Shutterstock/πανσέληνος
Shutterstock/πανσέληνος
06|08|2017 19:45
SHARE
ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος στην Αθήνα -Συναυλίες με ελεύθερη είσοδο


Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι αναμφίβολα η πιο όμορφη ολόκληρης της χρονιάς. Φέτος πέφτει στις 7 Αυγούστου κι αν δεν είστε από τυχερούς που θα μπορούν να χαζεύουν την ολόγιομη σελήνη από κάποιο νησί, μπορείτε να παραβρεθείτε σε μια από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο κλεινόν άστυ.

Ηδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» για μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, αλλά και ξεναγήσεις.
Μπορείτε λοιπόν να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να κατεβείτε μέχρι το Σούνιο: ο υπέροχος ναός του Ποσειδώνα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα. Αν πάλι είστε φαν του κέντρου, η Ακρόπολη  θα είναι ανοιχτή μέχρι τις οχτώ το βράδυ.  Μπορείτε να συνεχίσετε την βόλτα σας στην περιοχή , απολαμβάνοντας το ποτό με θέα τον Ιερό Βράχο που θα φωτίζεται από το φως του φεγγαριού.

Στον δροσερό και καταπράσινο κήπο του Νομισματικού μουσείου, στην Πανεπιστημίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε την συναυλία τη Ανδριάνας Μπάμπαλη μαζί με το Quarderinas Quartet, που θα μας τραγουδήσουν «Moonlight stories» και θα μας ταξιδέψουν σε μαγευτικά μουσικά μονοπάτια με τη συνοδεία της Βασιλικής Μαζαράκη στο βιολί, της Αντωνίας Τσολάκη στο κοντραμπάσο και της Εύης Μάζη στο πιάνο, το φλάουτο και το τραγούδι, σε ενορχηστρώσεις του Άκη Κατσουπάκη.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 20.00 έως τις 24.00., θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια διαφορετική ξενάγηση με τίτλο «Νυχτερινές Ιστορίες» (20.00-21.30), όπου αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών θα ξεδιπλώσουν στις ολόφωτες αίθουσες απρόσμενες όψεις των εκθεμάτων, που συναντούν τους μύθους και τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Στη συνέχεια  θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαϊα στο αίθριο του Μουσείου. Η γνωστή ερμηνεύτρια έχει ετοιμάσει για τη μέρα ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από τις δύο προσωπικές της δουλειές («Γυναίκα Τριαντάφυλλο» και «Λευκό Χαρτί»),  καινούργιες διασκευές σε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου (Για χατίρι σου, Δεν έχει αρχή, Τι να θυμηθώ, Χόρεψαν τ’ άσπρα πουλιά), καθώς και ένα απάνθισμα από τα πιο μελωδικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι.
 
Στον χώρο του Ολυμπίειου τώρα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία της Φιλαρμονικής  του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που θα αρχίσει στις 20:00. Όμως να είστε προετοιμασμένοι για ορθοστασία, γιατί δεν θα υπάρχουν καθίσματα. Επίσης ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο θα επιτρέπεται μόνον πέριξ του μουσείου και μέχρι το Νότιο Λόφο συνοδεία φυλάκων.

Αν πάλι βρεθείτε στο Γαλάτσι,  μπορείτε να πάτε στον ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου στον περιβάλλοντα χώρο θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον μοναδικό Haig Yazdjian σε μουσικές της Ανατολής μέσα από βυζαντινούς δρόμους ενώ θα προηγηθεί μια ξενάγηση στο μνημείο από  αρχαιολόγο της ΣΦΑ Αθηνών.

Για τους κατοίκους του Πειραιά, ή για όσους έχουν διάθεση να κατευθυνθούν νότια, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 23:00, ενώ στις 21:00 θα ξεκινήσει η συναυλία  με τίτλο «Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και την THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα απολαύσετε την Πανσέληνο  υπό τον ήχο της avant garde αρπίστας Maria-Christina Harper και του σχήματος MC & The 7 Pedals με θέα το Κανάλι.

Οι ήχοι της Harper είναι επηρεασμένοι από την πειραματική, την ελληνική παραδοσιακή και world μουσική. Η διακεκριμένη μουσικός  κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Άρπας στην Ουαλία στην κατηγορία Σύγχρονη/Ηλεκτρική Άρπα με δικές της συνθέσεις. Τη Δευτέρα μάλιστα η ίδια θα παρουσιάσει στο χώρο κομμάτια από το νέο της δίσκο «Gluten Free».

Το Μουσείο της Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες του στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της ορχήστρας του για να απολαύσουν κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Κηλαηδόνης, Λεοντής, Μούτσης κ.ά.). Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα λειτουργήσει όπως κάθε Δευτέρα έως τις 16:00. Ωστόσο, από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, το Μουσείο θα είναι και πάλι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «Εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων». Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.

Αν αποφασίσετε να φτάσετε μέχρι την Βραυρώνα, τώρα μπορείτε να συμμετάσχετε σε ξεναγήσεις τόσο στον αρχαιολογικό χώρο (19.00 - 20.00) όσο και στο μουσείο (20:00-21:00), που θα ηγηθούν αρχαιολόγοι, ενώ αργότερα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών»  στον προαύλιο χώρο του μουσείου.