@Christiana Petousaki
@Christiana Petousaki
02|10|2017 10:00
SHARE
FINCA VIGIA

Στο Finca Vigia στο Ψυχικό θα πιεις το ποτό σου όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ


Ένα αυθεντικό ποτάδικο  άνοιξε πρόσφατα στο Νέο Ψυχικό,  για να μας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά.  

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το σπίτι του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, την διάσημη Finca Vigia που βρισκόταν στην Κούβα. Αν και η διακόσμησή του δεν έχει σχέση με το αποικιοκρατικό στυλ της κατοικίας του συγγραφέα, οι πετρόλ αποχρώσεις, τα φυτά που κατακλύζουν τον χώρο και οι πίνακες στους τοίχους δημιουργούν μια κουβανέζικη αισθητική και εξωτική ατμόσφαιρα, που θα σας χαλαρώσει. Iδιοκτήτες του είναι τρεις φίλοι: ο Ιωάννης Γεωργιάδης, Διονύσης Πολλάτος - οι οποίοι έχουν και το IPITOU Bar στο κέντρο-  και ο dj Κάρολος Παπανικολάου. 

O Χέμινγουεϊ ήταν μέγας πότης και λάτρης της καλής ζωής. Μάλιστα συχνά στα βιβλία του αναφέρει συγκεκριμένα ποτά, ακόμα και συνταγές, τις οποίες θα βρείτε στον κατάλογο με τα κοκτέιλς

«O Χέμινγουεϊ ήταν μέγας πότης και λάτρης της καλής ζωής. Μάλιστα συχνά στα βιβλία του αναφέρει συγκεκριμένα ποτά, ακόμα και συνταγές, τις οποίες θα βρείτε στον κατάλογο με τα κοκτέιλς», λέει ο Κάρολος, εξηγώντας μας γιατί αποφάσισαν να αφιερώσουν το μαγαζί τους στον μεγάλο νομπελίστα. Υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες κατηγορίες στα κοκτέιλς. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται μείξεις από τα ποτά που έπινε ο συγγραφέας και βρίσκονται γραμμένες στα βιβλία του. Μάλιστα στον κατάλογο μπορείτε να δείτε κι από ποιο συγκεκριμένο κείμενο προέρχεται το κάθε ποτό, ενώ η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει κλασικά κουβανέζικα κοκτέιλς, που επιμελείται με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Διονύσης.

@Christiana Petousaki
@Christiana Petousaki

Ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά του Χέμινγουεϊ ήταν το Papa Doble (the wild Daquiri), που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε: διπλή μερίδα φρέσκο ρούμι,pink grapefruit, lime και απόσταγμα μαστίχας αρωματισμένο με marasquino cherries αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για όσους ξέρουν να πίνουν.   

 Σε αυτό το κομμάτι του καταλόγου όμως όλα τα κοκτέιλς έχουν τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία.To Ρrincessas daiquiri,  ας πούμε, είναι εμπνευσμένο από την αγαπημένη γάτα του συγγραφέα, με την οποία, όπως λένε οι γείτονες,συχνά μοιραζόταν το ίδιο ποτήρι! 

Το Green Isaac’s special είναι μια εφεύρεση του ίδιου του Χέμινγουεϊ με London dry Gin, lime, bitters και παγωμένο νερό καρύδας- ιδανικό όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Aν πάλι δεν θέλετε κάτι με ρούμι, μπορείτε να παραγγείλετε το Gambler’s Delight με κονιάκ και βερμούτ, που ο Χέμινγουεϊ το έμαθε κατά την παραμονή του στην Ιταλία την περίοδο του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και υπηρέτησε. 

Ο Διονύσης το σερβίρει με αφρό τσαγιού, που του αρέσει πολύ, lime και blueberry. Ενδιαφέρον είναι και το Pisco, το ποτό από το Περού, που ο Χέμινγουεϊ αγαπούσε ιδιαιτέρως.

@Christiana Petousaki
@Christiana Petousaki

Οι προτάσεις του καταστήματος τώρα στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Mad hatter’s tea, που ουσιαστικά συνδυάζει τζιν και παγωμένο τσάι, το Βatida de Maracuja, μια κλασική βραζιλιάνικη συνταγή με ρούμι, lime και  φρούτα του πάθους, ενώ πολύ καλό είναι και το «Φάντασμα του σπιτιού», με παλαιωμένα ρούμια, μπαχαρικά και φρούτα, αλλά και το Mary pickford’s Τiki dance, που αναμειγνύει ρούμι, με ανανά ρόδι και βανίλια σε πολυνησιακό στυλ.

Στην κάβα βέβαια υπάρχουν όλα τα ποτά, όμως αυτό που χαρακτηρίζει το Finca Vigia είναι η μεγάλη ποικιλία σε ρούμι, που έρχονται όχι μόνο από την Κούβα, αλλά και την Τζαμάικα κι άλλες περιοχές με παράδοση.  Εδώ θα ακούσετε κατά βάση ξένη χορευτική μουσική με περάσματα από πολλές δεκαετίες, ενώ δεν λείπουν και οι πιο ροκ ή fusion επιλογές,  που ξεσηκώνουν τους θαμώνες. Συχνά μάλιστα  θα δείτε κόσμο να χορεύει, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Τις υπόλοιπες μέρες  το μαγαζί ενδείκνυται για τρυφερά τετ -α- τετ και ήσυχες εξόδους.

Η Finca Vigia λειτουργεί από το πρωί για καφέ, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου θα προστεθούν στον κατάλογο πλατό τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύετε το ποτό σας.

Ολυμπιονικών 304, Ψυχικό, 21 0677 769

Φωτογραφίες: Χριστιάνα Πετουσάκη