ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

«Φοβάμαι...»: Τι έλεγε η Μέριλιν Μονρόε στην Τζούντι Γκάρλαντ λίγο πριν βρεθεί νεκρή


Τα απομνημονεύματα του τρίτου συζύγου της Γκάρλαντ παρουσιάζουν λεπτομέρειες σχετικά με τις οδυνηρές πτυχές της σχέσης των γυναικών.

Τζούντι Γκάρλαντ και Μέριλιν Μονρόε. Μέριλιν Μονρόε και Τζούντι Γκάρλαντ. Δυο γυναίκες σούπερσταρ. Είδωλα της εποχής τους. Φίλες. Δυο γυναίκες που διατηρούσαν στενό δεσμό μεταξύ τους, ο οποίος και τις στοίχειωνε, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του τρίτου συζύγου της Γκάρλαντ, Σιντ Λουφτ.

«Judy and I» ή αλλιώς «Η Τζούντι και εγώ» τιτλοφορούνται τα ανολοκλήρωτα απομνημονεύματα του Λουφτ, έτσι όπως τα άφησε πριν το θάνατο του το 2005, μέσα από τα οποία γίνεται μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Η Μέριλιν Μονρόε είχε ζητήσει βοήθεια από την Γκάρλαντ λίγο πριν πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1062.

Βάσει του Λουφτ, η απώλεια της Μονρόε ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε την Τζούντι, αφού η Μέριλιν ήταν η τηλεφωνική της συντροφιά και φίλη κατά τα χρόνια που υπέφερε από αϋπνίες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα απόσπασμα άρθρο που γράφτηκε από τη Γκάρλαντ για τη Μονρόε για την Εφημερίδα Ladies Home το 1967, στο οποίο αποκάλυψε μια «στοιχειωμένη» συνομιλία που είχα κάποτε με τη μεγάλη σταρ.

Στο άρθρο έκανε λόγο για ένα πάρτι στο Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του οποίου η φίλη της Μονρόε, την ακολουθούσε «από δωμάτιο σε δωμάτιο».

«Δεν θέλω να φύγω πολύ μακριά σου, φοβάμαι» έλεγε η Μονρόε.

«Ολοι μας φοβόμαστε κι εγώ φοβάμαι», της είπα εγώ ( Γκάρλαντ).

«Αν απλά μπορούσαμε να μιλήσουμε. Ξέρω ότι θα καταλάβαινες» απάντησε εκείνη.

«Ισως να καταλάβαινα. Αν φοβάσαι, πάρε με τηλέφωνο και έλα από εδώ, θα μιλήσουμε για αυτό» της είπα ( Γκάρλαντ).

Ποτέ δεν τα κατάφεραν όμως. Η Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στις 5 Αυγούστου του 1962, μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών.

Οπως χαρακτηριστικά έγραφε η Τζούντι Γκάρλαντ: «Αυτό το κορίτσι φοβόταν τη μοναξιά – το ίδιο πράγμα που φοβόμουν εγώ. Οπως εγώ, έτσι κι εκείνη προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά της, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Επρεπε να φύγω για την Αγγλία και ποτέ δεν είδα αυτό το γλυκό αγαπητό κορίτσι ξανά. Μακάρι να της είχα μιλήσει τη νύχτα που πέθανε».

Τα απομνημονεύματα του Λουφτ περιγράφουν και τις επισκέψεις της Μονρόε στο σπίτι τους και τη σχέση της με τα παιδιά τους, Λόρνα και Τζόι Λουφτ.

«Καθόταν δίπλα στη φωτιά. Δεν μιλούσε πολύ. Ηταν μια ήσυχη παρουσία», γράφει ο Λουφτ. « Η Μέριλιν ήταν γλυκιά αλλά πολύ δυστυχισμένη. Μιλούσε με την Τζούντι και έπαιζε με τα παιδιά. Είχε χωρίσει από έναν σύζυγο της, για τον οποίο παραπονιόταν ότι ήταν μεν όμορφος άνθρωπος αλλά δεν ήξερε πως να κάνει έρωτα σε μια γυναίκα. Πίστευε ότι αυτό θα άλλαζε όταν παντρεύονταν αλλά ήταν απογοητευμένη».