Shutterstock
Shutterstock
29|12|2017 11:38
SHARE
ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Μεγάλο Χωριό: Εκεί που οργιάζει η φύση, θα κάνεις την καλύτερη παραμονή των Φώτων


Στην πραγματικότητα, ο τίτλος του θέματος θα έπρεπε να είναι «Γιατί αξίζει να πηγαίνεις κάθε Σαββατοκύριακο στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας».

Το Καρπενήσι και η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας είναι για όλους εμάς που μεγαλώσαμε στο κέντρο της Ελλάδας, ένας ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός. Απέχει περίπου 3,30 ώρες από την Αθήνα (288 χλμ), με 2 ώρες οδήγησης σε εθνική οδό και άλλη μιάμιση ώρα σε τοπίο απίστευτου κάλλους (αν εξαιρέσουμε τις στροφές, ο χρόνος κυλάει σαν νεράκι).

Η Ευρυτανία αγκαλιάζεται γύρω-γύρω από κατάφυτα βουνά -μόνο η κορυφή του Βελουχίου διαφοροποιείται και ευτυχώς γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε το χιονοδρομικό, ενώ μέσα την καταπράσινη γη της, τρέχουν νερά από ποτάμια που έχουν χιλιοτραγουδηθεί. 
Θα καταλάβεις ότι αρχίζεις να φτάνεις σε αυτό το μέρος όπου η φύση έχει φανεί γενναιόδωρη, όταν νιώσεις τον κρύο αέρα στη ραχοκοκκαλιά σου. Μόλις πλησιάσεις στο Καρπενήσι, εντύπωση θα σου κάνουν οι κατακόκκινες σκεπές των σπιτιών και ο καπνός από τις καμινάδες. Η φύση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα λογής-λογής δέντρα (καρυδιές, οξιές, πλατάνια και οπωροφόρα) είναι σαν να ξεπήδησαν από τη φθινοπωρινή παλέτα του Ρενουάρ. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το πράσινο, το καφέ και το πορτοκαλί.

Για να πας στο Μεγάλο χωριό, θα περάσεις μέσα από το Καρπενήσι. Αξίζει να πιεις έναν καφέ στην πλατεία και να κάνεις τη βόλτα σου στα παραδοσιακά μαγαζάκια όπου θα βρεις γλυκά και άλλα ωραία πράγματα που φτιάχνουν οι γυναίκες στο σύλλογο. 

Η διαδρομή προς το Μεγάλο χωριό είναι γεμάτη εκπλήξεις. Πηγές με κρύο νερό αναβλύζουν από τη γη, γεφύρια με τεράστια πλατάνια εμφανίζονται στην επόμενη στροφή, παραδοσιακοί πέτρινοι ξενώνες ακροβολίζονται σε κάθε πλαγιά, μια ηλικιωμένη πηγαίνει τα προβατάκια της για βοσκή και λεωφορεία με πιστούς κατευθύνονται προς τη Μονή Προυσού. 

Μεγάλο Χωριό -Shutterstock
Μεγάλο Χωριό -Shutterstock

Φτάνοντας στην είσοδο του χωριού θα αντικρίσεις αρχικά μια ανήλικη ηρωίδα. Η προτομή της 17χρονης ηρωίδας της αντίστασης Παναγιώτας Σταθοπούλου, είναι το έναυσμα να μάθεις την ιστορία και το ρόλο του χωριού στην επανάσταση από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τον εμφύλιο. Πριν όμως από την ιστορία ένα είναι βέβαιο. Θα έχεις καθηλωθεί από το μεγαλείο της φύσης και την ευγένεια των ντόπιων. Χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, το Μεγάλο Χωριό, είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες κάθε μήνα του χρόνου. Στην πλατεία του χωριού με το πλατάνι θα δεις όλη την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα. Οι εκκλησίες του χωριού και το λαογραφικό μουσείο, είναι από τα πρώτα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς.

Μεγάλο Χωριό -Shutterstock
Μεγάλο Χωριό -Shutterstock

Την ομορφιά του Μεγάλου Χωριού δεν θα μπορέσεις να τη χορτάσεις όσο κι αν τη ρουφάς. Γι’ αυτό καλύτερα να πας σε μία από τις τοπικές ταβέρνες για κατσικάκι, αρνάκι, χοιρινό κοντοσούβλι, ή κόκκορα με μακαρόνια κι αν θες πίτες με φύλλο χοντρό, ανοιγμένο με πλάστη στο χέρι, πετάξου μέχρι τον Γαύρο. Αν πάλι είσαι πιο αθλητικός τύπος, κλείσε μια θέση για ράφτινγκ στον Τρικεριώτη ή κανόε-καγιάκ στον Καρπενησιώτη ή ραπέλ και αναρρίχηση ή ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς από σπορ στο βουνό. Η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη.

To Moναστήρι του Προυσού -Shutterstock
To Moναστήρι του Προυσού -Shutterstock

Για να υποστηρίξουμε όμως τον τίτλο του θέματος, και επειδή ο καιρός (για να κανονίσετε κάτι πρωτοχρονιά) έχει περάσει, η παραμονή των Φώτων και η επόμενη μέρα, είναι η κατάλληλη στιγμή να βρεθείς στο Μεγάλο Χωριό. Τότε λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο παλιά έθιμα της περιοχής, το «Καλήμερα». Πρόκειται για μια παράδοση που θέλει τους άνδρες του χωριού, το απόγευμα της παραμονής, να βγαίνουν και να λένε τα τοπικά κάλαντα.

 

 

Με τα χρήματα που συγκεντρώνουν,  την επόμενη μέρα κάνουν ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρα, το οποίο είναι γνωστό σε όλη την Ευρυτανία.