10 θερινά σινεμά στην Αθήνα για τα ζεστά Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού | 0 bovary.gr
10 θερινά σινεμά στην Αθήνα για τα ζεστά Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού | 0 bovary.gr
22|06|2017 16:40
SHARE
ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ

10 θερινά σινεμά στην Αθήνα για τα ζεστά Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού


«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά», τραγουδούσε ο Λουκιανός, μιλώντας στο συλλογική μας μνήμη, που έχει ταυτίσει τις μέρες του καλοκαιριού με το συγκεκριμένο είδος ψυχαγωγίας.

Γιατί στην Ελλάδα έχουμε τη σπάνια τύχη να διαθέτουμε υπέροχους ανοιχτούς κινηματογράφους για να απολαμβάνουμε τις αγαπημένεςταινίες, κάτω από τον αττικό ουρανό, ανασαίνοντας μυρωδιές από αγιόκλημα και γιασεμιά.

Μιας λοιπόν και τα ζεστά βράδια δεν μας χωράει το σπίτι, πάρτε την παρέα σας, διαλέξτε την ταινία που προτιμάτε και αφεθείτε στην μαγεία του θερινού σινεμά.

Θησείον: Είναι τα πιο παλιό θερινά της Αθήνας, που ιδρύθηκε το 1935 και λειτουργεί ανελλιπώς, εκτός από την περίοδο της Κατοχής. Από το 1980, το σινεμά πέρασε στην οικογένεια Μανιάκη,  που έχει μετατρέψει τον χώρο σε έναν  μικρό παράδεισο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου. Μάλιστα  ο συγκεκριμένος κινηματογράφος έχει κερδίσει την  πρώτη θέση στη λίστα του αμερικανικού CNN με τα απολαυστικότερα σινεμά της υφηλίου. Με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη , ένα πιατάκι σπιτικό γλυκό βύσσινο, χειροποίητο λικέρ,   μια  παγωμένη σπιτική βυσσινάδα, που  παρασκευάζεται in house   με μαύρη ζάχαρη,  ή ένα ποτήρι βιολογικό κρασί  μπορείτε να απολαύσετε νέες επιλεγμένες ταινίες, αλλά και επαναπροβολές κλασικών αριστουργημάτων.

Απ. Παύλου 7, Θησείο 11851 Αθήνα , 2103420864 &  2103470980

Cine Paris: Στην πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, μέσα στην Πλάκα, το Cine Paris  μάς κρατάει συντροφιά από το 1920. Τότε ένας Έλληνας κομμωτής, ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα της πατρίδας του και να δημιουργήσει αυτόν τον κινηματογράφο. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 χτίζεται το  κτήριο,  που υπάρχει  μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως θερινό και χειμερινό σινεμά, αν και στα τέλη του '60 όμως εξαιτίας της κρίση των θερινών κινηματογράφων, αναγκάστηκε για ένα διάστημα να παραμείνει κλειστό. Τελικά, το 1986 άνοιξε ξανά, με νέο ιδιοκτήτη πλέον, και   πλέον αποτελεί αγαπημένο σημείο των  σινεφίλ Στο πωλητήριο του θα βρείτε  μοναδικές αφίσες ταινιών, ή πόστερ με αγαπημένους ηθοποιούς, ενώ το roof garden του δικαίως θεωρείται από τα καλύτερα στην πόλη.

Κυδαθηναίων 22, Αθήνα 105 58, 21 0322 2071

Αθηναία: Φημιζόταν για χρόνια για τη σπιτική  του τυρόπιτα, που έφτιαχνε για χρόνια η γυναίκα του ιδιοκτήτη. Βέβαια, τώρα πια τη θέση της έχουν  πάρει άλλες λιχουδιές, όμως, ο κήπος της Αθηναίας παραμένει υπέροχος και καλαίσθητος, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των Αθηναίων αλλά και πολλών τουριστών.

Χάρητος 50, Κολωνάκι, 210 7215717

Cine Αίγλη: Ο καταπράσινος κήπος της Αίγλης, με τις μπουκαμβίλιες και  τα γιασεμιά, αποτελεί μια μικρή όαση δροσιάς για τις καυτές νύχτες του καλοκαιριού. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός κινηματογράφος άνοιξε το 1903, προβάλλοντας την γαλλική ταινία «Δέκα Γυναίκες Κυνηγούν έναν άντρα». Σήμερα  στο κυλικείο του  θα βρείτε μοναδικές χειροποίητες λιχουδιές,ενώ αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία της επιλογής σας κι από την  Prive Veranda, απολαμβάνοντας το a la carte μενού του εστιατορίου της Αίγλης Ζαππείου.

Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, 210 3369369

Ριβιέρα: Με σχεδόν μισό αιώνα ζωής, η Ριβιέρα είναι το σήμα κατατεθέν των Εξαρχείων. Πνιγμένη κυριολεκτικά μέσα στα γιασεμιά, φέρνει τις καλύτερες ταινίες της σεζόν, επαναπροβάλλει κλασικές δημιουργίες, ενώ συχνά διοργανώνει και ρετροσπεκτίβες σε αγαπημένους σκηνοθέτες.

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια,  210 3837716

Cine Mαρίνα Φλοίσβος: Κατεβαίνοντας νότια, μπορείτε να  παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες, αναπνέοντας θαλασσινό αέρα στην Μαρίνα του Φλοίσβου, τρώγοντας κι ένα ζεστό καλαμπόκι. Παράλληλα, στον υπαίθριο χώρο,  λειτουργεί χώρος εστίασης για όσους θέλουν να απολαύσουν το ποτό και το φαγητό τους σε ένα καταπράσινο περιβάλλον αλλά και παιδότοπος για τους λιλιπούτειους επισκέπτες του. Επίσης, στις πρώτες σειρές υπάρχουν ξαπλώστρες για μεγαλύτερη άνεση, ενώ  συχνά γίνονται και 3D προβολές κάτω από τα αστέρια.

Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 210 9821256

Μπομπονιέρα: Ο αγαπημένος θερινός κινηματογράφος των Βορείων Προαστίων με το πρωτότυπο όνομα, συγκεντρώνει θεατές από όλη την Αθήνα, γιατί μέσα στον κατάφυτο κήπο του, η θερμοκρασία πέφτει αρκετά, οπότε μπορεί να χρειαστείτε ζακέτα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται πολλές επανεκδόσεις, αλλά και ταινίες πρώτης προβολής, ενώ  το κυλικείο διαθέτει και μικρή αυλίτσα για συζητήσεις  στο διάλειμμα.

Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά,  210 8019687

Λαΐς: Η πεντακάθαρη ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας φιλοξενεί όχι μόνο εκλεκτές δημιουργίες, αλλά έχει και το πιο οικονομικό εισιτήριο της πόλης. Πέρα όμως από τις προβολές, εδώ διοργανώνονται πολλά πάρτι, φεστιβάλ, συναυλίες κι εκδηλώσεις που δίνουν έναν  διαφορετικό αέρα στο καλοκαίρι. Στο κυλικείο θα βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία από μπίρες, αλλά και χειροποίητα ολόφρεσκα σάντουιτς.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136 , 210-3609695, 210-3612046

Ζέφυρος: Εδώ θα δείτε ως επί το πλείστον παλιές κλασικές ταινίες, πολλές εκ των οποίων και αρκετά σπάνιες, που αποζημιώνουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό σινεφίλ. Άλλωστε η όλη ατμόσφαιρα θα σας ταξιδέψει στο χρόνο, ενώ στον χώρο  μπορείτε να δείτε παλιές μηχανές προβολής από περασμένες δεκαετίες, τότε που το σινεμά ήταν η μοναδική ψυχαγωγία των κατοίκων της πόλης. Η NEW STAR που υπερασπίζεται και αγωνίζεται  ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο σινεμά επιμελείται το θερινό πρόγραμμα του Ζέφυρου, που βρίσκεται στην πολύβουη οδόν Τρώων στα Άνω Πετράλωνα. Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε την έξοδό σας με μια βόλτα στα γειτονικά μπαράκια και μεζεδοπωλεία.

Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα,  2103462677, 6907660033

Cine Δεξαμενή: Βρίσκεται στη στέγη του παλιού υδραγωγείου και λειτουργεί από το 1905. Το 1909 στον χώρο παίζονταν παραστάσεις του θεάτρου σκιών, αλλά από το  1991  απέκτησε και πάλι την αρχική του ιδιότητα. Εδώ θα δείτε όλες τις νέες κυκλοφορίες, ταινίες βραβευμένες σε φεστιβάλ αλλά και αφιερώματα,  απολαμβάνοντας εξαιρετικές ζεστές πίτσες από το κυλικείο,  ενώ μετά την προβολή μπορείτε να συνεχίσετε στην πλατεία με ουζάκι και μπιρίτσα.

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210-3602363-210-3623942