Καμία γυναίκα δε μπορεί να αντισταθεί στην καλοκαιρινή συλλογή του Στέλιου Κουδουνάρη | 0 bovary.gr
Καμία γυναίκα δε μπορεί να αντισταθεί στην καλοκαιρινή συλλογή του Στέλιου Κουδουνάρη | 0 bovary.gr
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗΣ

Καμία γυναίκα δε μπορεί να αντισταθεί στην καλοκαιρινή συλλογή του Στέλιου Κουδουνάρη


Στο Κολωνάκι, στην οδό Αχαιού 15, έναν ήσυχο δρόμο όπου τα άνθη από τις νερατζιές μοσχοβολούν κάθε άνοιξη, βρίσκεται το ατελιέ του σχεδιαστή μόδας Στέλιου Κουδουνάρη.

Η ηρεμία που επικρατεί έξω από το ατελιέ, πολλαπλασιάζεται μέσα σε αυτό και με κάνει να σκεφτώ ότι ο νεαρός σχεδιαστής αποτελεί μια ήρεμη δύναμη στον κόσμο της μόδας.

Ο Στέλιος Κουδουνάρης εργάζεται πολύ και χαμογελά περισσότερο. Έχει στο ενεργητικό του 18 γυναικείες και 13 ανδρικές προσωπικές συλλογές, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τις δημιουργίες του σε σημαντικές εμπορικές εκθέσεις 2 φορές το χρόνο στο Μιλάνο, το Παρίσι και το Λονδίνο  για διεθνείς αγοραστές.Ο ταλαντούχος σχεδιαστής μας υποδέχθηκε στο ατελιέ του και συζητήσαμε για το εκπληκτικό σόου στο Μπάγκειον, το Mad Walk, και για τη νέα του συλλογή, που όπως μας λέει ο ίδιος είναι έντονα αφηγηματική, αποπνέει άγρια κομψότητα, μεσογειακή δροσιά και εκφράζει την καλοκαιρινή διάθεση της Ελλάδας.

 

Τον ρωτάω αν είναι καλοκαιρινός ή χειμερινός σχεδιαστής (δεν ξέρω πότε οι σχεδιαστές έχουν περισσότερη έμπνευση) και ποια εποχή τα ρούχα του αναδεικνύονται πιο πολύ «Η κάθε εποχή, έχει τη μαγεία της. Λατρεύω να σχεδιάζω εξίσου και για το χειμώνα και για το καλοκαίρι. Το χειμώνα μου αρέσει πολύ το layering και ο συνδυασμός ετερόκλητων υλικών και κομματιών και τα ρούχα είναι κατά κάποιο τρόπο πιο αυστηρά ενώ το καλοκαίρι επικρατεί στις συλλογές μου πάντα μια πιο ανάλαφρη διάθεση που αντανακλάται από το μεσογειακό κλίμα» μου απαντά.

 

Θέλω να μου πει για τα πρόσφατα event όπως το Madwalk όπου έλαμψε και το fashion show στο Μπάγκειον ξενοδοχείο (έργο του Τσίλλερ), το οποίο θα απασχολεί για πολύ ακόμα τον κόσμο της μόδας. Πριν από όλα αυτά όμως του ζητώ να δώσει το στίγμα του brand Stelioskoudounaris. Ποια γυναίκα “φορά τα ρούχα σου” (στο μυαλό σου) τη στιγμή που ακόμη τα σχεδιάζεις, τον ρωτάω «Σε κάθε μου συλλογή μπορεί να έχω μια διαφορετική γυναίκα στο μυαλό μου, αλλά πάντα είναι η ίδια. Απευθύνομαι στη γυναίκα του σήμερα, που ζει, τη γυναίκα που εργάζεται, που ταξιδεύει, που έχει υποχρεώσεις, που διασκεδάζει, φλερτάρει με το άγνωστο και μέσα από τις ενδυματολογικές τις επιλογές αναζητά την ελευθερία και ξεδιπλώνει την προσωπικότητα της.

Επανέρχομαι στο madwalk ως το πιο πρόσφατο event στο οποίο πραγματικά έλαμψαν οι δημιουργίες του, με τo body suit της Τάμτα να κλέβει την παράσταση «Ήταν μια υπέροχη βραδιά όπου δημιούργησα κάποια καινούργια κομμάτια για να δείξω στον κόσμο μια ανανεωμένη εικόνα σε συνδυασμό με τα κομμάτια που παρουσίασα νωρίτερα στην επίσημη παρουσίαση της καλοκαιρινής συλλογής 2017 στο εμβληματικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας. Η Τάμτα είναι μια εξαιρετική καλλιτέχνις που θαυμάζω και που η ενδυματολογική της πορεία την καθιστά fashion icon. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχα μεγάλη χαρά να συνεργαστώ και πάλι μαζί της στο Madwalk. Η ίδια ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης αποτελεί έμπνευση και πρόκληση για μένα και είμαστε και οι δυο ευτυχής που η πολύμηνη προετοιμασία για αυτή τη βραδιά έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Λίγο νωρίτερα ο Στέλιος Κουδουνάρης παρουσίασε τη συλλογή του SS17 στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, του οποίου οι χώροι διαμορφώθηκαν σε ένα ονειρικό σκηνικό, για να φιλοξενήσουν το σόου και τους καλεσμένους του σχεδιαστή «Αυτή η βραδιά θα μείνει σίγουρα στην καρδιά μου και θα είναι ένας σταθμός στην πορεία μου. Ήταν μια βραδιά που δουλέψαμε για μήνες μαζί με τους συνεργάτες μου και δημιουργήσαμε ακριβώς το περιβάλλον που οραματιζόμουνα για την παρουσίαση της συλλογής. ΄Ηθελα να προσφέρω στους καλεσμένους μου μια ξεχωριστή εμπειρία με αρχή , μέση και τέλος σε ένα κτίριο που εγκατέλειψε ο χρόνος, σε μια περιοχή που οι συνθήκες δυστυχώς την καθέστησαν κατά κάποιο τρόπο επικύνδυνη και υποδιέστερη. Ήθελα να δώσω και πάλι ζωή και να αναδείξω την ομορφιά που δεν βλέπουμε σε πρώτη ανάγνωση. Γιατί ομορφιά υπάρχει παντού γύρω μας, φτάνει να θέλουμε να τη δούμε».

 

Του ζητάω να μου μιλήσει για την καλοκαιρινή κολεξιόν. Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει; «Κατά κάποιον τρόπο οικειοποιήθηκα τις διαφορετικές εποχές και τα στυλ, και οραματίστηκα ένα νέο αισθητικό αφήγημα για τη συλλογή του φετινού καλοκαιριού. «Νιφάδες φωτός» συνθέτουν τα γεμάτα λάμψη looks του φετινού καλοκαιριού. Η αύρα των 60΄ς συναντά την τολμηρή θυληκότητα μιας σχεδόν underground εμφάνισης που κατά ένα απροσδόκητο τρόπο συνδυάζεται ομαλά. Το φώς του καλοκαιριού αντανακλά σε κάθε ρούχο δημιουργώντας διαφορετικά χρωματικά φάσματα. Κάθε εμφάνιση ακολουθεί πιστά την αισθητική μου και συνδυάζει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον».

Τι σηματοδοτεί για εσένα το κυπριακό αγρινό; Τον ρωτάω καθώς έχω απορία για το πώς επέλεξε ένα τόσο εμβληματικό και με χαρακτηριστική δύναμη λογότυπο. Ο δυναμισμός που βγάζεις στις συλλογές σου σε χαρακτηρίζει και σαν άνθρωπο; «Το κυπριακό αγρινό είναι μια φιγούρα χαραγμένη στη μνήμη μου από τα παιδικά μου χρόνια. Όταν σχεδίαζα την πρώτη μου συλλογή συνηδειτοποίησα ότι τα κοψίματα των ρούχων με παρέπεμπαν στις καμπύλες του κεφαλιού του αγρινού. Χωρίς δεύτερη σκέψη το επέλεξα για λογότυπο, αφού είναι κάτι που με συνδέει με τον τόπο μου και δηλώνει την καταγωγή μου. Πάντως με ρωτάνε πολύ συχνά τι είναι αυτό το λογότυπο, -οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είμαι ταύρος στο ζώδιο κάτι που δεν ισχύει αφού είμαι δίδυμος- και η διαδικασία του να εξηγώ τι είναι το αγρινό μπορώ να πω ότι με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Σαν άνθρωπος θα έλεγα ότι είμαι αρκετά δυναμικός αλλά ταυτόχρονα «κρυφά» ευαίσθητος και εύθραυστος, δισυπόστατα χαρακτηριστικά που θεωρώ ότι εκφράζονται και μέσα από τη δουλειά μου με προφανή αλλά και μη προφανή τρόπους».

Λίγο πριν τον αποχαιρετήσω, του ζητώ να μου πει δυο λόγια για την κατάσταση του Made in Greece σήμερα. Υπάρχει χώρος για την “έκρηξη” σχεδιαστών που έχει σημειωθεί; Υπάρχουν ταλαντούχοι Έλληνες designers; «Υπάρχουν πολύ ταλαντούχοι Έλληνες σχεδιαστές, και όταν υπάρχει αυθεντική δημιουργία πάντα υπάρχει χώρος. Το περίεργο της εποχής είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που φτιάχνουν ρούχα ή έχουν κάποια εμπορικά brands αυτοαποκαλούνται σχεδιαστές και αυτό δυστυχώς αποπροσανατολίζει το κοινό και δημιουργεί μια λανθασμένη εικόνα για το τι σημαίνει πραγματικά μόδα και σχεδιαστικό ρούχο. Οι σχεδιαστές που είναι πιστοί στην αισθητική τους, σέβονται την ποιότητα και τους πελάτες τους και οραματίζονται το καινούργιο είναι αυτοί που ορίζουν αυτό που αποκαλούμε «Ελληνική μόδα» και πάντα θα υπάρχει το κοινό που θα τους ακολουθεί ανεξάρτητα από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σαν χώρα».

Αναρωτιέμαι με όλα αυτά, αν έχει ελεύθερο χρόνο «Ενώ ζω από τη μόδα και το γεγονός αυτό την καθιστά για μένα «δουλειά», δεν μπορώ να τη διαχωρίσω από την υπόλοιπη μου ζωή και τον ελεύθερο χρόνο μου. Δεν τη θεωρώ δουλειά αλλά προέκταση του εαυτού μου οπότε απασχολώ συνεχώς το μυαλό μου με θέματα γύρω από τη μόδα και αν πούμε ότι ελεύθερος χρόνος είναι οι ώρες που δεν βρίσκομαι στο ατελιέ, προσπαθώ να βρίσκομαι έξω όσο περισσότερο μπορώ μαζί με τους φίλους μου γιατί έχω πάντα την ανάγκη να αφουγκράζομαι τον παλμό της εποχής».

Αν και το καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, του ζητάω να μου πει λίγα λόγια όσον αφορά τη χειμερινή του συλλογή «Η συλλογή για τον επόμενο χειμώνα 2017-18 αγαπά τα πολυτελή και ταυτόχρονα ζεστά παλτό σε χαλαρές φόρμες, τα μεταλλικά υφάσματα, πλούσια μάλλινα πλεκτά και ανδρόγυνα στοιχεία, δημιουργούν μια νέα δυναμική και θηλυκή γκαρνταρόμπα ευέλικτη να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Φωτογραφίες: Μαρία Μαρκέζη

STELIOS KOUDOUNARIS
15 Achaiou str., 10675, Kolonaki, Athens, Greece
T. +30 211 1829932
info@stelioskoudounaris.com
www.stelioskoudounaris.com
www.facebook.com/SteliosKoudounarisSteliosKoudounares
instagram: stelioskoudounaris