Η Μυρτώ Αλικάκη μιλά στην Bovary για όλα -Και για τη στάση της στην απιστία και στο ψέμα  | 0 bovary.gr
Η Μυρτώ Αλικάκη μιλά στην Bovary για όλα -Και για τη στάση της στην απιστία και στο ψέμα | 0 bovary.gr
09|11|2016 14:59
SHARE
ΜΥΡΤΩ ΑΛΙΚΑΚΗ

Η Μυρτώ Αλικάκη μιλά στην Bovary για όλα -Και για τη στάση της στην απιστία και στο ψέμα


Φέτος είναι η χρονιά της : με δύο παραστάσεις, που ήδη έχουν κερδίσει το κοινό, μια τηλεοπτική σειρά, αλλά και μια πολιτιστική εκπομπή, η Μυρτώ Αλικάκη είναι κυριολεκτικά όλη τη μέρα στο δρόμο. Όμως παραμένει δροσερή και λαμπερή, γιατί , όπως μας εξομολογείται το παν είναι η διάθεση. Κι εκείνη σφύζει από ενεργεία και πάθος για τη ζωή και τη δουλειά της.

  • Ο φετινός χειμώνας σας βρίσκει στο Μικρό Παλλάς στην παράσταση «Το Ψέμα» του Φλοριάν Ζελλέρ, που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αθερίδης.

Ναι, πρόκειται για μια σύγχρονη, πολύ έξυπνη κωμωδία, που μας αφορά όλους, νομίζω. Πραγματεύεται τις σχέσεις δύο ζευγαριών, και κυρίως την απιστία. Είναι καλογραμμένο κείμενο, με φοβερούς διαλόγους και πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου, στημένο από τον Θοδωρή, γι’ αυτό έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Άλλωστε όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση του να απατήσουμε, ή να απατηθούμε.

  • Εσείς έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση;

Όπως όλοι μας.

  • Τι είναι καλύτερο τελικά σε μια τέτοια περίπτωση: να πεις αλήθεια ή ψέματα;

Μάλλον κάποιες φορές η απιστία είναι σημάδι ότι μια σχέση τελειώνει . Οπότε ίσως δεν χρειάζεται να αποκαλυφθεί, γιατί ο άλλος πληγώνεται. Πάντως, η απιστία μπορεί να συμβεί σε μια μακροχρόνια σχέση και να μην είναι μεγάλο θέμα.

  • Εσείς πώς θα αντιμετωπίζατε μια απιστία;

Με υπομονή.

  • Πότε επιλέγετε να πείτε ψέματα;

Δεν επιλέγω να λέω ψέματα, γενικώς προτιμώ την αλήθεια. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι καλύτερο να αποκρύψεις κάτι.

  • Ποια ψέματα συγχωρείτε;

Τα ασήμαντα, που αποσκοπούν στο να γλιτώσει κάποιος μια μικρή κακοτοπιά. Τα πιο σοβαρά είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να συγχωρέσεις κάτι, αλλά να μπορέσεις να προχωρήσεις μετά από αυτό.

  • Ταυτόχρονα κάθε Δευτέρα και Τρίτη βρίσκεστε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην παράσταση « Γυναίκες» της Ελένης Γκασούκα.

Ναι, η παράσταση είναι βασισμένη σε ένα κείμενο της Αναστασίας Μουτσάτσου και απ’ όσο ξέρω έχει και μερικά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Παρακολουθούμε τη διήγηση μιας γυναίκας, που έχει περάσει δύσκολα , και την προσπάθειά της να συμφιλιωθεί με τον πόνο και όσα έχει βιώσει. Σε αυτή τη διήγηση συνοδοιπόροι είναι η Αναστασία Μουτσάτσου και η Φωτεινή Βελεσιώτου, που τραγουδούν. Θα έλεγα ότι είμαστε οι τρεις φωνές του ίδιου ανθρώπου.

  • Εσείς τραγουδάτε στην παράσταση;

Ναι, και είναι η πρώτη φορά που τραγουδάω ζωντανά με ορχήστρα. Είναι πολύ ωραία εμπειρία, πάντα ήθελα να το κάνω. Δεν είμαι τραγουδίστρια βέβαια, έχω μια σωστή φωνή, αλλά δεν μου ζητείται κάτι άλλο. Αντιμετωπίζω τα τραγούδια με θεατρικό τρόπο.

  • Θα δοκιμαστείτε και σε ρόλο παρουσιάστριας στην εκπομπή « Αρτο-ποιήματα» στην ΕΡΤ 3. Πώς είναι αυτή η ιδιότητα;

Γενικά φέτος από το πουθενά έχουν προκύψει τα πάντα. Η εκπομπή αυτή ασχολείται με εναλλακτικές μορφές τέχνης, που έχουν κάτι διαφορετικό είτε ως προς το περιεχόμενό τους, είτε ως προς τον τρόπο παραγωγής τους. Ομολογώ έχει τις δυσκολίες του αυτό το εγχείρημα, γιατί δεν είμαστε απλώς εκφωνητές, αλλά συνομιλητές των καλεσμένων. Το ευτύχημα είναι ότι μας προετοιμάζουν αρκετά καλά και είμαστε συμπαρουσιαστές με τον Χάρη Μαυρουδή, έναν πολύ καλό μου φίλο εδώ και είκοσι χρόνια.

  • Πολύ τρέξιμο..

Ακριβώς, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επίσης θα παίξω και στην τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ» , γιατί η Μαρία Λεκάκη αποχώρησε για διάφορους λόγους , όποτε έχω και γύρισμα.

  • Είστε μητέρα δυο παιδιών. Πώς συνδυάζετε τη μητρότητα με την καριέρα;

Τα παιδιά είναι δεκατέσσερα και έντεκα χρόνων. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να τα συνδυάσω κι αυτό δεν μου αρέσει. Ευτυχώς με βοηθάει η μαμά μου, με την οποία μένουμε μαζί , που καλύπτει πολλά κενά. Όμως ξέρω ότι δεν θα κρατήσει αυτή η τρέλα για πάντα. Τα παιδιά έχουν συναίσθηση των γενικών προβλημάτων που επικρατούν στη χώρα και των ειδικών συνθηκών του επαγγέλματος που κάνω και δείχνουν κατανόηση.

  • Πώς προετοιμάζετε τα παιδιά για όσα έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο;

Παρόλο που η κατάσταση είναι δύσκολη και ζοφερή, είμαι φύσει αισιόδοξη, γιατί τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε το καλό ούτε το κακό. Δεν ξέρω πότε θα τελειώσει όλο αυτό, αλλά θα τελειώσει. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι σε χειρότερη μοίρα, αναγκάζονται, ας πούμε, να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με ένα βαλιτσάκι μέσα σε μια βάρκα. Υπάρχει κρίση σε όλο τον πλανήτη κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Κάποτε θα έσκαγε η βόμβα, μετά από τόση «ευημερία», αλλά πιστεύω ότι το μόνο όπλο που έχουν οι άνθρωποι είναι η θέληση, η αγάπη για ζωή και η αυτοπειθαρχία. Αυτό προσπαθώ να πω στα παιδιά μου και να τα ωθήσω να διαλέξουν πράγματα που αγαπούν πολύ για να τα αντέξουν.

  • Αν σας έλεγαν ότι θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, θα αντιδρούσατε;

Όχι καθόλου, μόνο σε κάτι επικίνδυνο αντιδρώ.

  • Για πολλά χρόνια σας ακολουθούσε η «Αναστασία» και η εικόνα μιας μοιραίας γυναίκας, την οποία κατορθώσατε να αφήσετε πίσω σας κα να μην τυποποιηθείτε. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

Πολύ, γιατί όλοι περιμένουν κάτι από εσένα. Είμαι πεισματάρα ως άνθρωπος - αυτό είναι και κακό και καλό βέβαια- αλλά σε αυτή την περίπτωση με βοήθησε να αγνοήσω τις προσδοκίες των άλλων και να ακολουθήσω αυτό που ήθελα.

  • Ποιο είναι το μυστικό που διατηρείστε τόσο νέα;

Δεν ξέρω, νομίζω ότι είναι γονιδιακό το θέμα. Κουράζομαι πολύ, δεν γυμνάζομαι πάντα, δεν τρέφομαι πολλές φορές σωστά, αν και προσπαθώ, αλλά πάνω από όλα μετράει η διάθεση. Έχω θέληση να ζήσω, μου αρέσει που μεγαλώνω, γιατί νιώθω πιο καλά με τον εαυτό μου και νιώθω ότι μπορεί να είμαι δημιουργική μέχρι τα βαθιά γεράματα. Επίσης τα παιδιά βοηθούν πολύ σε αυτό, με αναζωογονούν.

  • Υπάρχει μια στιγμή που ξεχωρίζετε στην καριέρά σας; ‘Η κάτι που δεν θέλετε να θυμάστε;

Νομίζω ότι με τον καιρό όλα ισορροπούν μέσα μου. Και τα καλά και τα κακά.

  • Ένας ρόλος ή μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με το αρχαίο δράμα. Από εκεί και πέρα επειδή δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, είμαι ανοιχτή κι ευτυχώς προκύπτουν καλές συνεργασίες.

Φωτογραφίες: ΝDP