Ονειρία: Σε αυτό το μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι θα φας λουκουμάδες γεμιστούς με τραχανά και φέτα  | 0 bovary.gr
Ονειρία: Σε αυτό το μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι θα φας λουκουμάδες γεμιστούς με τραχανά και φέτα | 0 bovary.gr
ΟΝΕΙΡΙΑ

Ονειρία: Σε αυτό το μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι θα φας λουκουμάδες γεμιστούς με τραχανά και φέτα


«Πάμε σαν άλλοτε», στο Χαλάνδρι.

Στην οδό Κολοκοτρώνη 8 υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο που θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει σαν να βγήκε από ένα γραφικό χωριό ή από μια παλιά αθηναϊκή συνοικία. Εχει τους ήχους ενός παλιού ραδιοφώνου, τα αρώματα ενός αρχοντικού. Ο χρόνος στην «Ονειρία» έχει αντίστροφη φορά: κυλά προς το χθες και μας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές.

«Τι να σας φιλέψουμε;»

Το μεζεδοπωλείο «Ονειρία» είναι σαν το σπίτι που θα σε «τρατάρει» από όλα τα καλά.

Τους μεζέδες στις πιατέλες ακολουθούν φλιτζανάκια με καφέ στο χόβολη και δίπλα κάτι «έτσι για να γλυκαθείς» -πχ γλυκό του κουταλιού ή βανίλια υποβρύχιο- ή ένα ρόφημα «για να ζεσταθεί το μέσα σου» (σαλέπι ή ακόμα και καϋνάρι Αγιάσου (είναι ζεστό ρόφημα με μπαχαρικά, με προέλευση του χωριό Αγιάσος της Λέσβου).

Ενα κάδρο με το Μάρκο Βαμβακάρη, ένας δίσκος του Μάνου Λοίζου, ένα μπουκάλι με κολώνια Μυρτώ, ένα παλιό τάβλι, μια παλιά βιβλιοθήκη. Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Χειμώνα καλοκαίρι, η ατμόσφαιρα εκεί έχει τη θαλπωρή που ψάχνεις στην απρόσωπη πόλη. Οι γεύσεις σε αυτό το μεζεδοπωλείο σε ταξιδεύουν σε γραφικές γωνιές όλης της Ελλάδας. Σε τοπικές κουζίνες που με μεράκι ενώνουν τις φρέσκιες πρώτες ύλες και δημιουργούν πιάτα μερακλίδικα, με αληθινή γεύση.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Από μεζέδες μπορείς να τιμήσεις: Φάβα με κρεμμυδάκι στιφάδο, λουκουμάδες γεμιστοί με τραχανά και φέτα, μανιτάρια γεμιστά με αλλαντικά, μπουρεκάκια μελιτζάνας, φέτα τηγανιτή με σάλτσα μελιού, μπουγιουρντί, στριφτάρια Λήμνου με σύγκλινο και φέτα, πανσετάκια με πιπερόριζα, μπιφτεκάκια με κατίκι Δομοκού, τηγανιά χοιρινό με πράσο, πουγκάκια με μοσχαρίσιο κιμά και μελιτζάνα, τζιγέρι (δηλαδή συκώτι) τσιγαριστό με θυμάρι, λουκάνικο πικάντικο με τραχανά- κι όλα αυτά συνοδεύονται από ποικιλίες ούζου από τη Μυτιλήνη και κρασί από τον Τύρναβο-.

Από σαλάτες θα βρεις ντάκο με ανθότυρο και κάπαρη τουρσί, σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, απάκη και σταφίδες, σαλάτα με κοτόπουλο, μανούρι, πιπεριά φλωρίνης και καλαμπόκι και παντζαροσαλάτα. Δοκίμασε ακόμα τα «ψωμάκια της γιαγιάς» με αλοιφή φέτας, ντομάτα, ομελέτα και πάστα ελιάς και τα «ψωμάκια του μπακάλη» με μορταδέλα, γραβιέρα, ντομάτα, ελαιόλαδο και μαρούλι.

Ελληνικός καφές στη χόβολη με γλυκό του κουταλιού, υποβρύχιο, σουμάδα, σαλέπι, καϋνάρι Αγιάσου (είναι ζεστό ρόφημα με μπαχαρικά από το χωριό Αγιάσος της Λέσβου), βυσσινάδα και λεμονάδα σπιτική.

Το μαγαζί έχει και παντοπωλείο. Εκεί θα βρεις εκλεκτά, χειροποίητα προιόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας: από γυναικείους συνεταιρισμούς και μικρούς παραγωγούς που βάζουν σε προτεραιότητα την ποιότητα. Χειροποίητες σάλτσες, αρωματικά σαπούνια λαδιού, γλυκά του κουταλιού, σπιτικά ζυμαρικά, παρθένο ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτα, παραδοσιακές πίτες, καραμέλες, παξιμάδια, τραχανάς.

Όλα σε αυτό το μεζεδοπωλείο μυρίζουν νοσταλγία και προσφέρονται με αγάπη. 

Ονειρία, Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι