Unsplash
Unsplash
ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΗ!

Tα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι οικοδεσπότες σε ένα κάλεσμα


Κάθε κάλεσμα που οργανώνεις στο σπίτι έχει τη δική του συνταγή επιτυχίας.

Μια συνταγή με «υλικά» που έχεις επιλέξει εσύ: τα άτομα με τα οποία ξέρεις ότι θα περάσεις καλά, απολαυστικές γεύσεις, καλή μουσική και πάνω απ'όλα θετική διάθεση.

Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να γίνουν «όλα στην εντέλεια», καταφέρνουμε να μην περάσουμε εμείς οι ίδιοι καλά. Τα απρόοπτα είναι και αυτά μέσα στο πρόγραμμα. Ακόμα κι αν υπάρχουν παραλείψεις, γκάφες, ή ο,τιδήποτε αρνητικό, μην απογοητευτείτε και μην χάνετε το νόημα του καλέσματος: σκοπός του δεν είναι να περάσουν μόνο οι άλλοι καλά αλλά και εσείς.

Ακολουθούν τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι οικοδεσπότες σε ένα κάλεσμα:

1) Κάνουν (αυστηρό) πλάνο με τις θέσεις των καλεσμένων: Είναι προτιμότερο να αφήσετε για λίγο τους καλεσμένους να γνωριστούν μεταξύ τους (αν δεν γνωρίζονται ήδη) και αφήστε τον παράγοντα «αυθορμητισμό» να κάνει την ατμόσφαιρα πιο ζεστή.

 

2) Προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους, πειραματίζονται με νέες γεύσεις που δεν έχουν επιτυχία: Ετοιμάστε για τους καλεσμένους σας πιάτα που ξέρετε ότι σίγουρα θα τους αρέσουν. Οταν περιμένετε το κάλεσμα για να πειραματιστείτε στην κουζίνα, καταλήγετε με άγχος και ανασφάλεια. Αφήστε που υπάρχει περίπτωση το φαγητό να μην έχει τη γεύση που έχετε φανταστεί. Βαδίστε στα σίγουρα!

3) Eίναι απροετοίμαστοι: Είναι ωραίο να είστε χαλαρές γιατί έτσι η ατμόσφαιρα θα είναι ακόμα πιο ευχάριστη για όλους. Όμως, μην φτάσετε στο άλλο άκρο, αφήνοντας τα πάντα στην τύχη τους. Το θέμα είναι να είστε οργανωμένες σε πρακτικό επίπεδο για να ρέουν όλα με μεγαλύτερη ευελιξία.

4) Δεν έχουν φροντίσει να έχουν ποτά που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα: Φροντίστε -αν, βέβαια, έχετε τη δυνατότητα- να έχετε διαφορετικές επιλογές ποτών για τους καλεσμένους σας. Μην κάνετε υπερβολές. Να έχετε τα ποτά που ξέρετε ότι είναι αγαπημένες επιλογές των περισσότερων.

5) Εχουν «σφιχτό» πρόγραμμα: Οταν όλα γίνονται μηχανικά, τότε η βραδιά θα είναι άνευρη και το πιο πιθανό είναι να μην περάσετε τόσο ευχάριστα. Είναι ωραίο να υπάρχει «ρυθμός» αλλά και αυθορμητισμός.

 

6) Δεν δείχνουν σιγουριά για τον εαυτό τους: Οταν νιώθετε ανασφάλεια, οι καλεσμένοι σας -να είστε σίγουρες- ότι την εισπράττουν και νιώθουν άβολα. Δείξτε αυτοπεποίθηση και όλα θα γίνουν πιο ευχάριστα.

7) Τα έχουν όλα περίπλοκα στο μυαλό τους: Το άγχος του οικοδεσπότη μπορεί να «σκοτώσει» το κέφι της βραδιάς. Το κάλεσμα δεν θα πρέπει να είναι «βραχνάς», αλλά μια ευκαιρία για ένα εύχαριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά σας. Όλα θα γίνουν, αρκεί να υπάρχει θετική σκέψη από την πλευρά σας!

Φωτογραφίες: Unsplash