Ένα εστιατόριο με μακρά ιστορία που ξεκινάει από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 και την κλασική μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα και φτάνει στο σύγχρονο εστιατόριο των Ιλισίων.
Μέχρι πρότινος στεγαζόταν στην οδό Αιτωλικού στον Πειραιά- το εστιατόριο παραμένει υπό τη διεύθυνση του κυρίου Βασίλαινα, αλλά σήμερα ονομάζεται «1920»-και στα τραπέζια του έχουν καθίσει μεγάλες προσωπικότητες, από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ έως τη Σοφία Λόρεν.
Ο «Βασίλαινας», όμως, έχει μεταφερθεί από τον Δεκέμβριο στην οδό Βρασίδα 13 πίσω από το Hilton.
Μια από τις πιο ανερχόμενες γαστρονομικές περιοχές της Αθήνας, εκεί όπου παλιότερα βρισκόταν το εστιατόριο «Αλάτσι», ενώ από το 1974 μέχρι το 2001, στεγαζόταν το ζαχαροπλαστείο «Delice», κορυφαίο της πόλης τη δεκαετία του ’70. Η κομψότατη επιγραφή του, μάλιστα, κοσμεί μέχρι και σήμερα την κορυφή του κτιρίου. Ο «Βασίλαινας» των Αθηνών γειτνιάζει με τη νοτιοανατολική όψη του ξενοδοχείου Hilton, την οποία φιλοτέχνησε, σε γιαννιώτικο μάρμαρο, ο Γιάννης Μόραλης το 1960. Αυτό το στοιχείο άλλωστε ενέπνευσε τη Μαρία Κοκκίνου και τον Ανδρέα Κούρκουλα, τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν να σχεδιάσουν εκ βάθρων τον καινούργιο χώρο. Έτσι το αποτύπωμα του μεγάλου Έλληνα καλλιτεχνη βρίσκει σήμερα το καθρέφτισμά του στο εσωτερικό του εστιατορίου. Εξαιρετικά εντυπωσιακοί είναι οι τοίχοι του από ηφαιστειογενή λάβα Σαντορίνης, που παραπέμπουν στις αθηναϊκές μάντρες του ’50 και του ’60, αλλά και ο φωτισμός του που προέρχεται από εκατοντάδες πράσινες φιάλες κρασιού που κρέμονται από την οροφή.