MY 1 Cuisine: Σε αυτό το (απίθανο) αρμένικο εστιατόριο στο Μοσχάτο θα μπεις πρωί και θα βγεις βράδυ | 0 bovary.gr
MY 1 Cuisine: Σε αυτό το (απίθανο) αρμένικο εστιατόριο στο Μοσχάτο θα μπεις πρωί και θα βγεις βράδυ | 0 bovary.gr
18|11|2017 11:42
SHARE
ΜΥ 1 CUISINE

MY 1 Cuisine: Σε αυτό το (απίθανο) αρμένικο εστιατόριο στο Μοσχάτο θα μπεις πρωί και θα βγεις βράδυ


Στην γειτονιά του Μοσχάτου που φημίζεται για τα ουζερί της και τα μεζεδοπωλεία, ο Μυράν Γιαγτζιάν από την Αρμενία αποφάσισε να ανοίξει ένα φινετσάτο εστιατόριο που συνδυάζει τις γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.

Ο κύριος Γιαγτζιάν ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον χώρο του marketing, όμως η οικογενειακή του παράδοση- είναι εγγονός του πασίγνωστου Μερακλή της Στοάς Ορφανίδου- δεν μπόρεσε να μην τον επηρεάσει.

«Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μαγειρική μετά τα 36 μου, αποτέλεσμα του μεγάλου μου έρωτα για την κουζίνα και μέχρι ένα σημείο της «βαριάς» κληρονομιάς που έχω», λέει με καμάρι.

Όμως επειδή έχει σπουδάσει σχεδιασμό επίπλων και κατασκευαστικό σχεδιασμό, για χρόνια είχε αναλάβει το σχεδιαστικό τμήμα στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Έτσι, όλα τα έπιπλα του καταστήματος έχουν φτιαχτεί από τη δική του εταιρεία που συνεργάζεται με τον όμιλο Λάτση, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, τόσο σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους όσο και σε ιδιωτικές θαλαμηγούς.

Πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν με την κομψότητα και τη λιτότητά τους: υπέροχα γήινα χρώματα και φλοράλ ταπετσαρίες συνδυάζονται μοναδικά με μεγάλα τραπέζια και αντικείμενα υψηλής αισθητικής, δημιουργώντας ένα υπέροχο περιβάλλον, ιδανικό για ένα ξεχωριστό δείπνο.  

Η αγάπη του για το καλό φαγητό τον οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει τον δικό του εστιατόριο, μετά από τη συνεργασία του με εξαιρετικούς Chef στην Γαλλία κι εδώ, κάποιοι εκ των οποίων είχαν βραβευτεί με αστέρια Michelin.

«Εγώ και η ομάδα μου θέλουμε να σας προσφέρουμε μία ξεχωριστή εμπειρία, συνδυάζοντας τη φιλοξενία σε έναν μοναδικό χώρο, την προσωπική φροντίδα από το service και γεύσεις που θα σας γοητεύσουν, θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να μας ξαναεπισκεφτείτε.

Οι γεύσεις και οι συνδυασμοί που προτείνουμε είναι επηρεασμένες από την Αρμένικη καταγωγή μου (μία κουζίνα βασισμένη περισσότερο σε όσπρια, φρούτα και δημητριακά και λιγότερο στο κρέας με αρκετά περίπλοκες και χρονοβόρες προετοιμασίες), στις οικείες ελληνικές γευστικές μας αναμνήσεις και στην επαγγελματική μου πορεία στην Γαλλία», μου εκμυστηρεύεται, πριν επιστρέψει  στην κουζίνα του, που είναι ανοιχτή στους θαμώνες, για να παρακολουθούν την διαδικασία παρασκευής του φαγητού τους.

Ο κύριος Γιαγτζιάν έχει επιλέξει να κρατήσει μικρό το μενού προς το παρόν-  στο μέλλον θα υπάρξουν και προσθήκες- γιατί δίνει μεγάλη σημασία στην ποιότητα.

Οπότε  από ορεκτικά μπορείτε να βρείτε το παραδοσιακό μπλεντσίκ, που είναι αρμένικες πίτες γεμιστές με μοσχαρίσιο κιμά, οι οποίες σερβίρονται με sauce γιαουρτιού αρωματισμένη με άνηθο και πάπρικα, ένα εξαιρετικό Cheesecake χαρουπιού με κρέμα ελληνικών τυριών και ψητά λαχανικά, ένα κανταΐφι χοιρινού με καραμελωμένα μήλα και σιρόπι τριαντάφυλλο, ή αλμυρό εκλέρ με κρέμα ρεβιθιού και κουρκουμά, σύκο και σαλάμι Λευκάδος.

Από σαλάτες, δοκιμάστε την κλασική Caesars με κοτόπουλο και μπέικον, ή την πολύ δροσερή κόκκινη σαλάτα με κόκκινο λάχανο, παντζάρι, ξινόμηλο, ρόδι και καρύδια με sauce γιαούρτι δυόσμο.

Αν επιλέξετε κρέας, συνοδεύεστε με πράσινη σαλάτα με σταφύλι, ξινομυζήθρα με ξηρούς καρπούς, κρουτόν και sauce vinaigrette, ή πράσινη σαλάτα με αχλάδι, ανανά  κίτρινη πιπεριά, προσούτο και dressing γιαούρτι δυόσμο. 

Για κυρίως πιάτο έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα Μαντ, δηλαδή αρμένικα ραβιόλια με sauce γιαούρτι σκόρδο, το φρέσκο λαυράκι papillote με λαχανικά τραγανή γαρίδα και πουρέ αρωματισμένο με πιπερόριζα, μια πολύ ελαφριά και υγιεινή συνταγή με σολομό μαριναρισμένο σε πορτοκάλι, soya sauce και πιπερόριζα, που σερβίρεται με αρωματικό cous-cous, ή στήθος κοτόπουλο γεμιστό με τυρί Π.Ο.Π. Σαν Μιχάλη Σύρου, που σερβίρεται με πουρέ παντζάρι, λαχανικά σχάρας και sauce pesto.

Για τους κρεατοφάγους της παρέας ο κύριος Γιαγτζιάν προτείνει πικάντικο κότσι αρνιού, που σερβίρεται με κολοκύθα αρωματισμένη με δενδρολίβανο, ζελέ παντζάρι-βύσσινο και γιαούρτι αρμπαρόριζα, ή το κέλτικο Black Angus Ribeye (330gr.) που σερβίρεται με πατάτες baby αρωματισμένες με δενδρολίβανο και ΒΒQ.

Για τους μικρούς του φίλους, ο σεφ έχει ετοιμάσει δύο παιδικά μενού: το ένα περιλαμβάνει burger από μοσχαρίσιο κιμά και τυρί cheddar και το άλλο τραγανό φιλετάκι κοτόπουλο. Kαι τα δύο σερβίρονται με πατάτες gaufrettes και πράσινη σαλάτα.

Τα επιδόρπια παρασκευάζονται στο κατάστημα κι είναι χειροποίητα. Θα βρείτε τέσσερις προτάσεις: μια panna cotta μαστίχας με βερίκοκο, mille feuille Marie Louise με κρέμα τριαντάφυλλο, μους Σοκολάτας με χαλβά και σουφλέ σοκολάτα με παγωτό βανίλια και αλμυρή καραμέλα.

Η κάβα του μαγαζιού είναι καλά ενημερωμένη  και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει: μπορείτε να βρείτε γύρω στις είκοσι ετικέτες από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες, ενώ τα κορίτσια του μαγαζιού με την ευγένεια και το χαμόγελό τους θα σας κερδίσουν.

Μεταμορφώσεως 27, Mοσχάτο,  210 4828131