Σοράγια: Η τραγική ιστορία της πριγκίπισσας με τα θλιμμένα μάτια και τα μυθικά κοσμήματα | 0 bovary.gr
Σοράγια: Η τραγική ιστορία της πριγκίπισσας με τα θλιμμένα μάτια και τα μυθικά κοσμήματα | 0 bovary.gr
14|02|2017 11:39
SHARE
ΣΟΡΑΓΙΑ

Σοράγια: Η τραγική ιστορία της πριγκίπισσας με τα θλιμμένα μάτια και τα μυθικά κοσμήματα


Η Σοράγια Εσφαντιάρι-Μπαχτιάρι θεώρησε, όπως κάθε άλλη στη θέση της, πως ο γάμος με τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί θα της εξασφάλιζε μια ζωή σαν παραμύθι.

Η Σοράγια γνώρισε την αδελφή του Σάχη Μοχάμεντ, πριγκίπισσα Σαμς, στο Λονδίνο. Τότε, ο Σάχης ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Fawzia της Αιγύπτου, ωστόσο, ο γάμος τους τελείωσε, επειδή είχαν κάνει μόνο μία κόρη. Για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, διατηρώντας την σταθερότητα του θρόνου στη χώρα, αλλά και να μην αφήσει τον αδελφό του Αλί Ρεζά να του πάρει τη θέση, ο Μοχάμεντ Ρεζά έπρεπε να ξαναπαντρευτεί.

Τότε, η πριγκίπισσα Σαμς θεώρησε πως η 18χρονη Σοράγια ήταν η τέλεια σύζυγος για τον αδελφό της. Ετσι, την κάλεσε στην Τεχεράνη, ώστε το ζευγάρι να συναντηθεί.

Δύο ημέρες μετά την άφιξή της στην ιρανική πρωτεύουσα, η Σοράγια συναντήθηκε με τον Σάχη, κατά τη διάρκεια δείπνου ενώπιον της βασίλισσας. Οπως αναφέρει το CNN, μία ημέρα μετά το δείπνο, ο πατέρας της Σοράγια της είπε: «Αρεσες στον Σάχη. Είσαι έτοιμη να τον παντρευτείς;».

Μόλις 24 ώρες μετά έλαβε το πρώτο της δώρο, ένα εντυπωσιακό διαμαντένιο δαχτυλίδι. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά τον αρραβώνα η Σοράγια αρρώστησε, μένοντας στο κρεβάτι για μερικές εβδομάδες. Ο μύθος λέει πως ο Σάχης κάθε μέρα, που η Σοράγια ήταν άρρωστη, της άφηνε στο μαξιλάρι της ένα κόσμημα.

Τελικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1951, με την Σοράγια να γίνεται η νεότερη πριγκίπισσα του Ιράν. Στον γάμο, ήταν τόσο αδύναμη, που γιατρός τη συμβούλευσε να φορέσει ένα μάλλινο γιλέκο κάτω από το Christian Dior νυφικό της και μάλλινες κάλτσες.

Για αρκετό καιρό Σοράγια και Σάχης ζούσαν ένα ρομαντικό παραμύθι, ωστόσο, η ονειρική τους ζωή τελείωσε, καθώς έβλεπαν πως ένα παιδί δεν ολοκλήρωνε την ευτυχία τους.

 

Τον Οκτώβριο του 1954, γιατρός είπε στην 22χρονη Σοράγια πως θα χρειαστούν χρόνια για να μείνει έγκυος, αφήνοντας τον Σάχη χωρίς διάδοχο.

Δύο ημέρες αργότερα, στο πάρτι γενεθλίων του ο Σάχης θύμωσε, όταν έμαθε πως ο αδελφός του Αλί Ρέζα, δεν θα παρευρίσκεται στο δείπνο, καθώς επέλεξε να πάει για κυνήγι κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Την επόμενη μέρα, η οικογένεια έμαθε πως το αεροπλάνο του Αλί συνετρίβη στον δρόμο της επιστροφής. Ο Αλί Ρέζα είχε μια κόρη με μια Γαλλίδα, με την διαδοχή του στέμματος να είναι ασαφής. Λόγω οικογενειακών και πολιτικών πιέσεων, το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει, καθώς δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

 

Η διάλυση του γάμου ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου του 1958, με την Σοράγια να εξορίζεται στην Ελβετία. Εκεί, μπορούσε να έχει μια άνετη ζωή και να ταξιδεύει σε Ρώμη, Μόναχο και Παρίσι, όπου γρήγορα έγινε socialite και γνωστή για τα εκπληκτικά κοσμήματά της. Εκανε λαμπερές εισόδους φορώντας Cartier, Bulgari και Harry Winston.

Τη δεκαετία του '80, κατά τη διάρκεια της Ισλαμιστικής Επανάστασης, όταν το Ιράν μείωσε τα έσοδά της, αναγκάστηκε να πουλήσει μια σειρά από κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμαντένιου κολιέ Harry Winston. Το κολιέ πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 1988.

Η Σοράγια πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 2001, 21 χρόνια μετά τον Σάχη του Ιράν. Η περιουσία της πέρασε στα χέρια του αδελφού της, Bijan, και μετά τον θανάτό του στο γερμανικό κράτος.

 

 

 

Φωτογραφίες: Shutterstock, AP & Christies