Μακρόν & Μιτεράν: Πώς αποδέχθηκε η Γαλλία τα δύο τόσο διαφορετικά μοντέλα οικογένειας | 0 bovary.gr
Μακρόν & Μιτεράν: Πώς αποδέχθηκε η Γαλλία τα δύο τόσο διαφορετικά μοντέλα οικογένειας | 0 bovary.gr
ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΜΙΤΕΡΑΝ

Μακρόν & Μιτεράν: Πώς αποδέχθηκε η Γαλλία τα δύο τόσο διαφορετικά μοντέλα οικογένειας


«Ολες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο»: Δύσκολο να μιλήσει κανείς για οικογένειες και να μην σκεφτεί την φράση αυτή του Τολστόι, με την οποία αρχίζει η «Αννα Καρένινα».

 
Αλήθεια, υπάρχουν ευτυχισμένες οικογένειες; 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όσο και από την περασμένη Κυριακή, η οικογένεια του Εμμανουέλ Μακρόν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Τα γαλλικά, τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός τύπος, αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την ιδιότυπη οικογενειακή κατάσταση του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας. Κεντρικό πρόσωπο η κατά είκοσι έξι χρόνια μεγαλύτερή του, Μπριζίτ Τρονιέ: Η γυναίκα του.

AP
AP

Είναι αλήθεια ότι στην περίπτωση του Μακρόν, η έννοια της οικογένειας ξεφεύγει από τον κανόνα και  έχει τη σφραγίδα της Μπριζίτ. Ξεπερνώντας ταμπού και προκαταλήψεις, κόντρα σε ήθη και έθιμα, το ζευγάρι έχει ουσιαστικά να παρουσιάσει μια φωτογραφία όπου η οικογένεια απαρτίζεται από τα τρία παιδιά της, συνομήλικα σχεδόν του συζύγου της, και τα τέσσερα εγγόνια της. Εκείνος, στα σαράντα του, μόνος, σαν ορφανός και ανάδελφος, έχει ξεκαθαρίσει ότι αρνήθηκε την πατρότητα για χάρη της. Την ίδια στιγμή, έχει και δική του μητέρα και δικό του πατέρα και δύο αδέλφια.
Οι σχέσεις με τους δικούς του όμως διερράγησαν από τότε που ερωτεύθηκε και αποφάσισε να ζήσει μαζί με εκείνη που τελικά έγινε γυναίκα του.
 
Προφανώς και η διαφορά ηλικίας εγείρει απορίες, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια, όταν Μακρόν ήταν δέκα πέντε ετών και εκείνη σαράντα ένα. Μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους, μέσα από βιβλία που έχουν γραφτεί και θα γραφτούν, το ζευγάρι μιλάει για έναν μεγάλο έρωτα, μια σχέση ζωής, απόλυτης πίστης και αφιέρωσης. Σαν μια δεμένη οικογένεια…

Κρύβουν μυστικά; Λένε ψέματα; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά γιατί να το κάνουν; Η αλήθεια τους είναι αυτή που έχει προκαλέσει και ενοχλήσει, και που συνεχίζει να προκαλεί και να ενοχλεί. Κι όσο το ζευγάρι προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν «κανονική», τόσο ο περίγυρος δυσκολεύεται. Τα δημόσια φιλιά τους, οι αγκαλιές και οι βόλτες χέρι-χέρι. Κυρίως γιατί πέρα από την ηλικία της, ή όπως πολύ σωστά επισημαίνει στο σχόλιό της η Ελενα Ακρίτα «την σκελετωμένη εικόνα της», η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν εμφανίζεται ως μια εξαιρετικά δυναμική γυναίκα, φιλόδοξη και έτοιμη σχεδόν να «μοιραστεί» τον προεδρικό θώκο. Την ίδια στιγμή που αυτή η «σκελετωμένη εικόνα» της έρχεται να επιβεβαιώσει τις (απεγνωσμένες) προσπάθειές της να διατηρήσει μια νεότητα που δεν διαθέτει πια.
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν ρωτούσαν τον Μακρόν για το ενδεχόμενο να μην κατέβει το 2017 για πρόεδρος αλλά το 2022, η  Μπριζίτ απαντούσε με νόημα ότι «εγώ τότε θα κοντεύω τα εβδομήντα».  

AP
AP

Η Γαλλία ήταν και παραμένει μια φιλελεύθερη χώρα, ένας τόπος ιδεών και προβληματισμού, η αιώνια πατρίδα του Διαφωτισμού. Γι΄αυτό και πέρα από σχόλια, κουτσομπολιά ή δημοσιεύματα, δεν αντιδρά ουσιαστικά ούτε εναντιώνεται αρνητικά σ΄αυτό το μοντέλο οικογένειας. Ετσι είναι αν έτσι τους αρέσει…
 
Είναι η ίδια κοινωνία που δεν αντέδρασε ούτε στο παρελθόν, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν είχε δημιουργήσει ένα άλλο, άτυπο πάλι οικογενειακό μοντέλο. Στην περίπτωσή του, τα είκοσι επτά χρόνια διαφορά που είχε με την επί τριάντα τρία χρόνια ερωμένη του, Αν Πενζό, δεν απασχόλησαν ούτε τα ΜΜΕ ούτε κανέναν άλλον. Η Γαλλία μοιραζόταν το μυστικό του και μόνον όταν ο ίδιος το επέτρεψε, δημοσιοποιήθηκε. Γεννημένος το 1916 κι εκείνη το ΄43, κόρη φίλου του, ήταν μαζί από το 1963. Σε ένα δεύτερο σπίτι, το ζευγάρι έζησε μέχρι το τέλος του προέδρου. Εκεί, το 1974 γεννήθηκε και η κόρη τους, η Μαζαρίν.

H Μαζαρίν AP
H Μαζαρίν AP

Ωστόσο δεν χώρισε ποτέ από τη σύζυγό του, συντηρώντας - διατηρώντας την «οικογένεια» που έφτιαξε με την Ντανιέλ και τους δύο γιούς τους. Τώρα αν με τη σειρά της η Ντανιέλ Μιτεράν, σύμφωνα με την πρόσφατη βιογραφία για τον Μιτεράν, διατηρούσε κι εκείνη με τη σειρά της ερωτικό δεσμό με τον γυμναστή της, επί δεκαετίες, μάλλον δεν είχε καμία σημασία.

Το ζήτημα λοιπόν δεν τίθεται επί του προσωπικού. Το θέμα είναι ότι ο Μιτεράν προτίμησε να ζήσει κάτω από ένα πέπλο ψεύδους και υποκρισίας. Από την πλευρά του ο Μακρόν διάλεξε έναν δρόμο που δείχνει ξεκάθαρος. Και οι δύο, πάντως, με τις προσωπικές τους επιλογές συνέβαλαν και συμβάλουν στην αμφισβήτηση του παραδοσιακού οικογενειακού μοντέλου.

 

H Nτανιέλ Μιτεράν

Μπορεί να έκλεισε ο κύκλος της οικογένειας έτσι όπως τη γνωρίσαμε εμείς. Με τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις. Μπορεί και όχι. Ισως αυτό που θα προκύψει να είναι πιο αληθινό, με λιγότερους κανόνες. Ισως και όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το γαλλικό μοντέλο της οικογένειας του Μακρόν θα κλονιστεί, αν η Μπριζίτ αποφασίσει να μοιραστεί εκτός από την κλίνη και το προεδρικό μέγαρο. Γιατί αν δεν κάνω λάθος, η ίδια δεν είναι υποψήφια στις 7 Μαΐου.