Nύχτες Πρεμιέρας: Ολα όσα θα δούμε στη μεγάλη γιορτή του σινεμά | 0 bovary.gr
Nύχτες Πρεμιέρας: Ολα όσα θα δούμε στη μεγάλη γιορτή του σινεμά | 0 bovary.gr
18|09|2017 13:00
SHARE
ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Nύχτες Πρεμιέρας: Ολα όσα θα δούμε στη μεγάλη γιορτή του σινεμά


Θέλετε να δείτε πρώτοι τις ταινίες που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα πρωταγωνιστούν σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ; 

Σας ενδιαφέρει ο ανεξάρτητος κινηματογράφος; Είστε φανατικοί σινεφίλ που ψάχνετε  με πάθος νέους δημιουργούς; Τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τις Νύχτες Πρεμιέρας.

Φέτος για 23η χρονιά, η πετυχημένη διοργάνωση που ήδη έχει αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό, ξεκινάει στις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα δώσει στην Αθήνα μια αλλιώτικη κινηματογραφική νότα.

Τρεις κινηματογράφοι (Όπερα Οdeon,  Δαναός και  Ιντεάλ) και δυο οργανισμοί ( η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής), θα φιλοξενήσουν φέτος το φεστιβάλ.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε: Οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν  διαφορετικά τμήματα, το καθένα με το δικό το χαρακτήρα. Το Διεθνές Διαγωνιστικό – το πλέον δημοφιλές- παρουσιάζει ταινίες νέων δημιουργών, που κάνουν ως επί το πλείστον το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο και επιλέγονται από την επιτροπή με αυστηρά κριτήρια.  Ένα από τα πιο αγαπημένα τμήματα είναι το «Μουσική και φιλμ», όπου προβάλλονται και τα καλύτερα  μουσικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς, για να βραβευτεί το καλύτερο από μία Διεθνή Επιτροπή, ενώ υπάρχει και ανάλογη κατηγορία εκτός διαγωνιστικού στην οποία μπορείτε να δείτε επετειακές προβολές μουσικών ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας. 

Στην κατηγορία «Τα αγαπημένα των φεστιβάλ» θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ταινίες που ήδη έχουν κάνει την πορεία τους στα διεθνή φεστιβάλ  και έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές. 

Στηρίζοντας τον ελληνικό κινηματογράφο οι Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγουν και διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Ελλήνων σκηνοθετών στο τμήμα που λέγεται «Ελληνικές μικρές ιστορίες», όπου το βραβείο που απονέμεται είναι και χρηματικό. 

Για τους φανατικούς του ντοκιμαντέρ υπάρχει ειδικό τμήμα, ενώ μία από τις πιο διασκεδαστικές κατηγορίες του φεστιβάλ είναι το «Μετά τα μεσάνυχτα»: Σε αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε  σε μεταμεσονύχτιες προβολές ταινίες τρόμου από την Ασία, ρετρό ανατριχίλες και μερικές αμφιλεγόμενες επιλογές από την Αμερική.

Στις «Μικρές ιστορίες» θα δείτε μια  ετήσια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους live action ή animation, βραβευμένες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και τέλος στις  «Ρετροσπεκτίβες» ετοιμαστείτε για ειδικά αφιερώματα στους θρύλους του σινεμά και πειραματιστές δημιουργούς, ενώ συχνά προβάλλονται και ταινίες που πολύ δύσκολα μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε αλλού. 

Δέκα στιγμές που ξεχωρίζουμε

1.  Η εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ είναι το «Wonderstruck» του Τομ Χέινς με την Τζούλιαν Μουρ, που ήδη θεωρείται φαβορί για τα Όσκαρ. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου εικονογραφημένου βιβλίου του Μπράιαν Σέλζνικ, που ενώνει δυο ιστορίες από διαφορετικές εποχές στην ίδια αρμονική αφήγηση. Η μία, ιδωμένη ως ένα κομμάτι βωβού και ασπρόμαυρου σινεμά, μας συστήνει την Ρόουζ, ένα μοναχικό κορίτσι από το Νιού Τζέρσεϊ του 1927, που έχει στερηθεί την ακοή του εκ γενετής και ζει χωρίς μητέρα. Η άλλη ιστορία μιλάει για τον Μπεν, ένα ορφανό αγόρι από την επαρχιακή Μινεσότα του 1977, που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή. Οι δυο μικροί ήρωες θα εγκαταλείψουν κάποια στιγμή τη γενέτειρά τους, ακολουθώντας μια παρόρμηση  και θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη  μέσα από μια σειρά από συμπτώσεων, που θα συνδέσουν τις ζωές τους.

2. Το αφιέρωμα στη Γαλλίδα δημιουργό Κλερ Ντενί, με αφορμή την ολοκαίνουργια ταινία της «Η Λιακάδα Μέσα μου», η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Οι Νύχτες Πρεμιέρας ετοίμασαν μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο (σχεδόν εξ ολοκλήρου απρόβλητο στις ελληνικές αίθουσες) έργο της σπουδαιότερης γυναίκας σκηνοθέτη στον κόσμο όπου, εκτός από την πανελλήνια πρώτη της  νέας της ταινίας, θα φιλοξενηθούν όλες οι μεγάλου μήκους δημιουργίες της.

3. Μια μη αναμενόμενη επιλογή είναι η ταινία  «Η άλλη πλευρά της ελπίδας»  του Άκι Καουρισμάκι, που θα κλείσει τις Νύχτες πρεμιέρας. Ο Φιλανδός δημιουργός ο οποίος απέσπασε φέτος και την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας αντιμετωπίζει το πιο καυτό ζήτημα των καιρών μας, το προσφυγικό, με χιούμορ και αναπάντεχη ευφορία μέσα από την  ιστορία δύο αντρών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, και η συνάντησή τους θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

4. Το «Sea Sorrow», το ντοκιμαντέρ της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, που καλύπτει την ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα είναι σίγουρα από τα must του φετινού φεστιβάλ. Μετά από την πρώτη του παρουσίαση στις Κάννες, η Βρετανή ηθοποιός θα βρεθεί στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον λόρδο Άλφρεντ Νταμπς, για να παρουσιάσει την ταινία που αποτελεί και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, σε μια βραδιά με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η προβολή θα γίνει στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00. Τη βραδιά θα προλογίσει η Μιμή Ντενίση και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στους  Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

5. Η Ιζαμπέλ Υπέρ πρωταγωνιστεί στο «Happy End», τη νέα ταινία του Μίκαελ Χάνεκε, που  ήταν ανέκαθεν ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Όσκαρ και δύο Χρυσούς Φοίνικες Αυστριακός, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Amour», εξερευνά την αγαπημένη του θεματική, τη βία, και πάλι στο πλαίσιο μιας εύπορης οικογένειας, η οποία εδώ είναι ιδιοκτήτρια μιας εντυπωσιακής έπαυλης στο Καλαί της Βόρειας Γαλλίας, όχι πολύ μακριά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

6. Η νέα ταινία του Ιταλού Λούκα Γκουαντανίνο που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη βιογραφία του Τζ.Ντ. Σάλιντζερ θεωρείται μία από τις καλύτερες της χρονιάς. Έπειτα από πληθώρα φεστιβαλικών συμμετοχών (Σάντανς, Βερολίνο, Τορόντο), όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

7. Η ταινία σοκ του Ντάρεν Αρονόσφσκι «Η μητέρα» κάνει την πρεμιέρα της στην Αθήνα με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και  Μισέλ Φάιφερ. Η ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού αναστατώνεται, όταν απρόσκλητοι επισκέπτες ταράζουν την ήρεμη ρουτίνα τους. Η αδιάκριτη συμπεριφορά των φιλοξενούμενων θα γίνει σύντομα μία ανησυχητική πρόκληση, που θα αποκαλύψει τις ρωγμές της καλογυαλισμένη οικογενειακής εστίας και θα ορίσει εκ νέου έννοιες, όπως η  αγάπη, η αφοσίωση και η θυσία.

8. Μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της σεζόν,το «Αυτό», περιμένει το σινεφίλ κοινό στην φετινή διοργάνωση. Ο Αντρέ Μουσιέτι μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, με σκοπό να τρομάξει φανατικούς αναγνώστες και ανυποψίαστους θεατές. Ο ανερχόμενος Μπιλ Σκάρσγκαρντ στο ρόλο του κλόουν Πένιγουαϊζ αναμετριέται τολμηρά με την ανατριχιαστική, κλασική ερμηνεία του Τιμ Κάρι στην ομώνυμη τηλεοπτική μεταφορά του Τόμι Λι Γουόλας, και υπόσχεται να χαράξει ανεξίτηλα τη μνήμη του κοινού, δίνοντας με «Το Αυτό» πρόσωπο στον εφιάλτη.  

 9.Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου για τον Κωνσταντίνο Τζούμα με τίτλο  «Ηθοποιός εξ ιδιοσυγκρασίας» σίγουρα θα προσελκύσει το αθηναϊκό κοινό, καθώς ο γνωστός ηθοποιός  αποτελεί μια αγαπημένη persona της καλλιτεχνικής ζωής. Με το ιδιαίτερο χιούμορ και το απερίγραπτο στυλ  έχει καταφέρει να αφήσει την προσωπική του σφραγίδα όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στη λογοτεχνία, ενώ η ραδιοφωνική του εκπομπή αποτελεί σημείο αναφοράς.

10. «Ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας» κερδίζει τις εντυπώσεις στο τμήμα Μουσική και φιλμ, ένα από τα πιο δημοφιλή του φεστιβάλ. Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Γιουτζίν Τζαρέκι παίρνει το θρυλικό αμάξι του Βασιλιά της Ροκ εν Ρολ, μια εντυπωσιακή Ρολς Ρόις που αγόρασε το '63, για το πιο υπερβατικό μουσικό road trip, διασχίζοντας πολιτείες και δεκαετίες σε μια απολαυστική παραβολή πάνω στο σήμερα και το χθες της Αμερικής, μέσα από την άνοδο και την πτώση του απόλυτου ειδώλου της. Την προβολή προλογίζει η δημοσιογράφος Μαρία Μαρκουλή.

Τα πάρτι της διοργάνωσης

Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου με το  «TGIF Party - Thank God it's Festival Time», που θα λάβει χώρα στο TGI FRIDAY S Κολωνάκι (Νεοφύτου Βάμβα 2, Αθήνα) για να γνωριστούμε καλύτερα.

To Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 23:00 το Six D.O.G.S (Αβραμιώτου 6 - 8, Μοναστηράκι), ετοιμάζει πάρτι με αφορμή την ταινία «120 Χτύποι το Λεπτό». Η βραδιά περιλαμβάνει και show από τις Φιλοθέη & Darla Cubit, ενώ στα decks θα βρίσκεται η Ιωσηφίνα Γκιόκα του Best 92.6.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 21:30  ξεκινάει το πάρτι του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μεταλλουργείο (Πειραιώς 127), όπου και θα παρουσιαστούν τα  τρέιλερ των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν στις αίθουσες τη σεζόν 2017-18.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Barret ( Πρωτογένους,1 Αθήνα)  θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σε ένα Dj set τον frontman των Mogwai, Στιούαρτ Μπρέιθγουεϊτ, που έρχεται στην Αθήνα με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Χαμένοι στη Γαλλία».

 Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου  στο Blue Rose (Πλ. Καρύτση 5) από τις  22:00 γιορτάζουμε την Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 Monde και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ετοιμαζόμαστε για ένα μοναδικό πάρτι Λήξης στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα) με Dj set από τους Γιώργο Γερανιό, Μάρκο Φράγκο και Λουκά Κατσίκα.

Φωτογραφίες: Associated Press- Shutterstock