Το Artisanal έχει φέτος ελληνικό χρώμα και αέρα θεσσαλικού κάμπου | 0 bovary.gr
Το Artisanal έχει φέτος ελληνικό χρώμα και αέρα θεσσαλικού κάμπου | 0 bovary.gr
14|11|2017 13:00
SHARE
ARTISANAL

Το Artisanal έχει φέτος ελληνικό χρώμα και αέρα θεσσαλικού κάμπου


Σε ένα ιστορικό κτίριο της, στη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Ζηρίνη, στεγάζεται από τον Δεκέμβριο του 2014 ένα πιο αγαπημένα στέκια των βορείων προαστίων, το Artisanal Lounge and Gardens.

Γρήγορα καθιερώθηκε τόσο για την ποιότητα της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρει όσο και για το φιλόξενο περιβάλλον του. Το κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα λειτουργούσε για αρκετά χρόνια ως κατοικία.

Οι αρχιτέκτονες Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης που ανέλαβαν την διαμόρφωσή του, εμπνεύστηκαν από την αστική διακόσμηση της δεκαετίας του ‘50 μέχρι και τα μέσα του ’60: αυθεντικές αντίκες εκείνης της εποχής, με έμφαση στο δανέζικο στυλ ήρθαν από διάφορες γκαλερί του εξωτερικού, ενώ όλα τα νέα έπιπλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την αρχή ειδικά για το Artisanal, δημιουργώντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. To ενδιαφέρον, όμως, όλων των θαμώνων κερδίζει αδιαμφισβήτητα ο εξωτερικός χώρος, με τον καταπράσινο κήπο που περιβάλλεται από σπάνια δέντρα που χρονολογούνται περί τα τέλη του 1890, όπως η ροβίνια η ψευδοακακία. Την επιμέλειά του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας τοπίου Κάρολος Χανικιάν, εμπλουτίζοντας τον με περίπου εκατό διαφορετικά λουλούδια και φυτά. Οπότε αν ο καιρός είναι καλός,πρέπει οπωσδήποτε να τον τιμήσετε!

Η κουζίνα του Artisanal έχει μεσογειακό προσανατολισμό με σαφείς αναφορές στην μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Οικίες γεύσεις, σύγχρονες τεχνικές αλλά πρωτίστως ποιοτική πρώτη ύλη από Έλληνες παραγωγούς, συνθέτουν τις δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Δημητριάδη.

Ο έμπειρος chef, με θητεία σε βραβευμένα εστιατόρια όπως η Hytra ή το εμβληματικό Noma, φέτος ανανεώνει τον κατάλογο του καταστήματος, με γεύσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον θεσσαλικό κάμπο και συνθέτει ένα γήινο μενού με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας υλικά γνώριμα όπως ρεβίθια, τραχανά, ή φακές, δημιουργεί μοντέρνους συνδυασμούς, εμπνευσμένους από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

 Ξεκινήστε το γεύμα σας με χτένια σε κέλυφος με χόρτα γιαχνί, βούτυρο λεμονιού και συνεχίστε με μια παραλλαγή των παραδοσιακών ντολμάδων με γαρίδες, μαύρο ρύζι και lemongrass, ή βιολογικό αυγό με κρέμα πατάτας, σέσκουλα και απάκι.

Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε μια εξαιρετική κρεατόπιτα με τραχανά ξινό, μελιτζάνα, πρόβειο κρέας και κρέμα φέτας. Για κυρίως μπορείτε να επιλέξετε καρέ μαύρου χοίρου με πουρέ ριγανάτης πατάτας, κολοκυθάκια, φέτα και μουστάρδα, ή βοδινή ουρά με χειροποίητες μακαρούνες, αγκινάρα Ιερουσαλήμ και παλαιωμένη γραβιέρα Μετσόβου, αλλά και κοτόπουλο με parsnip «au gratin» και σάλτσα με μαύρο σκόρδο.

Ενώ για όσους αγαπούν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις μια καλή επιλογή είναι το μπούτι πάπιας με φακές Φαρσάλων, παντζάρι, ρύζι και ζωμό πάπιας, ή το εκπληκτικό black angus tri tip με demi glass λαχανικών, μανιτάρια shitake και μυρωδικά που μπορείτε να το συνοδεύσετε με πουρέ πατάτας. Aν πάλι σας αρέσουν οι θαλασσινές γεύσεις, προτιμήστε το  παστίτσιο χταπόδι με χειροποίητο κανελόνι, φύκια wakame και αφράτη φάβα.

Μπορείτε, επίσης, να συνοδεύσετε  τα κρασί σας με ένα πιάτο ελληνικών αλλαντικών (μυρταδέλα Αλεξανδρείας με φιστίκι Αιγίνης, καβουρμάς κοτόπουλο Χοιρινή μπριζόλα ψητή, παστράμι μοσχαρίσιο με άρωμα κόλιανδρου), ή ελληνικών τυριών (αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Κρήτης Γασπαράκη, παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου, γραβιέρα Ηπείρου με πιπέρι).

Στο καινούριο μενού κυριαρχεί επίσης η  -γνωστή για τους Έλληνες- τάση του sharing.  

Για επιδόρπιο υπάρχουν τέσσερις προτάσειςτάρτα σοκολάτας Kalingo με σαντιγί σοκολάτας, tonga, και παγωτό φουντούκι, μιλφέιγ με γεύση καραμέλα και sauce μπανάνα, ένα συγκλονιστικό εκμέκ κανταΐφι με κόκκινα φρούτα, παγωτό καϊμάκι με φιστίκια Αιγίνης και το baked Alaska με εσπεριδοειδή, φουντούκια και κανέλα (για 2 άτομα). Η μπάρα του Artisanal προσφέρει έναν συνδυασμό επιλεγμένων αποσταγμάτων και δημιουργικών cocktails που ενισχύουν την γαστρονομική εμπειρία της κουζίνας. Τον κατάλογο επιμελείται ο διακεκριμένος bartender και ιδιοκτήτης του περίφημου The Gin Joint, Δημήτρης Κιάκος, που παρουσιάζει μια σειρά συνταγών με έμφαση στη γεύση. Έτσι, το Artisanal βρίσκεται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ανάμεσα στα βραβευμένα bar-restaurants της Αθήνας έχοντας ήδη αποσπάσει δύο βραβεία.

Θα βρείτε επίσης μια καλή ποικιλία από κρασιά και σαμπάνιες.

Το κατάστημα είναι ανοικτό από το πρωί, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πελάτες του να απολαύσουν τον καφέ, ενώ σερβίρει και brunch τα Σάββατα και τις Κυριακές μέχρι τις 6 μ.μ., που περιλαμβάνει ελληνικές γεύσεις, όπως αυγά, ομελέτες, καγιανά, πεινιρλί, μπρουσκέτες, τραχανά με καπνιστό χοιρινό και γραβιέρα, αλλά και πολλά πιάτα με τιμές από 7 έως 11 ευρώ. Η καινούρια σεζόν μας επιφυλάσσει μια έκπληξη: το Artisanal φέτος θα φιλοξενεί στους τοίχους του έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών

H πρώτη έκθεση ζωγραφικής του εστιατορίου με τίτλο «Faces» έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τη διοργάνωση και επιμέλεια έχει αναλάβει ο επιμελητής -σύμβουλος τέχνης Μάξιμος Στεργίου.

 Ζηρίνη 2 Κηφισιά, 210 8086111

TAGS