Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Σοφία Αμορούζο: Η Ελληνίδα που μπήκε στη λίστα του Forbes, ξεκίνησε πουλώντας κλεμμένα βιβλία


Είναι Ελληνοαμερικανίδα, μόλις 33 χρονών και ξεκίνησε την καριέρα της πουλώντας παλιά, vintage κομμάτια και κλεμμένα βιβλία στο e-bay. Σήμερα είναι η δεύτερη νεότερη και αυτοδημιούργητη γυναίκα που έχει μπει στη λίστα του Forbes, έχει περισσότερα χρήματα από την Μπιγιονσέ και το βιβλίο της έχει γίνει ταινία στο οποίο έπαιξε η Σαρλίζ Θερόν.


Η ιστορία, λοιπόν, της Σοφίας Αμορούζο είναι σχετικά γνωστή στα ελληνικά μέσα ή στις γυναίκες που ψάχνουν να βρουν πρότυπα στον δρόμο τους προς την κορυφή.

Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε όλοι είναι η πλευρά της δόξας... το πως, δηλαδή, από μία πωλήτρια στο e-bay έγινε CEO της Νasty Gal, μιας εταιρίας με ιδιαίτερα και μοντέρνα ρούχα, το πως το βιβλίο της έγινε best seller φουσκώνοντας τον λογαριασμός της (στα 180 εκατ. Δολάρια σύνολο) και το πως το νεαρό της ηλικίας της σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της την έκαναν... ένα παγκόσμιο πρότυπο.

 

 

A post shared by sophia amoruso (@sophiaamoruso) on Nov 3, 2016 at 9:19am PDT

 

Η Σοφία Αμορούζο, όμως, γνώριζε πολύ καλά πως πρότυπο και πηγή έμπνευσης δεν γίνεται κάποιος αν δεν παρουσιάσει και την άλλη πλευρά, αυτή της αποτυχίας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Σε συνέντευξή της, λοιπόν, στο αμερικάνικο Instyle είχε αποκαλύψει πως ενώ όλοι νόμιζαν πως τα πράγματα συνεχίζονταν ρόδινα από την ώρα που έγινε διευθύντρια στην Nasty Gal, εκείνη πέρασε κρίση στην σχέση της, πήρε διαζύγιο και είδε την εταιρία της να χρεοκοπεί, λόγω του ανταγωνισμού.

 

 

A post shared by sophia amoruso (@sophiaamoruso) on Nov 8, 2016 at 1:23pm PST

 

Πως κατάφερε να γίνει επιτυχημένη ξανά. Η ίδια μοιράστηκε την ιστορία της και μας ενέπνευσε:
 
«Το διαζύγιο ήρθε πρώτο. Εντελώς απροσδόκητα ξυπνήσαμε εγώ και ο άνδρας μου ένα πρωί και καταλάβαμε πως δεν μπορούσαμε πια να συνεχίσουμε έτσι. Η απόφαση αυτή με διέλυσε. Ούρλιαζα σε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς για τέσσερα βράδια, ανίκανη να φάω και εντελώς πληγωμένη. Φορούσα απλά το μπουρνούζι μου και ένα καπέλο και κάπνιζα το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.
Μετά ήρθε η χρεοκοπία. Η εταιρία στην οποία ήμουν CEO ήταν στον αγώνα της αγοράς επί χρόνια οπότε αυτό ήταν ένα τεράστιο σοκ για μένα.
Είχαμε απολύσει πολλά άτομα, είχαμε δεχθεί και κάνει αγωγές προς άλλες εταιρίες και δεν μπορέσαμε να συμβαδίσουμε με τις συνεχείς αλλαγές της αγοράς. Αφού έβαλα και δικά μου χρήματα στην εταιρία και παραιτήθηκα από διευθύντρια αποφάσισα να επικεντρωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο ίδιο το brand. Εργάστηκα σκληρά για να βρω νέες στρατηγικές, να βελτιώσω τις σχέσεις της εταιρίας και να προβάλω το όνομά της προς τα έξω, αλλά ήταν πια πολύ αργά. Η χρεοκοπία ήρθε το Νοέμβριο του 2016 και μάλιστα το έμαθα την ώρα που προμόταρα το νέο μου βιβλίο στην Αυστραλία με θέμα... την εταιρία μου.
Και παρ΄όλο που θυμάμαι ότι προσπαθούσα να μαζέψω κάπως τα πράγματα, μιλώντας για την άνοδό μου και τα βιβλία μου, εν τέλει είπα με δάκρυα στα μάτια «Ήταν η πρώτη μου δουλειά και νομίζω πως πήγα πολύ μακριά».

 

 

A post shared by sophia amoruso (@sophiaamoruso) on Jan 12, 2017 at 3:24pm PST

 

Λίγο καιρό αφ΄ότου είχα χωρίσει με τον σύζυγο μου άρχισα να βγαίνω με έναν παλιό μου φίλο. Σίγουρα όταν πενθείς ακόμη έναν γάμο δεν μπορείς να είσαι ρομαντική, το ξέρω. Αλλά εκείνος με στήριξε όταν το έμαθε και θυμάμαι πως από τότε αρχίσαμε να μιλάμε τρεις ώρες στο τηλέφωνο την πρώτη φορά και πέντε ώρες την επόμενη και εν τέλει μετά από μία εβδομάδα βρήκα το θάρρος να τον ρωτήσω «Τελικά εμείς γιατί ποτέ δεν βγήκαμε ραντεβού»;
Η απάντησή του με εξέπληξε, «Ήμασταν και οι δύο σε σχέση» μου θύμισε και μετά από αυτό πήγαμε με μία μεγάλη παρέα για καραόκε. Εν τέλει μείναμε οι δυο μας κι εγώ αν και ντροπαλή ένιωσα ένα σκίρτημα την ώρα που τραγουδούσα το « Σε θέλω» του Μπομπ Ντίλαν. Την ημέρα, λοιπόν, που υπέβαλα την αίτηση διαζυγίου μου βρήκα τον εαυτό μου. Πήγα πάλι σε αυτό το ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς ουρλιάζοντας, αλλά αυτή την φορά με χαρά. Σήμερα ζω ακόμη με αυτό τον άνθρωπο.
Ταξιδέψαμε, συνεργαστήκαμε επαγγελματικά, περάσαμε μαζί με τις οικογένειές μας τα Χριστούγεννα και θέλουμε να κάνουμε παιδιά κάποια στιγμή. Γελάμε πολύ και έχω έναν άνθρωπο που πλέον μπορώ να μοιραστώ μαζί του όλα όσα δεν μπόρεσα να πω με τον άνδρα μου.

 

 

A post shared by sophia amoruso (@sophiaamoruso) on Apr 10, 2017 at 11:04am PDT

 

Μετά δημιουργήσαμε μία νέα επιχείρηση, μία κοινότητα και μία εταιρία μέσων ενημέρωσης για τις γυναίκες που ψάχνουν να βρουν την ευτυχία, ονομάζοντάς την... Girlboss (κορίτσι-αφεντικό). Δημιουργήσαμε το δικό μας ίδρυμα, όπου χορηγήσαμε περίπου 100.000 δολάρια σε γυναίκες που έχουν όνειρο να ασχοληθούν με την μόδα, τον σχεδιασμό, την μουσική και τις τέχνες.
Το Απρίλιο του 2017 το βιβλίου μου με τίτλο Girlboss, έγινε σειρά το Νετφλιξ, το οποίο μπήκε σε 95 εκατ. σπίτια και μεταφράστηκε σε περίπου 30 γλώσσες. Τον ρόλο μου έκανε η Μπριτ Ρόμπερσον και στην κωμική σειρά συμμετείχε και η Σαρλίζ Θερόν.
Πραγματικά ήταν κάπως σουρεαλιστικό να παρακολουθώ την τελευταία δεκαετία της ζωής μου μέσα από την τηλεόραση. Στην πρώτη σκηνή μάλιστα της σειρά η πρωταγωνίστρια λέει την φράση:

«Στην ενηλικίωση πεθαίνουν όλα τα όνειρα». Το πιστεύω αυτό. Αλλά τώρα πλέον θεωρώ πως αν δεν αφήσουμε να φύγουν από μέσα μας όλα αυτά που πιστεύουμε πως μας καθορίζουν, τότε δεν θα είμαστε ποτέ ικανοί να ξεχάσουμε, να δημιουργήσουμε, να αγαπήσουμε περισσότερο, να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Ένα ρητό λέει πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα... αλλά εγώ θεωρώ πως δεν ισχύει. Μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αλλά όχι όλα την ίδια στιγμή... »

 

 

A post shared by sophia amoruso (@sophiaamoruso) on Feb 15, 2017 at 9:14am PST