Ergon: Ένα μεζεδοπωλείο-παντοπωλείο με εδέσματα από όλη την Ελλάδα | 0 bovary.gr
Ergon: Ένα μεζεδοπωλείο-παντοπωλείο με εδέσματα από όλη την Ελλάδα | 0 bovary.gr
27|08|2017 14:34
SHARE
ERGON

Ergon: Ένα μεζεδοπωλείο-παντοπωλείο με εδέσματα από όλη την Ελλάδα


Στην καρδιά του Συντάγματος ένα ιδιαίτερο εστιατόριο -παντοπωλείο, όπου μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου και να ψωνίζεις και για το σπίτι αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο των κατοίκων της πόλης, αλλά και πολλών ξένων επισκεπτών.

Ο λόγος για το Εrgon που βρίσκεται στη Μητροπόλεως: τα ράφια του είναι γεμάτα με ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς που δύσκολα θα βρείτε αλλού: μαρμελάδα ντομάτας με ρίγανη από την Καβάλα που θα σας ενθουσιάσει, παστός τόνος Αλοννήσου, αλλαντικά από τη Δράμα, χειροποίητα ζυμαρικά από την Πέλλα, εξαιρετικές πίτες που παρασκευάζει μια οικογένεια στην Κοζάνη, παξιμάδια από τα Σφακιά, τυριά από όλη την Ελλάδα είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά εδέσματα που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Η ιστορία αυτού του μοντέρνου παντοπωλείου ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στη Θεσσαλονίκη από δυο αδέρφια, τον Θωμά και Γιώργο Δούζη. Το πρώτο κατάστημα στην αρχή λειτουργούσε μόνο ως παντοπωλείο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μεζεδοπωλείο. Δημιουργήθηκε στην Χαλκιδική, σε ένα κτίριο κοντά στο Sani resort , με το οποίο η εταιρεία συνεργάζεται. Για το μενού του καταστήματος τότε υπεύθυνος  ήταν ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Σταδιακά το Ergon κέρδισε την εμπιστοσύνη των πελατών του και έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη αλυσίδα, που μετράει σήμερα δέκα καταστήματα  σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Στις Βρυξέλλες, μάλιστα, η ελληνική παράδοση και γαστρονομία φαίνεται πως έχει κατακτήσει το κοινό, οπότε σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξε και δεύτερο κατάστημα. Πολύ καλά, όμως, πηγαίνουν και τα υποκαταστήματα στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.  

«Οι γεύσεις της Ελλάδας σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας  ευθύνονται για αυτή την ανέλπιστη επιτυχία», μας εξηγεί ο υπεύθυνος της αλυσίδας κύριος Διονύσης Σπηλιόπουλος. 

Στο κατάστημα του Συντάγματος, που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από τουρίστες, μπαίνοντας θα δείτε το μπακάλικο. Η διακόσμησή του, την οποία έχει αναλάβει η Urban Project, όπως και των υπόλοιπων καταστημάτων της εταιρείας,  ακολουθεί τη λογική των παλιών παντοπωλείων: ψυγεία, ράφια κατάμεστα με προϊόντα και παστουρμάδες που κρέμονται ολόγυρα θυμίζουν άλλες δεκαετίες, αποπνέοντας μια vintage ατμόσφαιρα. Στο ισόγειο υπάρχουν αρκετά τραπεζάκια και η ανοιχτή κουζίνα, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία παρασκευής των φαγητών, ενώ στον ημιώροφο βρίσκεται η κεντρική σάλα του εστιατορίου. Η κουζίνα του φυσικά είναι καθαρά ελληνική. Όλα τα πιάτα του καταλόγου  φτιάχνονται με τα προϊόντα του παντοπωλείου, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και μετά να αγοράσετε ό,τι σας αρέσει και για το σπίτι. Ο σεφ Στέλιος Νιξίνας ακολουθεί την παράδοση, μπολιάζοντάς την με δημιουργικές πινελιές,  οπότε θα βρείτε κλασικά πιάτα όπως μουσακά ή γεμιστά που θυμίζουν μαμά, αλλά και πιο  πρωτότυπες συνταγές όπως οι παπαρδέλες με   μοσχαράκι ραγού.  Ένα από τα πιο ιδιαίτερα  εδέσματα του μαγαζιού  είναι ο τυλιχτός χειροποίητος γύρος σε αραβική πίτα-  πραγματικά δεν μοιάζει με κανένα άλλο σουβλάκι και γίνεται ανάρπαστο- , αλλά και το σουβλάκι σολομού που σερβίρεται με ζεστά χόρτα. Δοκιμάστε επίσης κριθαράκι θαλασσινών, κολοκυθοκεφτέδες, σπιτικά ντολμαδάκια,, αλείμματα ταραμά,  σολομού, τζατζίκι ή και χούμους, αλλά και φρέσκο ψάρι ημέρας.

Στην κάβα, που ακολουθεί την  ίδια φιλοσοφία, θα βρείτε περίπου 30 ετικέτες από ελληνικά κρασιά ( λευκά, κόκκινα και ροζέ), τσίπουρο από τη Θράκη ή χύμα από την Βέροια, ούζο  και φυσικά ελληνικές μπύρες. Για επιδόρπιο έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα cheesecake με μαρμελάδα καστανό, χειροποίητο μπακλαβά με σοκολάτα χαλβά και παγωτό βανίλια, ή κρεμά γιαούρτι με φρούτα , αν προσέχετε τη σιλουέτα σας.  Αλλά αυτό που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει είναι οι λουκουμάδες, γεμιστοί με μπισκότο και σοκολάτα, σερβιρισμένοι με παγωτό βανίλια. Συχνά στο κατάστημα διοργανώνονται σε συνεργασία με τουριστικές εταιρείες events που στόχο έχουν να φέρουν τους ξένους επισκέπτες σε επαφή με την ελληνική παράδοση, όπως  μέρες γευσιγνωσίας, ουζογνωσίας κτλ.

Εδώ και δυο μήνες  το Εrgon σερβίρει και brunch από τις 10-12 το πρωί , που περιλαμβάνει εξαιρετικές ομελέτες, σάντουιτς με τα προϊόντα του παντοπωλείου- ειδικά αυτό με το σολομό και το αβοκάντο αξίζουν την προσοχή σας- , αλλά και pancakes,  που δεν είναι  βέβαια αμιγώς ελληνική συνταγή,  αν και μοιάζει με τις δικές μας τηγανιτές, αλλά προστέθηκε στο μενού μετά από απαίτηση των πελατών.  Οι τιμές κατά άτομο κυμαίνονται στα 17-20 ευρώ με ένα ποτήρι κρασί στο εστιατόριο , ενώ και οι τιμές του παντοπωλείου είναι προσιτές για όλα τα βαλάντια. Κάντε λοιπόν μια βόλτα στο κέντρο και εμπλουτίστε στην κουζίνα σας με μοναδικές ελληνικές γεύσεις! 

Μητροπόλεως 26 Αθήνα, 210 3315547

TAGS