Facebook
Facebook
26|08|2017 15:00
SHARE
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ

Βασίλαινας: Το ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά, πλέον, απογειώνει την ελληνική κουζίνα από το κέντρο της Αθήνας


Ένα εστιατόριο με μακρά ιστορία που ξεκινάει από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την κλασική μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα και φτάνει στο σύγχρονο εστιατόριο των Ιλισίων.

Μέχρι πρότινος στεγαζόταν στην οδό Αιτωλικού στον Πειραιά- το εστιατόριο παραμένει υπό τη διεύθυνση του κυρίου Βασίλαινα, αλλά σήμερα ονομάζεται «1920»-και στα τραπέζια του έχουν καθίσει μεγάλες προσωπικότητες, από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ έως τη Σοφία Λόρεν.

Ο «Βασίλαινας», όμως, έχει μεταφερθεί από τον Δεκέμβριο στην οδό Βρασίδα 13 πίσω από το Hilton.

Μια από τις πιο ανερχόμενες γαστρονομικές περιοχές της Αθήνας, εκεί όπου παλιότερα βρισκόταν το εστιατόριο «Αλάτσι», ενώ από το 1974 μέχρι το 2001, στεγαζόταν το ζαχαροπλαστείο «Delice», κορυφαίο της πόλης τη δεκαετία του ’70. Η κομψότατη επιγραφή του, μάλιστα, κοσμεί μέχρι και σήμερα την κορυφή του κτιρίου. Ο «Βασίλαινας» των Αθηνών γειτνιάζει  με τη νοτιοανατολική όψη του ξενοδοχείου Hilton, την οποία φιλοτέχνησε, σε γιαννιώτικο μάρμαρο, ο Γιάννης Μόραλης το 1960. Αυτό το στοιχείο άλλωστε ενέπνευσε τη Μαρία Κοκκίνου και τον Ανδρέα Κούρκουλα, τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν να σχεδιάσουν εκ βάθρων τον καινούργιο χώρο. Έτσι το αποτύπωμα του  μεγάλου Έλληνα καλλιτεχνη βρίσκει σήμερα το καθρέφτισμά του στο εσωτερικό του εστιατορίου. Εξαιρετικά εντυπωσιακοί είναι οι τοίχοι του από ηφαιστειογενή λάβα Σαντορίνης, που παραπέμπουν στις αθηναϊκές μάντρες του ’50 και του ’60, αλλά και ο φωτισμός του που προέρχεται από   εκατοντάδες πράσινες φιάλες κρασιού που κρέμονται από την οροφή.

Τη διεύθυνσή του έχει ο κύριος Θανάσης Βασίλαινας, ο οποίος έχοντας μεγαλώσει στις κουζίνες του εστιατορίου του πατέρα του, μυήθηκε στην τέχνη της μαγειρικής και της εστίασης, μαγειρεύοντας μάλιστα ο ίδιος σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής το 1996, όταν το εστιατόριο εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διαγωνισμό που είχε ως θέμα τις ευρωπαϊκές συνταγές για ψάρια πλούσια σε Ω3. Το 2005, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο κύριος Βασίλαινας παρέλαβε τη σκυτάλη και την ευθύνη της συνέχειας της οικογενειακής του παράδοσης. 

Ακολουθώντας την ίδια απαρέγκλιτη φιλοσοφία στην επιλογή των πρώτων υλών, ανέδειξε το εστιατόριο ως ένα από τα κορυφαία εστιατόρια ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, αποσπώντας ανελλιπώς βραβεία από τους Χρυσούς Σκούφους, καθώς και αντίστοιχα βραβεία Gourmet. Η κουζίνα του ακολουθεί την παράδοση και στηρίζεται σε ελληνικές συνταγές που ανανεώνει με ευφάνταστο τρόπο ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης.

Τα πιάτα που θα βρείτε εδώ είναι κυρίως ψάρια και θαλασσινά, αν και υπάρχουν μερικές επιλογές και σε κρέας. Πέρα από το  βασικό μενού, υπάρχουν και κάποια πιάτα ημέρας ανάλογα με τα ψάρια που θα βρουν οι υπεύθυνοι του καταστήματος στην αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημιουργικής νοοτροπίας του σεφ είναι η χωριάτικη σαλάτα, που συνδυάζει το γνωστή συνταγή με την κρητική παράδοση, και περιλαμβάνει ντοματίνια Κρήτης, κρητικό ξυλάγγουρο, ξύγαλο Σητείας, ξερό κρεμμύδι Ζακύνθου καπαρόμηλα, ελιές τσακιστές και καλαμών, χαρουπαξιμάδα και καρδιά μαρουλιού.

Η σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι φυσικά η ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα που ακολουθεί την ίδια συνταγή εδώ και  εκατό χρόνια και σερβίρεται με τραγανές αραβικές πίτες αλλά και  η ψαρόσουπα με κεφάλι σφυρίδας, που θα βρείτε και το καλοκαίρι.

Δοκιμάστε, επίσης, φρέσκο καλαμάρι, γεμιστό με πλιγούρι και κρέμα σπανάκι, ταρτάρ με φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας και μαγιάτικο, προζυμένια μπρουσκέτα και καπνιστή μαγιονέζα, ενώ η  σφυρίδα στα κάρβουνα και το λαβράκι σχάρας είναι από τα πιο αγαπητά πιάτα των θαμώνων. Αν πάλι αγαπάτε τους πειραματισμούς ένα πολύ ενδιαφέρον πιάτο είναι ο  μπακαλιάρος σε κρούστα με μαύρο ταραμά από μελάνι σουπιάς.

Αν όμως δεν είστε φίλος της ψαροφαγίας, μπορείτε να δοκιμάσετε αρνάκι σιγομαγειρεμένο, που σερβίρεται με πουρέ μελιτζάνας, μπριάμ λαχανικών, καπνιστή γραβιέρα και σάλτσα ρίγανη, Rib Eye  μαζί με σαλάτα μανιταριών και λαδολέμονο βασιλικού, ή το μοσχαρίσιο διάφραγμα με καρότα κονφί, φρέσκα μανιτάρια και σάλτσα bordelaise. Η House Sommelier, η κυρία Δελίτσικου, είναι υπεύθυνη για τη γυάλινη walk-in κάβα  που περιλαμβάνει πάνω από 150 ετικέτες, από ελληνικούς κατά κύριο λόγο αμπελώνες, αν και δεν λείπουν και κάποιες ξένες ποικιλίες.

Θα τη δείτε στην κεντρική αίθουσα, υποδεικνύοντας τον οινικό προσανατολισμό του εστιατορίου. Άλλωστε, ο «Βασίλαινας» είχε ξεκινήσει πουλώντας ρετσίνα Μεγάρων! Για τους λάτρεις της γευσιγνωσίας υπάρχει και ένα menu degustation επτά πιάτων που κοστίζει σαράντα ευρώ το άτομο χωρίς κρασί και σερβίρεται σε όλο το τραπέζι. Παραγγέλνοντάς το θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε τα περισσότερα από τα πιάτα του βασικού καταλόγου.

Υπεύθυνος για τα γλυκά είναι ο  pastry chef ο Χαράλαμπος Νάκος.

Τώρα το καλοκαίρι αξίζει να δοκιμάσετε φράουλες με  κρέμα τυριού, μαρέγκες μοσχολέμονο και  παγωτό λεμονόχορτο, ή το λεμόνι με crémeux λεμόνι, πραλίνα φουντουκιού και  παγωτό αρμπαρόριζα. Οι λάτρεις της σοκολάτας αναζητήστε την καρυδόπιτα με crémeux σοκολάτας, αφρό μαστίχας, παγωτό μέλι, ή  τη mousse σοκολάτας με sorbet κεράσι και βύσσινο.

Συχνά το εστιατόριο διοργανώνει βραδιές  γευσιγνωσίας και οινογνωσίας,  όπου συμμετέχουν ελληνικοί αμπελώνες. Από τα μέσα Οκτωβρίου, που  θα ανανεωθεί και το μενού, μπορείτε να παραβρεθείτε σε  wine datings  που θα γίνονται στο πριβέ δωμάτιο με το  μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι. Γι’ αυτές τις βραδιές, πρέπει να κάνετε κράτηση, καθώς απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Οι τιμές του εστιατορίου κυμαίνονται από 35-40 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί, όσο δηλαδή περίπου και το μενού γευσιγνωσίας.  

Βρασίδα 13 , Ιλίσια, Tηλέφωνο: 210721050101