαρ μιας αυλής που μοιάζει με πραγματική όαση στη μέση του πουθενά ή καλύτερα κάτω από ένα αίθριο και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω μια στάση.

Στον αριθμό 25 λοιπόν, συνάντησα ένα περιβάλλον που με έκανε να αισθανθώ πρωτόγνωρη οικειότητα και ζεστασιά, σαν να βρίσκομαι στο δικό μου σπίτι ή στη δική μου γειτονιά.

Ο λόγος για ένα από τα πιο φημισμένα μπαρ του κέντρου, που ακούει στο όνομα «Bartesera». Χτίστηκε όταν οι επιγραφές των καταστημάτων της στοάς έπεσαν από το βάρος της σκουριάς και μπαίνοντας δημιουργεί ένα εφέ, αφού θα σας κάνει να πιστέψετε πως είναι χωρισμένο στα τρία.

Σήμερα, με πρωταγωνιστή του χώρου την urban exotica αισθητική και υπό τους ήχους της μεσογειακής αλλά και αφρικάνικης μουσικής, το «Bartesera» ξανασυστήνεται στο κοινό του «ντυμένο» πια με πολλά χρώματα, καταπράσινα φυτά, με έντονο το στοιχείο του ξύλου στη διακόσμηση του και είναι έτοιμο να μπει στο 12ο χρόνο λειτουργίας του.

Για την ιστορία του, το όνομα του προήλθε από ένα λογοπαίγνιο. Bar γιατί είναι μπαρ! Art για τις καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενεί στο χώρο του περιοδικά. Sera λόγω του αίθριου που σκεπάζει την εσωτερική αυλή και σφυγμομετρά την εναλλαγή μέρας και νύχτας. Tesera, λόγω των τεσσάρων ιδιοκτητών του, που το μετέτρεψαν αγαπημένο στέκι του κέντρου.

Facebook /@bartesera
Facebook /@bartesera

Οι πόρτες του ανοίγουν από το πρωί, για να απολαύσετε εύγευστο καφέ, τον οποίο μπορείτε να ζητήσετε και με γάλα σόγιας, ενώ στον κατάλογο θα βρείτε και δροσιστικές σπιτικές λεμονάδες.

Επειδή όμως το «Bartesera» είναι ένα all day spot, μετά τη δύση του ηλίου, σας προσκαλεί για ένα ταξίδι στον κόσμο των κοκτέιλ του -16 στη λίστα που έχουν επιμεληθεί οι bartenders, εκ των οποίων τα 8 είναι signature ενώ υπάρχουν και κάποιες πιο «ελαφριές» προτάσεις. Ολα τα κοκτέιλ βασίζονται σε μεσογειακά και εξωτικά προϊόντα και εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα το «Gorilla Hug» το οποίο ανήκει στην κατηγορία των tiki και περιλαμβάνει ρούμια, κρέμα καρύδας, εξωτικά φρούτα και μια μυστική προσθήκη που το κάνει ξεχωριστό. Γαρνίρεται με φρέσκο ανανά και flakes καρύδας και σερβίρεται σε ποτήρι high bowl που παρομοιάζεται με γυάλινο μπαμπού. Οσο για τη γεύση του, είναι γλυκόξινο, φρουτώδες και ελαφρώς spicy.

Facebook /@bartesera
Facebook /@bartesera

Από την άλλη, αν είστε λάτρεις των αρωμάτων των κρασιών, τότε η μικρή wine list θα σας ανταμείψει με τις ελληνικές ετικέτες της (υπάρχει ακόμα και σπιτική σαγκριά και βιολογικό κρασί), τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε με υπέροχες μπρουσκέτες.

Στα highlights του «Bartesera», το γεγονός ότι αυτή την εποχή η στοά ανοίγει από πάνω για αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης κάτω από τον ουρανό!

Info: Η στοά Πραξιτέλους οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1920-1930, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κουρεμένου.

Bartesera

Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, Αθήνα, τηλ. 21 0322 9805

Facebook /@bartesera
Facebook /@bartesera