Shutterstock
Shutterstock
12|09|2017 17:26
SHARE
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Μια βόλτα στις γραφικές ταβέρνες της Πλάκας


Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει έναν περίπατο αφιερωμένο στην πλακιώτικη ταβέρνα.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος που είχε την έμπνευση και θα είναι οδηγός αυτής της διαφορετικής εκδρομής, αποφάσισε ότι ήθελε να γνωρίσει στους νεότερους και να θυμίσει στους παλιότερους μια σημαντική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας (αυτή των μέσων του εικοστού αιώνα) και κυρίως της λογοτεχνικής της και καλλιτεχνικής της ζωής του τόπου, μέσα από τα στέκια που σύχναζαν άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού.

Μέσα από κείμενα λογοτεχνών και μαρτυρίες λοιπόν, θα ταξιδέψουμε στα στενά της πιο όμορφης γειτονιάς της Αθήνας. Θα μάθουμε πώς ο Αριστοτέλης Ωνάσης χρηματοδότησε μια ταβέρνα, πού γεννήθηκε η Αθηναϊκή καντάδα, ποια ήταν η αγαπημένη ταβέρνα της ομάδας του «Ίκαρου», σε ποια ταβέρνα πήγαινε ο  Χάμφρεï Μπόγκαρτ και άλλοι διάσημοι του Χόλυγουντ, ή πού τραγουδούσε ο Μενέλαος Λουντέμης.

Ο περίπατος είναι αφιερωμένος στον Ορέστη Μακρή, που έζησε στην Πλάκα και πρωταγωνίστησε σε πολλές ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί. 

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την ιστορική οδό Τριπόδων, όπου βρίσκεται το Μουσείο. Επόμενη στάση η οδός Κυθαδηναίων, όπου βρίσκεται το σπίτι του Ορέστη Μακρή, αλλά και τα θρυλικά «Μπακαλαράκια του Δαμίγου», μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Πλάκας, που μέχρι σήμερα παραμένει ανοιχτή σερβίροντας παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η σύζυγος του Μακρή, ο οποίος την είχε κλέψει, επειδή οι δικοί της δεν ενέκριναν τη σχέση τους, καταγόταν από την οικογένεια Δαμίγου. 

Στη συνέχεια, σειρά έχει η «Ταβέρνα του ψαρά» (Ερωτοκρίτου και Ερεχθέως 16), που έγινε διάσημη από το βιβλίο ενός Αγγλου συγγραφέα.

Στα τραπέζια του έχουν καθίσει πολλές μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Λόρενς Ολιβιέ, η Βίβιαν Λη, ο Γκράχαμ Γκρην και η Μαργκότ Φοντέιν. Υπάρχει μια επιστολή του Γιώργου Κατσίμπαλη, γνωστού και ως ο «Κολοσσός του Αμαρουσίου» προς τον Γιώργο Σεφέρη, όπου αναφέρει ότι όλοι αυτοί οι ξένοι μαζεύονται στην ταβέρνα στου κυρίου Γιώργου και ζητάνε να τους κεράσει!

Θα περάσουμε επίσης από τον «Πλάτανο», που υπήρξε στέκι πολλών συγγραφέων και ποιητών, αλλά και ζωγράφων της εποχής, μιας και πολύ κοντά βρισκόταν ένα ατελιέ. Σειρά έχει ένα πέρασμα από την «Κληματαριά», κάτω από το παλιό Πανεπιστήμιο,  στην οδό Κλεψύδρας, που πλέον δεν λειτουργεί, αλλά ίσως σύντομα ανοίξει, όπως μας εκμυστηρεύεται ο κύριος Στοφόρος.

Εκεί έχουν γυριστεί σκηνές από ταινίες, με χαρακτηριστικότερη τον «Μεθύστακα» με τον Ορέστη Μακρή, αλλά και το «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν. Το πώς όμως φτιάχτηκε η «Κληματαριά» έχει ειδικό ενδιαφέρον. 

Ιδιοκτήτης της ήταν ο Μάκης, που εργαζόταν ως μετρ στην παλιά ταβέρνα του «Κρητικού». Εκεί συχνά πήγαινε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, με τον οποίο είχε αποκτήσει καλές σχέσεις. Μια μέρα, ο Μάκης  του είπε πως ονειρευόταν να δημιουργήσει ένα δικό του μαγαζί. Την επόμενη μέρα ένας σοφέρ τού έφερε μια βαλίτσα με χρήματα, δώρο του εκατομμυριούχου. Έτσι άνοιξε η Κληματαριά, όπου φυσικά σύχναζε ο Ωνάσης.  Η ιστορία, όμως, αυτή δεν είχε καλή κατάληξη, μιας και όπως λέγεται, ο Μάκης χρεοκόπησε και κατέληξε να ζει στους δρόμους. 

Έτερος σταθμός θα είναι η ταβέρνα του Σταματόπουλου, που θεωρείται η πιο παλιά της Πλάκας και  έχει συνδεθεί με την άνθιση της ελληνικής οπερέτας.

Εκεί σύχναζαν συνθέτες που εμπνεύστηκαν από τις καντάδες και  μετέφεραν την ατμόσφαιρά τους στο έργο τους. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει και η στάση στο «Μεθυσμένο καράβι», στην οδό Αφροδίτης, που σήμερα πλέον δεν λειτουργεί ως εστιατόριο, αλλά ως κατοικία. 

Όμως εκεί ήταν το στέκι του Μενέλαου Λουντέμη, ο οποίος πολλά βράδια τραγουδούσε μαζί με την Δανάη Στρατηγοπούλου. Ο ιδιοκτήτης της ήταν κάποιος ποιητής της εποχής, που έδωσε στο μαγαζί του αυτή την ονομασία ως φόρο τιμής στο ομώνυμο ποίημα του Ρεμπό. 

Η συμμετοχή στον περίπατο κοστίζει συνολικά 10 ευρώ και περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο. 

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής, στη Αυλή του Μουσείου θα προβληθούν αποσπάσματα  από ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Πλάκα.

Αργότερα, μέσα στον χρόνο, θα ακολουθήσουν κι άλλοι περίπατοι που θα αναφέρονται σε παλαιότερες περιόδους, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. 

Πληροφορίες/Κρατήσεις:

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα

210 3250341/ info@ekedisy.gr