Το θρυλικό Biba Store στο Λονδίνο
Το θρυλικό Biba Store στο Λονδίνο/Φωτογραφία: Instagram Steven Thomas
BIG BIBA

Big Biba: Μέσα στην εμβληματική μπουτίκ του Λονδίνου όπου η Anna Wintour ήταν πωλήτρια


Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Βρετανία ζει ξανά τη δεκαετία του '70 με υψηλό πληθωρισμό, υποτονική ανάπτυξη και εκτεταμένες απεργίες.

Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη στιγμή για να διοργανωθεί μια έκθεση για την Biba, την πρωτοποριακή μπουτίκ -και αργότερα πολυκατάστημα- του Λονδίνου, που είχε δημοκρατικό πνεύμα και πελατεία από τους βασιλείς και τους Rolling Stones μέχρι τους εφήβους που ήθελαν να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους.

Στις 22 Μαρτίου, λοιπόν, εγκαινιάζεται η έκθεση "The Biba Story: 1964-1975" στο Μουσείο Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Λονδίνου. Εξετάζει την ιστορία της Biba μέσα από 40 ρούχα και βασίζεται στα ιδιωτικά αρχεία της ιδρύτριας Barbara Hulanicki, σε βιβλία, αλληλογραφία και υλικό μάρκετινγκ, καθώς και σε ρούχα που παραχωρήθηκαν από ιδιώτες συλλέκτες.

Barbara Hulanicki/Getty Images

Από κομψά φορέματα που σχεδίασε η πολωνικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας, Barbara Hulanicki τη δεκαετία του '60, μέχρι τα ντεβορέ περιτυλίγματα, τα λεοπάρ παλτό και τα φτερά της δεκαετίας του '70, η Biba έγινε ένα lifestyle emporium, προσφέροντας μόδα, μακιγιάζ, φαγητό και είδη σπιτιού.

Μέσα στο Biba, την iconic μπουτίκ του Λονδίνου που άλλαξε τους κανόνες της μόδας

Το Big Biba - ένας προορισμός 20.000 τ.μ. της Barbara Hulanicki και του πρώην διευθυντή μάρκετινγκ συζύγου της, Stephen Fitz-Simon - άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 1973 και ήταν το τέταρτο και τελευταίο κατάστημα της τότε εμβληματικής αλυσίδας. Το επταώροφο Art Deco κτίριο στην οδό Kensington High Street του Λονδίνου διέθετε περίπτερα εμπνευσμένα από τον Andy Warhol, ένα roof garden με αληθινά φλαμίνγκο και πιγκουίνους και ένα πολυδιαφημισμένο hotspot διασημοτήτων, το «Rainbow Room».

«Επειδή το Rainbow Room ήταν όπως ήταν, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το εκμεταλλευτεί η αφρόκρεμα- ήταν ένα μέρος που ήθελε να δειπνεί κανείς», θυμάται ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Steven Thomas σε συνέντεξή του στο CNN. Είναι η δημιουργική δύναμη πίσω από την glam εμφάνιση του εμβληματικού αυτού καταστήματος μόδας και σίγουρα γνωρίζει πολλά. Αρχικά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Marcel Hennequet το 1933 και πήρε το όνομά της από την πολύχρωμη οροφή (η τραπεζαρία ήταν κατά τα άλλα γεμάτη λευκά τραπεζομάντιλα και ψεύτικα φυτά), «έγινε ένας χώρος επιλογής», συμπληρώνει. «Ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Μικ Τζάγκερ, ο Μπράιαν Φέρι, όλοι πέρασαν από εκεί», λέει.

«Ο Fitz προσέλαβε τον γιο ενός φίλου που είχε ένα εξαιρετικό ταλέντο στο να μαζεύει ανθρώπους, όπως ο Ian Dury και οι Blockheads», συνέχισε ο Thomas με νοσταλγία.

Ολες αυτές οι ιστορίες και πολλες άλλες περιγράφονται στο «Welcome to Big Biba», το βιβλίο του Thomas που επανεκδόθηκε αυτό το μήνα από την ACC Art Books για τον εορτασμό της 60ής επετείου της. «Αυτό το βιβλίο είναι μια απόδειξη της δημιουργικής ελευθερίας», γράφει στον πρόλογο η 87χρονη σήμερα Hulanicki, αναλογιζόμενη την κληρονομιά της.

Κάνοντας τη μόδα δημοκρατική

Η ιστορία της Biba ξεκίνησε τον Μάιο του 1964 όταν οι Hulanicki και Fitz άρχισαν να λειτουργούν το «Biba's Postal Boutique», ένα κατάστημα που πουλούσε περιορισμένες ποσότητες αποθεμάτων.

Εμπνευσμένα από παρακμιακά στιλ από περασμένες εποχές σε γήινα ή σιωπηλά χρώματα όπως το λαδί, τα προϊόντα της Biba εντυπωσίασαν τις νεαρές γυναίκες. «Η Biba έκανε τη μόδα δημοκρατική», εξηγεί ο Martin Pel, συγγραφέας του βιβλίου "The Biba Years 1963-1975" και επιμελητής της έκθεσης στο Μουσείο Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Λονδίνου. «Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται συχνά για τους σχεδιαστές της δεκαετίας του 1960, ιδίως για τη Mary Quant. Τα ρούχα της Quant ενώ ήταν νεανικά, ήταν ακριβά. Η Biba ήταν φθηνή, καλοσχεδιασμένη, καλής ποιότητας και επίκαιρη».

Getty Images

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1964, η Hulanicki και ο Fitz-Simon είχαν ανοίξει το πρώτο τους κατάστημα σε ένα πρώην φαρμακείο, μεταφέροντας δύο φορές την επιχείρηση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Το 1966, το δεύτερο κατάστημα άνοιξε στην Kensington Church Street - όπου η συντάκτρια της Vogue Anna Wintour, ως γνωστόν, έκανε ένα πέρασμα ως κορίτσι του Σαββάτου. Μάλιστα χαρακτηρίστηκε από το Vanity Fair ως «το πιο εξωτικό κατάστημα στο Λονδίνο». Και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άνοιξε μια μπουτίκ στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman της Νέας Υόρκης.

«Μια πράξη γενναιότητας»

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Thomas είχε ήδη σχεδιάσει το σπίτι των Hulanicki και Fitz-Simon και το τρίτο κατάστημα Biba το 1968, προτού τον προσεγγίσουν για το κατάστημα - ορόσημο των επτά επιπέδων. «Ο Φιτζ μου είπε να σχεδιάσω δύο ορόφους (του Big Biba), αλλά εγώ τα ήθελα όλα», λέει στο CNN για την αρχική του εμπλοκή. «Μια στιγμή απόλυτης τρέλας, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τιμ (Γουίτμορ, ο δημιουργικός του συνεργάτης) κι εγώ ήμασταν πρώην φοιτητές ζωγραφικής που δουλεύαμε από το δωμάτιό μου. Ήταν μια εξαιρετική πράξη γενναιότητας εκ μέρους τους, να μας δώσουν το έργο, κάτι που δεν θα συνέβαινε σήμερα».

Ο σχεδιασμός του επταόροφου Big Biba ήταν αναζωογονητικός, δήλωσε ο Thomas, εξηγώντας ότι ο ίδιος και ο Γουίτμορ συνεργάστηκαν στενά με τον Hulanicki καθ' όλη τη διάρκεια. «Το Biba ήταν πάντα μια αντανάκλαση της ζωής της Barbara», σημείωσε, "έτσι επειδή η Barbara είχε ένα παιδί, φυσικά και είχαμε έναν παιδικό όροφο», με διακόσμηση εμπνευσμένη από το Disney World, μια βόλτα με καρουζέλ και ένα παιδικό καφέ σε μινιατούρα εξοχικού σπιτιού με σκαμνάκια. Τα Σάββατα, ένας ηθοποιός επισκεπτόταν και διάβαζε παραμύθια και ένας βρεφονηπιακός σταθμός - μια επαναστατική ιδέα για το λιανεμπόριο μόδας σήμερα, πόσο μάλλον πριν από 50 χρόνια - επέτρεπε στους γονείς να εξερευνήσουν ελεύθερα τους άλλους ορόφους.

Ένα τμήμα για μητέρες και ένας χώρος για παιδιά 11-13 ετών ήταν επίσης σύγχρονα για την εποχή, όπως και η εισαγωγή κοινών δοκιμαστηρίων - αν και πιστά στο πνεύμα της εποχής, πολλοί πελάτες φέρονται να άλλαζαν στη μέση του ίδιου του καταστήματος.

Αλλού, τα ανδρικά ρούχα κατέλαβαν τον τρίτο όροφο, με ένα τμήμα «ερωτικού shopping» για την αγορά πιο αισθησιακών ειδών με διακριτικότητα. Τα είδη οικιακής χρήσης με την επωνυμία Biba βρίσκονταν στον επάνω όροφο. Ενώ κάθε όροφος είχε το δικό του θέμα (το μαιευτήριο, για παράδειγμα, ήταν εξοπλισμένο με υπερμεγέθη έπιπλα, εμπνευσμένα από τη μουσική κωμωδία του Ken Russell "The Boyfriend" του 1971), το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος ήταν επιπλωμένο στο χαρακτηριστικό μαύρο και χρυσό χρώμα της Biba, με καθρέφτες, φτερά στρουθοκαμήλου και χαρακτηριστικά λεοπάρ.

Ενώ η Wintour δεν ασχολήθηκε για πολύ με τις πωλήσεις, το προσωπικό του Big Biba αποτέλεσε ζωτικό στοιχείο της όλης εμπειρίας, λέει ο Thomas. «Τους άρεσε να δουλεύουν εκεί, ήταν το κλαμπ τους», είπε.

Η ελευθερία και το diversity ήταν πάντα στο επίκεντρο, από την πρώτη πλήρη σειρά καλλυντικών για το μαύρο δέρμα έως τις διαφημίσεις για την Biba στον εκκολαπτόμενο gay τύπο (η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Αγγλία το 1967).

«Η φιλοσοφία εκεί ήταν ισότιμη και το προσωπικό ήταν κατά 95% γυναίκες. Υπήρχαν μερικοί οδηγοί βαν που ήταν μάγκες, αλλά αυτό ήταν», λέει ο Pel.

Ήταν μια απόλυτη επιτυχία. Όταν το 1974 το κατάστημα άνοιξε τους θρυλικούς κήπους στην ταράτσα του, έκανε ένα πάρτι που περιγράφηκε στον βρετανικό Τύπο ως «σαν να μπαίνεις σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό μάλλον χαρούμενης ηθικής εξαχρείωσης». Σύμφωνα με την Hulanicki, κατά τη διάρκεια της διετούς λειτουργίας του, το Big Biba ήταν το νούμερο δύο τουριστικό αξιοθέατο της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τον Πύργο του Λονδίνου, με το παλάτι του Μπάκιγχαμ να είναι το νούμερο τρία.

Αλλά η επιτυχία της Biba ήταν σύντομη. Το 1969, η ανεξάρτητη εταιρεία πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών της σε μια άλλη βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Dorothy Perkins, η οποία, τον Αύγουστο του 1973 (ένα μήνα πριν ανοίξει το Big Biba), αγοράστηκε στη συνέχεια από μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με την επωνυμία British Land. Το υψηλό κόστος διατήρησης του καταστήματος και η παραπαίουσα βρετανική οικονομία στα μέσα της δεκαετίας του '70 οδήγησε τους ιδιοκτήτες να κλείσουν κάποιους ορόφους. Τον Μάρτιο του 1975, τελικά, έκλεισε και το υπόλοιπο κατάστημα.

Έξι δεκαετίες μετά, ωστόσο, η κληρονομιά της Biba ξεπερνά το αποτύπωμά της στον κεντρικό δρόμο. Τα χαμηλού κόστους αλλά καλοφτιαγμένα ρούχα της είναι ακόμη και σήμερα περιζήτητα, με σχέδια-κληροτεχνήματα που μερικές φορές πωλούνται στη λιανική για εκατοντάδες δολάρια. Όπως σημειώνει ο Pel, «τα ρούχα της Biba είναι ένα μάθημα τόσο στους καταναλωτές όσο και στους λιανοπωλητές ότι η φθηνή μόδα δεν χρειάζεται να είναι αναλώσιμη».

Στον κατάλογο της έκθεσης, ο οποίος είναι γραμμένος από τον Pel, υπάρχει ένα απόσπασμα της Hulanicki από το 1970. Σε αυτό, λέει ότι στόχος της ήταν «να δημιουργήσει μια φανταστική ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να πάνε κάπου, κάπου που δεν είναι "φλατ". Και δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσουν κάτι, απλά να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι».

Το shopping therapy πολύ μπροστά για την εποχή του.





SHARE