Tamarind: Aυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα στην καρδιά του Μεταξουργείου | 0 bovary.gr
Tamarind: Aυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα στην καρδιά του Μεταξουργείου | 0 bovary.gr
03|09|2017 14:30
SHARE
TAMARIND

Tamarind: Aυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα στην καρδιά του Μεταξουργείου


Αν θέλετε πραγματικά να γνωρίσετε την κουζίνα της μακρινής Ταϊλάνδης, δεν χρειάζεται να πάρετε αεροπλάνα και βαπόρια.

Αρκεί να πεταχτείτε μέχρι το Μεταξουργείο και συγκεκριμένα στην πλατεία Αυδή, όπου βρίσκεται το Tamarind, ένα από τα πιο καλόγουστα εστιατόρια στη κατηγορία του με ασυναγώνιστη κουζίνα. Καταρχάς μπαίνοντας θα σας γοητεύσει η διακόσμησή του. Στον χώρο δεσπόζει το δέντρο των ευχών, ο ταμάρινθος, από τον οποίο πήρε το όνομά του το μαγαζί, με πολύχρωμα χαρτάκια να διακοσμούν τα κλαδιά του. Σύμφωνα με την παράδοση, αν σκαλίσεις μια τρύπα στον κορμό του, ψιθυρίσεις το μυστικό σου, κρεμάσεις στα κλαδιά του την ευχή σου και ο άνεμος την πάρει τότε η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί.

Στον κορμό του στηρίζεται το  «Tree House» (το πατάρι), φιλόξενο και ταξιδιάρικο. Οι αποχρώσεις του πετρόλ κυριαρχούν και οι εξωτικές πινελιές στα έπιπλα και σε μικρές γωνιές δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μέρη παραμυθένια. Το  καλοκαίρι πάντως βγάζει και  τραπεζάκια έξω, οπότε το αστικό τοπίο της Αθήνας μπερδεύεται με το άρωμα εξωτικών γεύσεων.

Ο Ελληνοταϋλανδός executive chef  Ben Provis, είναι υπεύθυνος για το μενού, χαρτογραφώντας μέσα από τα πιάτα του ένα ταξίδι στην αυθεντική, τοπική κουζίνα του, πάλαι ποτέ, Βασιλείου του Σιάμ. Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σούπα - άλλωστε η ταϋλανδέζικη κουζίνα έχει μακρά παράδοση σε αυτό το πιάτο. Διαλέξτε ανάμεσα στην Kwey Tiew Ruer, τη σούπα της «πλωτής αγοράς», όπως ονομάζεται, επειδή πωλείται από πλωτές βάρκες. Φτιάχνεται από με μοσχάρι και νούγιες ρυζιού, φύλλα σέλερυ, φρέσκα λαχανικά, φύτρες φασολιού, σόγια και ξύδι ρυζιού και είναι εξαιρετικά θρεπτική.  

Η δεύτερη επιλογή είναι η Thom Kah Kai, πλούσια σε γάλα καρύδας συνδυασμένη με γεύσεις galangal και άγριων φύλλων λάιμ, κοτόπουλο, μπαμπού, μανιτάρια, ντοματίνια και  καρότα- πραγματικά είναι ένα βάλσαμο για το στομάχι.

Αν πάλι αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις, τότε το ιδανικό πιάτο για εσάς είναι η Thom Yam Thelah, με θαλασσινά, λεμονόχορτο και λάιμ.

Από ορεκτικά θα βρείτε πιάτα που θα σας θυμίσουν την κινέζικη κουζίνα, όπως τα  Popia Tod ,που είναι η ταϋλανδέζικη εκδοχή των sping rolls, από τραγανά φύλλα ρυζιού γεμισμένα με κιμά και λαχανικά.

Αν είστε χορτοφάγοι υπάρχει και μια vegetarian παραλλαγή.

Στο κυρίως μενού, θα ανακαλύψετε  πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές της χώρας. Αξίζει να δοκιμάσετε το Seua Rong Hai, που σημαίνει στην κυριολεξία «όπως η τίγρης κλαίει».  Πρόκειται για ένα πιάτο με μαριναρισμένο μοσχάρι στο γκριλ, μαρούλι, φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια, χυμό λάιμ, φρέσκα ταϋλανδέζικα βότανα, καβουρδισμένο και κοπανισμένο ρύζι , ή το Gai Peu Whun με γλυκόξινο κοτόπουλο φιλέτο με τραγανά λαχανικά.

H σάλτσα από λάιμ με ζάχαρη κοκοφοίνικα και σως ψαριού δίνει τον  ταϋλανδέζικο χαρακτήρα σε αυτή τη συνταγή, που ίσως γνωρίζετε από συγγενείς ασιατικές κουζίνες.

Χαρακτηριστικό επίσης πιάτο είναι το Phad Si-Yu, που παντρεύει το γλυκό-ξινό-αλμυρό, ενώ ταυτόχρονα είναι και ήπια πικάντικο, επειδή οι Ταϋλανδοί το ενισχύουν με σάλτσα ξυδιού και τσίλι. Φτιάχνεται από χοιρινό φιλέτο, ομελέτα, νούντλς ρυζιού, κινέζικο μπρόκολο, σκούρα σόγια σως.

Για τους λάτρεις των θαλασσινών ιδανική επιλογή είναι το Phad Thai , που θυμίζει αντίστοιχα κινέζικα, όμως η χρήση της ζάχαρης κοκοφοίνικα, της σάλτσας Τάμαριν και της πάστας κάρυ του δίνουν ταυλανδεζικο χρώμα .

Τα αυθεντικά συστατικά είναι γαρίδες, αλατισμένες λιαστές γαρίδες, άσπρο λάχανο, κοπανισμένα φυστίκια και  κινέζικο φρέσκο σκόρδο.

Αν σαςαρέσει το κάρυ θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε και κάποια από τα πιάτα αυτής της κατηγορίας. Πολύ καλό είναι το Khao Sawy, μια από τις γνωστότερες σπεσιαλιτέ της πόλης Τσιάνγκ Μάι , που σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια αλλά και στους πάγκους των μικροπωλητών. Φτιάχνεται με κοτόπουλο, κόκκινο κάρυ, κουρκουμά, ντοματίνια και κρέμα καρύδας. Αν και Βιρμανέζικης καταγωγής, έχει καθαρά Ταϋλανδέζικα στοιχεία, ενώ η σάλτσα είναι ήπια με αλμυρές – ξινές νότες.

Παραδοσιακά γαρνίρεται με τραγανά νούντλς αυγού και σερβίρεται με νούγιες αυγού. Ενδιαφέρον έχει και το Gaeng Pet Bet, ένα κάρυ κόκκινης πάπιας που συνδυάζει τη γνωστή κινέζικη πάπια με το κρεμώδες γάλα καρύδας.

Η γεύση και η υφή του μαριναρισμένου κρέατος  σε ταϋλανδέζικα βότανα και κόκκινη χειροποίητη πάστα κάρυ κάνει τέλεια αντίθεση με τα γλυκά και ζουμερά λίτσι, τα ντοματίνια και τα φύλλα βασιλικού. 

Για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, μπορείτε να επιλέξετε κρασί από την κάβα, αλλά σίγουρα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα πολύ ιδιαίτερα cocktails  του μπαρ. 

Μάλιστα το cocktail της μέρας, θα σας έρθει  κερασμένο σε μικρή ποσότητα βέβαια, πριν δώσετε την παραγγελία σας. Ο χώρος διοργανώνει συχνά events  που στόχο έχουν να μυήσουν τους Αθηναίους στην παράδοση της Ταϊλάνδης. Αυτό το φθινόπωρο, κάθε Τρίτη  και μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, το Τamarind μαγειρεύει νοστιμιές από τους δρόμους της χώρας στην υπαίθρια κουζίνα του και ετοιμάζει εξωτικά cocktails από το μπαράκι που λειτουργεί στην Πλατεία Αυδή από τις 19:30. Οι τιμές του είναι προσιτές σε σχέση με εστιατόρια του είδους του: σε γενικές γραμμές μπορείτε με  τριάντα  ευρώ το άτομο να  βιώσετε μια πλούσια εμπειρία. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι το εστιατόριο είναι μη καπνιζόντων, αλλά υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους καπνιστές. Επίσης, το κατάστημα τις Δεύτερες παραμένει κλειστό, ενώ τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί έως τις  00:30.


Κεραμεικού 52, Μεταξουργείο,
210 5225945