Φωτογραφία: Associated Press
Φωτογραφία: Associated Press
12|03|2017 17:35
SHARE
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

8 λέξεις που δεν χρησιμοποιούν ποτέ οι γαλαζοαίματοι


«Σκέψου δύο φορές πριν μιλήσεις!». Είναι σίγουρα που όλα τα μέλη βασιλικών οικογενειών έχουν κατά νου συνέχεια. 

Και αυτό, διότι η εικόνα που δημιουργούν οι γύρω σου για σένα δεν εξαρτάται μόνο από την πολύ προσεγμένη και περιποιημένη σου εμφάνιση, τις γνώσεις σου, το χιούμορ και τον τρόπο που κρατάς το μαχαίρι και το πιρούνι σου, αλλά και από το πώς εκφράζεσαι όταν συναναστρέφεσαι με αυτούς.

Σύμφωνα με την κοινωνική ανθρωπολόγο και συγγραφέα Κέιτ Φοξ, υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που μπορούν να δηλώσουν το επίπεδο της κοινωνικής σου τάξης.

Λέξεις όπως «τουαλέτα», «βραδινό» και «σικ» τις οποίες δεν θα άκουγες ποτέ από τον πρίγκιπα Κάρολο, την Κέιτ Μίντλετον, την βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας και τα μέλη των υπολοίπων βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. 

Για παράδειγμα:

  • Οταν αναφέρονται στους γονείς τους

Η ανώτερη τάξη φαίνεται, πως όταν αναφέρεται στους γονείς, χρησιμοποιεί δυο πιο χαϊδευτικές λέξεις και πιο συγκεκριμένα, τις λέξεις «μανούλα και μπαμπάκας», κάτι που αποδείχθηκε κατά την ομιλία του πρίγκιπα Καρόλου, που χρησιμοποίησε τη λέξη «μανούλα» («mummy») τη βασίλισσα Ελισάβετ.

  • Οταν αναφέρονται στην τουαλέτα ( toilet)

Αντί αυτού, χρησιμοποιεί τις λέξεις «καμπινές» («loo») και «αποχωρητήριο» («lavatory»).

  • Οταν αναφέρονται σε κάποιον άνθρωπο του κύκλου τους

Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών αποφεύγει τη λέξη «σικ» («posh») όταν αυτή χαρακτηρίζει άνθρωπο του δικού της κύκλου, καθώς θεωρείται ειρωνική. Ομως, προτιμάει τη λέξη «κομψός», «φινετσάτος», που στα αγγλικά αποδίδεται με τον όρο «smart».

  • Οταν ζητούν συγγνώμη

Δεν θα ακούσεις ποτέ την Κέιτ Μίντλετον ή τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να λένε σε κάποιον το κλασικό «παρντόν», όταν θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη ή να ρωτήσουν κάτι με ευγενικό τρόπο. Αντιθέτως, θα χρησιμοποιήσουν τη λέξη «συγγνώμη» («sorry»).

  • Οταν αναφέρονται στο φαγητό

Μπορεί η λέξη μερίδα για εσένα να είναι πολύ απλή για την παραγγελία σου, όμως το βασιλικό ζεύγος δεν θα την ορίσει ποτέ ως «portion», αλλά με τον ευγενικό όρο «helping», που σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

  • Οταν μιλούν για αρώματα

Πιθανότατα να έχεις συνηθίσει στο διαχωρισμό των αρωμάτων σε eau de perfume & eau de toilette, όμως αν κάποια πριγκίπισσα «μεθύσει» από το άρωμα που φοράς, θα αναφερθεί σε αυτό με τον όρο «scent», που σημαίνει κολόνια και ευωδία.

  • Οταν ξεκουράζονται στο σπίτι τους

Τότε δεν θα τους βρεις ποτέ στο λεγόμενο «lounge» που σημαίνει «σαλόνι», αλλά και «αίθουσα αναμονής», όπως αυτή των αεροδρομίων ή των ξενοδοχείων. Θα τους συναντήσεις σίγουρα στο «καθιστικό» («sitting room»)!

  • Οταν απολαμβάνουν το βραδινό τους

Η ανώτερη τάξη χαρακτηρίζει το τελευταίο γεύμα της ημέρας με τη λέξη «δείπνο» («dinner» ή «supper») και όχι με το κλασικό «βραδινό».