DON Barber & Groom: Ενα σαλόνι ομορφιάς και περιποίησης αποκλειστικά για άνδρες | 0 bovary.gr
DON Barber & Groom: Ενα σαλόνι ομορφιάς και περιποίησης αποκλειστικά για άνδρες | 0 bovary.gr
DON BARBER & GROOM

DON Barber & Groom: Ενα σαλόνι ομορφιάς και περιποίησης αποκλειστικά για άνδρες


Θυμάσαι τον άντρα που κάποτε ξυπνούσε, φορούσε το πρώτο τυχαίο T-shirt, έβαζε λίγο gel στα μαλλιά κι έβγαινε για ποτό;

Αυτή η εικόνα αποτελεί πια παρελθόν. Πλέον, ο άντρας ασχολείται πολύ περισσότερο με την εξωτερική του εμφάνιση, διαβάζει και πληροφορείται για τις τάσεις στη μόδα και την ομορφιά, αλλά και για τα μυστικά που θα απογειώσουν το στιλ του.

Ο σύγχρονος άντρας ξέρει τι θέλει, δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά, είναι απαιτητικός και πολύ επιλεκτικός, ενώ δείχνει ότι το απολαμβάνει το ίδιο με εμάς.

Το DON Barber & Groom δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει όλες του τις ανάγκες και αποδεικνύει, ότι η ομορφιά μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά εμείς οι γυναίκες έχουμε κάθε λόγο να ζηλεύουμε την ύπαρξη του.

Στον κατάλογο του θα βρεις τίτλους όπως θεραπεία αντιγήρανσης, ενυδάτωσης, βαθύ καθαρισμό, περιποίηση χεριών, ποδιών (μανικιούρ, πεντικιούρ), αποτριχώσεις ή trimming σώματος, υπηρεσίες που απευθύνονται αποκλειστικά στο αντρικό κοινό.

Το όραμα του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Σακελλαράκη, υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν αρχικά άνοιξε το κατάστημα στον αριθμό 16 της οδού Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για το «πάντρεμα» του πάθους και της αγάπης του για την περιποίηση και την εξέλιξη της ανδρικής ομορφιάς με συγκεκριμένες αρχές και φιλοσοφία.

Οπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σακελλαράκης, «Το σύγχρονο μπαρμπέρικο το αντιλαμβάνομαι ως την εξέλιξη του παραδοσιακού κουρείου. Σίγουρα πατάμε πάνω στη βάση του παραδοσιακού γιατί έχουμε υπηρεσίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων όπως το ξύρισμα, το κούρεμα αλλά εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες και με καινούρια πράγματα, όπως για παράδειγμα η περιποίηση των χεριών, τα χαλαρωτικά μασάζ, οι αποτριχώσεις με κλωστή ή με κερί. Πρόκειται για έναν πολυχώρο για τον άντρα».

Τον Ιούνιο του 2016 το DON Barber & Groom μεταφέρθηκε στην οδό Αμερικής 23, σε έναν χώρο μεγαλύτερο και πολύ πιο άνετο, όπου η εργονομία συνδυάστηκε με το design. Πρωταγωνιστές τα βιομηχανικά στοιχεία που εναρμονίστηκαν πλήρως με λεπτομέρειες από την art deco εποχή.

Εχουν ανταποκριθεί οι άντρες στη φιλοσοφία του σύγχρονου μπαρμπέρικου;

Εχουν ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και το θεωρώ φυσιολογικό, γιατί είναι κάτι που έρχεται από τα παλιά χρόνια. Τα κουρεία που κάποτε υπήρχαν αλλά χάθηκαν, ήρθαν ξανά σήμερα για να μείνουν, γιατί ο άντρας γύρισε και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον. Νιώθει πιο άνετα, πιο οικεία. Φεύγει από τα κομμωτήρια και στρέφεται στα μπαρμπέρικα.

Ποια είναι η πρώτη ανάγκη ενός άντρα που σας επισκέπτεται;

Οι περισσότεροι πελάτες μας επισκέπτονται για το κούρεμα και για την περιποίηση στο μούσι τους, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα. Γνωρίζοντας όμως το χώρο μας, εξοικειώνονται και με άλλες υπηρεσίες τις οποίες δεν διστάζουν να δοκιμάσουν. Οι άντρες ζητούν τη συμβουλή μας ως προς το στιλ στα μαλλιά τους και το μούσι τους ή ακόμα και για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στιλ που προτιμούν περισσότερο οι άντρες στο κούρεμα ή στην περιποίηση στο μούσι τους;

Ολα τα κουρέματα που δουλεύουμε τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια έχουν ως βάση κλασικές αντρικές «γραμμές κοψίματος» και έχουν αναφορές στις δεκαετίες του 20, 30 μέχρι και του 40. Στη μόδα δηλαδή έχουν επανέλθει τα πιο κλασικά κουρέματα.

Το DON Barber & Groom είναι αυτό που θα λέγαμε ο παράδεισος των αντρών. Μια μοντέρνα επανέκδοση του κλασικού, αντρικού, κουρείου που ταξιδεύει το νου και τις αισθήσεις στην αίγλη της παλιάς Αθήνας, σημερινά δοσμένη, ενώ προσφέρει κλασικές και μοντέρνες υπηρεσίες barbering και grooming, προσαρμοσμένες στο στιλ του κάθε πελάτη.

Λέγεται, ότι για το γυναικείο κοινό το κομμωτήριο δεν είναι απλά ένας χώρος περιποίησης και φροντίδας των μαλλιών, αλλά αποτελεί ένα μέρος στο οποίο ανταλλάζουμε απόψεις και κάνουμε μιας μορφής ψυχανάλυση. Ισχύει το ίδιο για τους άντρες που σήμερα επισκέπτονται το σύγχρονο μπαρμπέρικο;

Είχα την τύχη να δουλέψω και με γυναίκες για 15 χρόνια και μπορώ να πω πως υπάρχουν βασικές διαφορές ως προς τις ανάγκες που έχουν οι άντρες από το κουρείο από εκείνες των γυναικών στο κομμωτήριο. Στο αντρικό κοινό δεν υπάρχει hot season, δεν υπάρχει ημερομηνία. Ο άντρας ξυπνάει, βλέπει ότι δεν «στρώνουν» τα μαλλιά του και έρχεται για κούρεμα ή περνάει έξω από το κατάστημα και θυμάται ότι θέλει να κουρευτεί. Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των πιο elegant αντρών, που επιθυμούν να είναι πάντοτε περιποιημένοι και φροντίζουν για αυτό.

Μιας και έχετε επιμεληθεί το look και των δύο φύλων, ποιος είναι πιο «δύσκολος» πελάτης τελικά, μια γυναίκα ή ένας άντρας;

Δεν υπάρχει «δύσκολος» πελάτης. Είναι διαφορετικές οι ανάγκες. Απλά στην περίπτωση των αντρών, είναι λιγότερα τα πράγματα που θα κάνεις, υπό την έννοια αυτή είναι και πιο «εύκολος» πελάτης. Ο άντρας είναι σαν ένα μικρό παιδί. Εμπιστεύεται πιο εύκολα, είναι πηγαίος ο ενθουσιασμός του, είναι πιο αυθόρμητος ο ίδιος. Αντίθετα, η γυναίκα έχει συνήθως μεγαλύτερη ανασφάλεια και ψάχνει όλες τις λεπτομέρειες. Επίσης, έρχονται συχνά άντρες και μας δείχνουν φωτογραφίες με διάσημους άντρες, όπως τον Τζορτζ Κλούνεϊ που κάποτε είχε μούσι, fashion icons δηλαδή που επηρεάζουν το στιλ, αλλά ο άντρας θα επηρεαστεί λιγότερο από ότι μια γυναίκα.

Πού νομίζετε πως οφείλεται η επιστροφή στην αγάπη για το ρετρό;

Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι επειδή ακόμα και στο χώρο του design ή της γαστρονομίας υπάρχει η τάση για επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες, όλο αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα με τη «φούσκα» των νέων πραγμάτων, μας έκανε να καταλάβουμε ότι η βάση είναι τελικά οι παραδοσιακές αξίες αυτές.

Ο χώρος του DON Barber & Groom αναβιώνει την χαμένη ευχαρίστηση των αρσενικών, αλλά ικανοποιεί και μια βασική ανάγκη των γυναικών, την οποία ανακαλύψαμε μιλώντας με τον ιδιοκτήτη, Γιάννη Σακελλαράκη.

Ποιες άλλες υπηρεσίες μπορεί να επιλέξει ένας άντρας που θα επισκεφτεί το DON Barber & Groom;

Οντας μέσα στο κομμωτήριο αλλά με μεγάλο τμήμα αντρικού κοινού μέσα σε αυτό, διαπίστωσα την ανάγκη των αντρών να επωφεληθούν από υπηρεσίες που θεωρούνταν «ταμπού». Οταν οραματίστηκα το DON Barber & Groom, η φιλοσοφία μου ήταν να δημιουργήσω ένα χώρο που να μπορεί ένας άντρας να απολαμβάνει υπηρεσίες και θεραπείες πέρα από το κούρεμα. Διαπίστωσα δηλαδή, ότι υπάρχουν άντρες θέλουν να περιποιηθούν τα άκρα τους αλλά αυτό θα το έκαναν στο σπίτι. Αν λοιπόν υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να προσφέρει όλες αυτές τις υπηρεσίες σε έναν άντρα, γιατί να μην τον προτιμήσει;

Τι θα λέγατε στους άντρες που εξακολουθούν να θεωρούν κάποιες υπηρεσίες «ταμπού», όπως η περιποίηση των νυχιών;

Αυτό που λέω συχνά και αποτελεί και motto μου ως προς τις υπηρεσίες αυτές, είναι πως κανείς δεν έχει δεύτερη ευκαιρία για την πρώτη εντύπωση. Τα χέρια μας είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει ένας συνομιλητής μας είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα. Θεωρώ ότι είναι λάθος να δίνουμε βάση μόνο στην περιποίηση των μαλλιών ή στο μούσι και να έχουμε απεριποίητα χέρια. Το ίδιο ισχύει και για τα πόδια. Και σίγουρα αυτό δεν είναι απλά θέμα αισθητικής, αλλά και καθαριότητας.

«Στο DON Barber & Groom χρησιμοποιούμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και από εταιρείες που αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα, αλλά και έπειτα από μια διαρκή αναζήτηση για πρωτοποριακά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών, συνεργάζομαι και αποκλειστικά με εταιρείες του εξωτερικού. Στο Shop in a Shop του DON Barber & Groom κανείς θα βρει προϊόντα όπως κρέμες ξυρίσματος, σαμπουάν, conditioner ή λάδια για το μούσι, Perfume Bar με επώνυμα labels αρωμάτων και αξεσουάρ. Προσπαθούμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στον άντρα.»

Οι περισσότεροι νέοι άντρες ακολουθούν τη μόδα «μούσι και τατουάζ». Θεωρείτε ότι καταλήγουν να είναι δεδομένοι;

Αυτά είναι «τα κακώς κείμενα» της μόδας. Δυστυχώς, όταν κάτι είναι trend το ακολουθούμε «τυφλά», χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι απαραίτητα μας πηγαίνει. Συγκεκριμένα για το μούσι, θεωρώ ότι είναι ένα trend που θα αργήσει να φύγει, γιατί είναι ένα πολύ ωραίο «καμουφλάζ» για τον άντρα. Είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να καλύψει ατέλειες, να τονίσει ορισμένα χαρακτηριστικά, να δείξει αρρενωπότητα και βολεύει πάρα πολύ γιατί δεν πρέπει να ξυρίζεσαι κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, δεν ταιριάζει σε όλους!

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει ένας άντρας στην περιποίηση του;

Βασικά να μην περιποιείται καθόλου τον εαυτό του ή ένα πολύ συχνό λάθος είναι ότι δεν χρησιμοποιεί εξειδικευμένα προϊόντα. Αν ρωτήσεις έναν άντρα με τι σαμπουάν λούζεται μπορεί να σου πει ότι δεν ξέρει, γιατί είναι αυτό που έχει αγοράσει η γυναίκα του. Βέβαια, αυτό σιγά σιγά αρχίζει να εξαλείφεται. Η παγκόσμια αγορά στην περιποίηση του άντρα μεγαλώνει ραγδαία και υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογα εξειδικευμένα προϊόντα. Ο άντρας μέσα από τη δική μας πληροφόρηση και συμβουλή καταλαβαίνει ότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες του και εξοικειώνεται με αυτά, επιλέγει αποκλειστικά αντρικά προϊόντα και επενδύει σε αυτά.

«Στο DON Barber & Groom έχουμε αποφασίσει, ότι δεν θα επιτρέπουμε στις γυναίκες να προχωρήσουν στα ενδότερα, δηλαδή εκεί όπου γίνονται οι υπηρεσίες του μανικιούρ ή του ξυρίσματος, αφενός για να μην διαταράξουμε την ησυχία ενός άντρα που απολαμβάνει την υπηρεσία του, αφετέρου γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε το καθαρά αντρικό στοιχείο του χώρου».

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα αν επισκεφτεί το DON Barber & Groom;

Ως προς τις υπηρεσίες, δεν μπορεί να κάνει τίποτα! (γέλια) Αλλά έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ιδιαίτερες αγορές για έναν άντρα, από μοναδικά προϊόντα, μέχρι αξεσουάρ όπως φουλάρια, κοσμήματα από Ελληνες σχεδιαστές ή ζώνες ή και μια δωροκάρτα που θα προσφέρει στον άντρα μια υπηρεσία.

Τελικά ζηλεύουμε εμείς οι γυναίκες που υπάρχει ένας τόσο ξεχωριστός χώρος για την αντρική περιποίηση, με ρετρό αλλά και μοντέρνα αισθητική, που δεν θυμίζει τα κομμωτήρια;

Στην πράξη έχω διαπιστώσει ότι οι γυναίκες όντως ζηλεύουν! Μπαίνουν μέσα στο μαγαζί και συχνά λένε «μα εγώ δεν θα κάνω κάτι;».

Ποιο είναι το μυστικό για το τέλειο grooming;

Το μυστικό είναι κάθε άντρας να εμπιστευτεί τον κουρέα του, να βρει έναν άνθρωπο δηλαδή που θα είναι πολύ καλά καταρτισμένος επάνω στη δουλειά του, με τον οποίο θα μπορεί να συζητήσει τα πάντα για το στιλ του.

Είναι πολύ σημαντικό για τον κουρέα να γνωρίζει πληροφορίες σχετικά με το lifestyle του ανθρώπου που τον εμπιστεύεται. Για παράδειγμα για το στιλ του, ακόμα και για το αν λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων περιορίζεται ως προς κάποιες αλλαγές, ώστε να του προτείνει το ιδανικότερο κούρεμα. Η επιτυχία είναι να μπορέσει ο κουρέας να προτείνει στον άντρα εκείνο το κούρεμα που θα έχει περισσότερους από δύο τρόπους στιλιζαρίσματος. Ενα κούρεμα δηλαδή που θα έχει business χαρακτήρα για τις πρωινές ώρες στο γραφείο αλλά κατά τις βραδινές εξόδους να μπορεί να είναι πιο ατημέλητο και ελεύθερο.

DON Barber & Groom

Διεύθυνση: Αμερικής 23, Κολωνάκι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3617507