shutterstock
shutterstock
ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

Αμμουλιανή -Ο λιλιπούτειος παράδεισος με τις χρυσές αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά


Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια από τις πόλεις της βορείου Ελλάδος, δεν θα μπορούσα να μην έχω περάσει ατέλειωτα καλοκαίρια στη Χαλκιδική, το νομό με τα τρία πόδια που έχει κατορθώσει να κερδίσει την αγάπη εκατομμυρίων παραθεριστών από τη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό και να μπει στην κορυφή των προτιμήσεων τους για τις ετήσιες αποδράσεις τους.

Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας συνδυάζεται αρμονικά με τους χαλαρούς ρυθμούς και το λιτό τρόπο ζωής σε ένα κομμάτι της χώρας μας που η φύση του φέρθηκε με ιδιαίτερη γενναιοδωρία: ζαφειρένια νερά, ατέλειωτες, τεράστιες λευκές και χρυσές αμμουδιές -άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο πολυσύχναστες -και μια απέραντη ακτογραμμή με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και φέρνουν στο νου κάτι εξωτικό και παραδεισένιο.

Από την Κασσάνδρα στη Σιθωνία και τη χερσόνησο του Αθω, μπορεί κανείς να ανακαλύψει μέρη που ικανοποιούν κάθε προτίμηση αλλά και απαίτηση. Η Σάνη, το Ποσσίδι, το Πευκοχώρι, η Χανιώτη, οι Καβουρότρυπες, ο Παράδεισος, η Νικήτη, οι παραλίες του Πόρτο Καρράς, η Ουρανούπολη, η Ιερισσός συγκλονίζουν και προσφέρουν δεκάδες επιλογές σε όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, την ηρεμία ή τη διασκέδαση, το νόστιμο, παραδοσιακό φαγητό της ελληνικής κουζίνας και το κάμπινγκ.

Γνωρίζατε όμως, ότι η απαράμιλλη ομορφιά και ο μοναδικός χαρακτήρας της Χαλκιδικής δεν περιορίζονται μόνο στα τρία της πόδια, αντιθέτως υπάρχει κι ένας λιλιπούτειος παράδεισος στην αγκαλιά της, τον οποίο μάλιστα αποθεώνει διαρκώς ο ολλανδικός Τύπος;

Μιλάω για τη μεγάλη έκπληξη που επιφυλάσσει για τους επισκέπτες του καλοκαιριού ο νομός που ακούει στο όνομα «Αμμουλιανή», ένα μικρό νησί που θα το εντοπίσετε ανάμεσα στη χερσόνησο της Σιθωνίας και στη χερσόνησο του Αθω -το μοναδικό στην περιοχή που κατοικείται, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα συντάκτες του ένθετου περιοδικού Traveler του Ολλανδικού National Geographic, χαρακτηρίζουν την Αμμουλιανή ως μεσογειακό προορισμό καλοκαιρινών διακοπών αλλά και ως γαστρονομικό παράδεισο, ενώ ενώ αντίστοιχη έκδοση του Griekenland Magazine αναφέρεται εκτενώς στο τουριστικό προϊόν της και πάνω από 30 έντυπα και ηλεκτρονικά ολλανδικά δημοσιεύματα έχουν περιγράψει τα τελευταία χρόνια με κάθε λεπτομέρεια την (άγνωστη μέχρι τότε) Ανατολική Χαλκιδική στο κοινό της εύρωστης χώρας.

shutterstock
shutterstock

Αν και παλαιότερα αποτελούσε έναν πολύ καλά κρυμμένο θησαυρό για τους ψαγμένους παραθεριστές και ιδιαίτερα για όσους το επισκέπτονταν από περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη (απέχει 130 χλμ. από αυτήν) και το Κιλκίς, η Αμμουλιανή είναι πια ένας από τους πιο in καλοκαιρινούς προορισμούς στη Χαλκιδική, σε βαθμό που θα δυσκολευτείτε πολύ να την επισκεφτείτε, εκτός κι αν οργανωθείτε από νωρίς.

Το νησί έχει θέα την Τρυπητή, από την οποία γίνεται και η πρόσβαση με φέριμποτ με τακτά καθημερινά δρομολόγια, αλλά και την Ουρανούπολη και μέχρι το 1925 ανήκε στη Μονή Βατοπεδίου ως μετόχι.

shutterstock
shutterstock

Οσο για το όνομα του; Αυτό προδίδει σίγουρα την εικόνα του νησιού, μιας και διαθέτει πέρα από γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, βλάστηση και ελαιόδεντρα, απίθανες χρυσές και ψιλές αμμουδιές με τις παραλίες Αλυκές, Αγιος Γεώργιος και Μεγάλη Αμμούδα να κατέχουν πρωταγωνιστικό και αντιπροσωπευτικό ρόλο, ενώ θα βρείτε και άλλες πολλές περιμετρικά του νησιού, που είναι προσβάσιμες με βαρκάκι από την Χώρα.

Τη μαγεία της μικροσκοπικής, αλλά γραφικής και καταπράσινης Αμμουλιανής συμπληρώνουν οι γιγαντόσχημοι βράχοι και οι απομονωμένοι κόλποι, αλλά και κάποια μικρά ακατοίκητα νησάκια, όπως το Γαϊδουρονήσι και τα Δρένια, τα οποία μπορείτε να τα εξερευνήσετε και να κάνετε καταδύσεις και αμέτρητες βουτιές.

shutterstock
shutterstock

Είτε ταξιδεύετε με την οικογένεια σας είτε με την παρέα σας, στο νησί αυτό έχετε την ευκαιρία να κλείσετε δωμάτιο σε μια από τις τουριστικές υποδομές που αναβαθμίζονται συνεχώς. Αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια του νησιού, να φωτογραφηθείτε στον ταρσανά στο λιμάνι με τα πολύχρωμα ψαροκάικα, να δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, να ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της Αμμουλιανής για να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες, αλλά και να κάνετε μια εκδρομή γύρω από το Αγιο Ορος με πλοιαράκι.

Η Αμμουλιανή συμπυκνώνει χωρίς δεύτερη σκέψη όλη την έννοια της αγαπημένης φράσης «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»!

Δείτε την Αμμουλιανή από ψηλά στο παρακάτω βίντεο και τις φωτογραφίες:

 

 

shutterstock
shutterstock
shutterstock
shutterstock
shutterstock
shutterstock