SAH: Μια βασίλισσα στην πλατεία Μαβίλη -H νέα άφιξη της μεσογειακής κουζίνας | 0 bovary.gr
SAH: Μια βασίλισσα στην πλατεία Μαβίλη -H νέα άφιξη της μεσογειακής κουζίνας | 0 bovary.gr
20|12|2017 13:00
SHARE
SAH

SAH: Μια βασίλισσα στην πλατεία Μαβίλη -H νέα άφιξη της μεσογειακής κουζίνας


Σε μία από τις πιο δημοφιλείς πλατείες της πόλης που κυρίως φημίζεται για τα μπαράκια της, στην πλατεία Μαβίλη, εκεί που παλαιότερα βρισκόταν το Ginger, σήμερα πλέον υπάρχει μια βασίλισσα, δηλαδή το νέο εστιατόριο SAH.

Το νέο εγχείρημα του Γιώργου Σαραφείδη και του Θοδωρή Καραγκούνη είναι ένας all day χώρος, που εμπνεύστηκε τον τίτλο του από μια θρυλική γυναίκα, τη Sayyida All Hurra, η οποία υπήρξε η τελευταία Βασίλισσα της Μεσογείου.

Έζησε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα και το όνομά της σημαίνει ευγενής, ελεύθερη και ανεξάρτητη) κυρία.

Γεννήθηκε στο βασίλειο της τότε Μουσουλμανικής Γρανάδας, που αργότερα κατακτήθηκε από Ισπανούς καθολικούς μονάρχες, με αποτέλεσμα τον εξορισμό της οικογένειας της. Παρόλες τις δυσχέρειες και την προσφυγιά της, εκείνη κατάφερε να συμμαχήσει με τον πειρατή Μπαρμπαρόσσα και να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της βασιλείας της ήταν ότι κατάφερε να ενώσει τις κουζίνες και τις γευστικές συνήθειες όλων των χωρών που βρίσκονταν υπό τη διοίκησή της, οι οποίες ξεπερνούσαν τις είκοσι.

 

Τιμώντας, λοιπόν, τη βασίλισσά του το εντυπωσιακά ανακαινισμένο SAH στηρίζεται κυρίως στη μεσογειακή γαστρονομική παράδοση. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο γνωστός Κώστας Τερζούδης με προϋπηρεσία σε κορυφαία εστιατόρια (Σπονδή, Mezzo Mezzo, Villa Mercedes).

Από το πρωί, λοιπόν, εδώ μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο σε επιλογές πρωινό που περιλαμβάνει αυγά, cakes, croissants, φυσικούς χυμούς, smoothies και φυσικά εκλεκτά ροφήματα.

Τις μεσημεριανές ώρες σε καθημερινή βάση σερβίρεται ένα γεύμα που στηρίζεται στη μεσογειακή κουζίνα και περιλαμβάνει πιάτα ημέρας που επιλέγει ο σεφ, στηριζόμενος στην σπιτική κουζίνα και σε γεύσεις της ευρύτερης περιοχής.

Μετά τις οκτώ, η κάρτα του φαγητού διαμορφώνεται, φοράει τα καλά της και πλέον η Μεσογειακή κουζίνα έχει την τιμητική της με γεύσεις από την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά και από την Τυνησία το Μαρόκο την Συρία, το Λίβανο και άλλες χώρες που κυριολεκτικά βρέχονται από τη μεγάλη θάλασσα.

Ξεκινήστε το γαστρονομικό σας ταξίδι με ορεκτικά, όπου ξεχωρίζουν ο γκιουζελμές, με άγρια χόρτα, γραβιέρα και αιράνι, ή με το μυλοκόπι crudo με αβοκάντο tartar – wakamole, coulis πιπεριάς και αχινό, ενώ εξαιρετικός είναι και ο καβουρµάς με πολέντα, αυγό ποσέ, ρόκα και dressing τρούφας.

Συνοδεύστε το φαγητό σας οπωσδήποτε με λαχταριστά φρεσκοψημμένα ψωμάκια, ή με ελληνικές παραδοσιακές πίτες, που συνδυάζονται άψογα και με μαρμελάδες φρούτων.

Από κυρίως πιάτα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το λαχματζούν - είναι πραγματικά από τα καλύτερα της Αθήνας. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του Sah είναι και τα μοσχαρίσια μάγουλα Bourgighone, που σερβίρονται με πουρέ πατάτας, ενώ το κότσι Αρνιού Tajin  με κους - κους φρούτων, µαρµελάδα λεµόνι και harissa θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στον κατάλογο θα βρείτε και τρία BBQ Plate ( με κοτόπουλο, Cote De Veau και Rib Eye ) από κρέατα πρώτης ποιότητας, αλλά και κάποια πιάτα με πάστα όπως ραβιόλια μοσχαρίσιας ουράς με κρέµα µανιταριών, σπανάκι σοτέ, jus τρούφα  και αέρα παρµεζάνας, ή ριζότο με χτένια, αγκινάρες, σπανάκι και αυγοτάραχο.

Σίγουρα πάντως αφήστε χώρο και για επιδόρπιο, γιατί εδώ όλα τα γλυκά είναι χειροποίητα. 

Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αφράτα Baba aux Rum, με κρέµα λουΐζας - λευκής σοκολάτας και  βατόμουρα, το πιο ελαφρύ παρφέ Λεµονιού, το θεϊκό κραµπλ Kακάο με κρέµα βανίλιας, φρούτα, καραμελωμένους ξηρούς  καρπούς και παγωτό βανίλια, αν και το τοπ του μαγαζιού είναι το γαλακτομπούρεκο με καραµελωµένο φύλλο, κρέµα κατσικίσιου γάλακτος, παγωτό καϊμάκι και µέλι θυµαρίσιο- δεν πρόκειται να βρείτε κάτι ανάλογο πουθενά αλλού!

Τώρα όσο αφορά στα ποτά, ο Ανδρέας Aγγελής έχει επιμεληθεί τα κοκτέιλς της μπάρας, ενώ στην κάβα θα βρείτε περίπου 40 ετικέτες από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες, όπως το Κτήμα Μουσών, και μπίρες από μικροζυθοποιίες.

Τέλος, σύντομα θα ξεκινήσουν και ενδιαφέροντα Live, αλλά και θεματικές βραδιές σε μία εξαιρετικά στημένη μουσική σκηνή, που θα φιλοξενεί επώνυμους καλλιτέχνες του χώρου, νέες φωνές και γνωστούς dj’s  από την Ελλάδα και όχι μόνο.

Extra: Τις ημέρες των γιορτών και συγκεκριμένα την παραμονή των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά το SAH έχει ετοιμάσει δυο ξεχωριστά μενού, που κοστίζουν 50 και 60 ευρώ το άτομο αντίστοιχα.

Δορυλαίου, 10-12 Πλατεία Μαβίλη, 2106551169