Λάιμ Bistro: Απίθανες γεύσεις χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, γλουτένη και ζάχαρη | 0 bovary.gr
Λάιμ Bistro: Απίθανες γεύσεις χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, γλουτένη και ζάχαρη | 0 bovary.gr
29|11|2017 13:40
SHARE
ΛΑΙΜ BISTRO

Λάιμ Bistro: Απίθανες γεύσεις χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, γλουτένη και ζάχαρη


Δεν είναι εύκολο για έναν κάτοικο μιας μεγαλούπολης να απαρνηθεί το κρέας και κυρίως τα γαλακτοκομικά για να ακολουθήσει τη vegan διατροφή. 

Η Άλκηστη Αλεξανδράτου και η Ντέμη Γεωργίου, όμως, το τόλμησαν και δημιούργησαν με αγάπη κι αφοσίωση τον δικό τους χώρο, το Λάιμ Μπιστρό, προσφέροντας στους πελάτες τους ένα υγιεινό μενού, χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, γλουτένη και ζάχαρη. Τα δυο κορίτσια δούλευαν χρόνια στον χώρο της εστίασης- στην Άλκηστη από μικρή της άρεσε να μαγειρεύει, ενώ η Ντέμη ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία και στη συνέχεια μπήκε και στην κουζίνα.

 «Υπήρχαν χορτοφαγικές επιλογές μεν στην Αθήνα, αλλά θέλαμε και η πρώτη ύλη να μην είναι επεξεργασμένη, οπότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Λάιμ για να κάνουμε τα πράγματα όπως εμείς πιστεύουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι μας θεωρούν ακριβούς. Όμως ξοδεύουμε πολλές ώρες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Καθημερινά όλα παρασκευάζονται από την αρχή, όπως θα έπρεπε να κάνει μια κουζίνα.

Φτιάχνουμε γάλα, τυριά, κρέμες από καρπούζι: όλα γίνονται σε μικρές ποσότητες γι’ αυτό κι όλα ελαφρώς αργούν, επειδή η παρασκευή αρχίζει με την παραγγελία», μας εξηγεί η Άλκηστη.

«Η λογική της vegan κουζίνας είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται χρόνος. Όλα αυτά που φτιάχνουμε εδώ είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Οι περισσότεροι vegan επιλέγουν επεξεργασμένα προϊόντα που δεν είναι όμως καλά για την υγεία, έχουν τόνους ζάχαρης και το σώμα μας δεν τα δέχεται ως φιλικά, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος να τα επεξεργαστεί. Αν, ας πούμε, βάλουμε στο μπλέντερ τέσσερα φρούτα θα μας δυσκολέψουν στη χώνεψη, σωστά; Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις ύλες, όσο πιο επεξεργασμένες τόσο πιο δύσκολα τις μεταβολίζει το σώμα μας».

Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1935, που παλιότερα λειτουργούσε ως συνεργείο και  στη συνέχεια ως ψιλικατζίδικο. Τα κορίτσια έχουν ανακαινίσει τον χώρο, αλλά δεν έχουν πειράξει το πάτωμα. Όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει για τη διακόσμηση είναι Second hand, θα λέγαμε, και ακολουθούν την φιλοσοφία «δεν πετάω τίποτα». Τα φωτιστικά με τις κονσέρβες για παράδειγμα είναι δείγμα της δημιουργικότητας των ιδιοκτητών, που άνοιξαν το κατάστημά τους σχεδόν χωρίς κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα τους άρεσε πολύ να παίρνουν πράγματα από το σπίτι και να τα μεταποιούν. 

Τα φαγητά στο Λάιμ είναι πολύ χορταστικά, γιατί έχουν αφθονία σε ξηρούς καρπούς και όσπρια. Με μια σαλάτα κι ένα κυρίως πιάτο θα νιώσετε πλήρεις, ενώ θα είναι καλό να αφήσετε και χώρο για το επιδόρπιο, που είναι χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη, οπότε δεν θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι κατά 80% βιολογικά, ανάλογα με τι υπάρχει στην αγορά.

Ρωτάω την Άλκηστη πώς αποφάσισε να αλλάξει διατροφικές συνήθειες: «Δεν είναι εύκολο να απαρνηθείς την κρεατοφαγία, γιατί δεν υπάρχουν πολλές επιλογές στη αγορά. Εγώ ξεκίνησα τη χορτοφαγική διατροφή από μια αλλεργία που μου προέκυψε, όμως στο διάστημα που έπρεπε να  βρω τι θα φάω προσανατολίστηκα στη vegan ιδεολογία. Μια τέτοια απόφαση δεν την παίρνει, όμως, κανείς  μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους ηθικής. Σήμερα τα ζώα κακοποιούνται, τους φέρονται με σκληρότητα. Αυτό με απωθεί,  γιατί θεωρώ ότι την ίδια βία που ασκεί  κάποιος στο ζώο, μπορεί πολύ εύκολα αν την ασκήσει και σε ένα έναν άνθρωπο». 

Πάντως στο Λάιμ δεν θα στερηθείτε τίποτα: θα βρείτε μυζήθρα από αμύγδαλα, κρεμμώδη ζυμαρικά, που μοιάζουν λες κι έχουν κρέμα γάλακτος, σουβλάκια με γύρο από μανιτάρια, ακόμα και τζατζίκι από γιαούρτι αμυγδάλου.

Από κυρίως πιάτα δοκιμάστε το ριζότο σπανάκι με καστανό ρύζι, σπανάκι, βασιλικό, ντοματίνια και ελαφριά κρέμα από ξηρούς καρπούς, μους φάβας με καπαρόμηλα και ψητά vτοματίνια, Μahaloha burger με μπιφτέκι μανιταριών γεμιστό με τσένταρ ή μπιφτέκι από μαύρα φασόλια γεμιστό με τσένταρ, πλευρώτους μπέικον, κέτσαπ από χουρμάδες και ντομάτα, μαγιονέζα από αμύγδαλο, μαρούλι, αγγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα, που σερβίρεται με ψητή γλυκοπατάτα.

Εξαιρετικές είναι και οι γεμιστές χρωματιστές πιπεριές, με κινόα, ρόκα, δυόσμο, σταφίδες και μαϊντανό.

Στην κατηγορία των bowls έχετε τρεις επιλογές: μπουρίτο κάρυ μπολ, με κέιλ, σπανάκι, κόκκινη πιπεριά, καστανό ρύζι, καλαμπόκι, φακές, μαύρα φασόλια πίκο ντι γκάλο και τυρί κάσιους (προαιρετικά), το πιο ανατολίτικο Φαλάφελ ταμπουλέ, με ρύζι κουνουπιδιού, πράσινα φύλλα εποχής (στον ατμό), ντομάτα, μαϊντανό, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, ξερό κρεμμύδι, φαλάφελ ρεβυθιού και χούμους γλυκοπατάτας, ή το νουντλς αβοκάντο μπολ, με  νουντλς κολοκυθιού, ανάμεικτα με φύτρα, αβοκάντο, πιπεριά, κινόα, καρότο, κολοκυθόσπορο και ντρέσινγκ τζίντζερ-λεμόνι.  

Το μενού ανανεώνεται ανά τρίμηνο και καθημερινά θα βρείτε δυο με τρία πιάτα ημέρας, ενώ  από τις 9 Δεκεμβρίου στον κατάλογο θα προστεθεί και μια σούπα.

Στην κάβα υπάρχουν vegan κρασιά και μπύρες, που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Διαφοροποιούνται από τα κοινά ως προς το φιλτράρισμά τους, ενώ τα κόκκινα κρασιά έχουν καρμίνες που πολτοποιούνται για το χρώμα τους. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε και κοκτέιλς  που φτιάχνονται με βάση τα κρασιά του μπαρ, αλλά και σπιτικές λεμονάδες.

Μπορείτε αν θέλετε να έρθετε και με το τάπερ σας  για να πάρετε φαγητό και να έχετε έκπτωση 15%, ενώ από  την Τρίτη έως  την Παρασκευή  (9:00 με 16:00) κάνουν και delivery. Αν επισκεφτείτε το  κατάστημα το πρωί, θα πιείτε καφέ βιολογικό δίκαιου εμπορίου, ενώ υπάρχει και πρωινός κατάλογος, με σάντουιτς και smoothie bowls  με δημητριακά και φρούτα. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα γίνεται και brunch, που είναι θεματικό πάντα. Τον Δεκέμβριο θα είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του bowl και φυσικά θα υπάρχουν  και σούπες λόγω του χειμώνα.

Κάθε μήνα διοργανώνονται και ένα ή δυο event. Ο Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος στα  Χριστούγεννα φυσικά. Στις 9 Δεκεμβρίου αλλάζει το μενού και το μαγαζί έχει γενέθλια που θα τα γιορτάσει με νέες γαστρονομικές προτάσεις.

Στις 24  Δεκεμβρίου θα υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο brunch από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα, ενώ το βράδυ θα  συνεχιστεί η απόλαυση με χριστουγεννιάτικο μενού, που θα περιλαμβάνει ψητή γεμιστή κολοκύθα αντί για γαλοπούλα, σούπα φυσικά, cheesecake με μαρμελάδα κυδώνι και μερικές εκπλήξεις ακόμα.

Δεκελεών 23, 2103474423. Ανοιχτά: Τετάρτη έως Κυριακή, 14.00-23.00.

Τιμή ( δυο άτομα):  με  ορεκτικό , κυρίως πιάτο κι  επιδόρπιο, συν κρασί  στα  45 ευρώ