Μια δημιουργία του pastry chef, Χρήστου Βέργαδου
Μια δημιουργία του pastry chef, Χρήστου Βέργαδου
08|11|2017 18:23
SHARE
SIMUL

Simul: Ενας γαστρονομικός παράδεισος για αλμυρές και γλυκές αμαρτίες στο Κολωνάκι


Με νέες δημιουργικές προτάσεις, αλλά και γλυκές συνεργασίες υποδέχεται το Simul gastronomic situ τη σεζόν, αποτελώντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές επιλογές στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου και ο Νίκος Θωμάς άνοιξαν αυτό το μαγαζί τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε σε λίγο το Simul έχει γενέθλια και κλείνει δύο χρόνια.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι σύμφωνο με τη δική μας φιλοσοφία για την εστίαση. Ο κύριος γνώμονάς μας είναι το καλό φαγητό. Τεχνικό μπιστρό θα λέγαμε ότι είναι η κατεύθυνση της κουζίνας μας με μεσογειακές επιρροές. Δίνουμε βάση στην πρώτη ύλη, χρησιμοποιούμε μόνο εποχιακά προϊόντα, για παράδειγμα τώρα δεν έχουμε καθόλου ντομάτες εφόσον δεν είναι  εποχή τους, ενώ προμηθευόμαστε βιολογικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς», μου εξηγεί ο σεφ Νίκος Θωμάς. 

Το εστιατόριο το έχει στήσει ο αρχιστέκτονας Δημήτρης Βαξεβανάκης και κινείται σε μίνιμαλ ρυθμούς, με ξύλο, μάρμαρο και λευκούς τοίχους.

Στην ουσία οι ιδιοκτήτες έχουν εμπνευστεί τη διακόσμηση από τα μικρά μπιστρό του Σόχο που γνώρισαν  σε ένα ταξίδι τους το 2015, οπότε η αισθητική δεν έχει σχέση με τα περισσότερα ελληνικά μαγαζιά.  Στο εξωτερικό, υπάρχει μια μικρή αυλή με έξι μαρμάρινα τραπεζάκια, που σκεπάζεται το χειμώνα και θερμαίνεται, όπου και μπορείτε να καπνίσετε καθώς το εστιατόριο είναι non smoking. Το Simul gastronomic situ στο Κολωνάκι φημίζεται για τη δημιουργική του διάθεση σε κάθε πτυχή του.

Ο σεφ Νίκος Θωμάς και η ομάδα του έχουν επιλέξει καθημερινά αγαπημένα, αλλά και λιγότερο γνωστά υλικά, δημιουργώντας ένα μενού γεμάτο χρώμα και γεύσεις αναπάντεχα πρωτότυπες.    

«Όλα τα κρέατα μαγειρεύονται σε κενό αέρος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και ώρα και γενικά δημιουργούμε πιάτα που θυμίζουν τις μνήμες τις ελληνικής παράδοσης με έναν πιο μοντέρνο τρόπο παρουσίασης», μου εξηγεί ο Νίκος.

Για τη νέα σεζόν, τα γλυκά της κάρτας υπογράφει o ταλαντούχος pastry chef Χρήστος Βέργαδος. Tάρτα passion fruit, μαρέγκες με ινδοκάρυδο και παγωτό καρύδα, μους σοκολάτα με μέλι, αλμυρή καραμέλα και honeycomb, αλλά και ένα semifreddo λευκής σοκολάτας με prosecco και μούρα είναι οι λαχταριστές επιλογές που προτείνει. 

Στα πρώτα πιάτα θα βρείτε καρπάτσιο από ψάρι ημέρας με κινόα, εσπεριδοειδή και βασιλικό, ταρτάρ γαρίδας με μύδια τουρσί και ταραμά πάνω σε λαζάνι με μελάνι σουπιάς, κουνέλι τυλιγμένο με μπόλια και καρότα και κόλιανδρο, μοσχαρίσια ουρά σε ημίγλυκο κρασί με τηγανιτά νιόκι, μοσχαρίσιο ταρτάρ με σόγια, αγγούρι, παστέλι και μαγιονέζα wassabi, αχνιστά μανιτάρια σε κρέμα πατάτας και αυγό στους 72 C°, φρέσκο τηγανητό χταπόδι με αγγούρι, αβοκάντο και τραγανή πανσέτα, κοχύλια γεμιστά με γαρίδες, μελάνι σουπιάς, κουρκουμά και άγρια χόρτα, πατέ από συκωτάκια πουλερικών, καρότα και κόλιανδρο.

Στο κυρίως μενού πρωταγωνιστεί ο κόκορας κρασάτος με τραχανά, που είναι το μόνο πιάτο που υπάρχει από την πρώτη μέρα που έχει ανοίξει το μαγαζί, μιας και οι συνταγές εδώ ανανεώνονται τακτικά ανάλογα με την έμπνευση του σεφ και τα εποχιακά προϊόντα.   

Αρκετά συχνά υπάρχουν και πιάτα ημέρας, ενώ πάντα θα βρείτε ψάρι ημέρας ανάλογα με το τι βγάζει η τράτα, που ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται με εικονικό ριζότο σελινορίζας, ένα σφουγγάρι από ντομάτα και λαχανίδες. 

Eξαιρετικές επίσης είναι οι χειροποίητες ταλιατέλες, που φτιάχνουν μόνοι τους στο κατάστημα, (όπως και όλα τα υπόλοιπα ζυμαρικά και τα ψωμιά εκτός από τα κοχύλια), με μανιτάρια σιτάκε, αυγοτάραχο και μοσχολέμονο. 

Δοκιμάστε το καρέ μαύρου χοίρου με ολανδέζ εσπρέσο, τη μοσχαρίσια σπάλα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, πράσινο σιτάρι και μαύρο σκόρδο, κοπές από μοσχαρίσιο κρέας με πουρέ φουντουκιού- αν και δεν έχει φουντούκι αλλά καμένο βούτυρο που του δίνει τη γεύση του φουντουκιού- καρδιά από μαρούλι , ή τα κοχύλια γεμιστά με γαρίδες, μελάνι σουπιάς, κουρκουμά και άγρια χόρτα σε μια πρωτότυπη σύνθεση.

Στην κάβα υπάρχουν σαράντα ετικέτες από αμπελώνες της Ελλάδας και του Νέου κόσμου, ήτοι από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Καλιφόρνια, τη Βόρεια Αφρική τη Χιλή, όπου θα βρείτε φιάλες για όλα τα βαλάντια.Το Simul για τις μπίρες συνεργάζεται με τη «Βόρεια», μια ζυθοποιία από τις Σέρρες που έχει πέντε διαφορετικούς κωδικούς. Τελειώστε το δείπνο σας με αποστάγματα μαστίχας, κρύου ρακόμελου, τεντούρας ή με ένα λικέρ με βότανα που έρχονται όλα από την Καλαμάτα. Συχνά το κατάστημα διοργανώνει και ειδικές βραδιές με τζαζ μουσική, που θα ξεκινήσουν από αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και βραδιές οινογνωσίας με συγκεκριμένα κτήματα. Φέτος θα υπάρξουν και δυο βραδιές με guest chefs του Nίκου που θα συμπράξουν μαζί του στην  κουζίνα

Simul gastronomic situ

Υψηλάντου 63, Κολωνάκι,  210 7224737

Καθημερινά 18:00 – 24:00 ~ Κυριακή κλειστά

*Τιμές: Γύρω στα σαράντα  με σαράντα πέντε ευρώ μαζί με κρασί.