Γάτα
Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Δοκίμασε αυτό το κόλπο/Φωτογραφία:Александар Цветановић/Pexels
ΑΥΠΝΙΑ

Αυτό το κόλπο είναι τόσο παράδοξο που ίσως σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την αϋπνία


To να διαμαρτύρεσαι συνέχεια για το γεγονός ότι δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ δεν αποτελεί λύση.

Οι άνθρωποι που κάνουν κακής ποιότητας και ανεπαρκή ύπνο γνωρίζουν πολύ καλά πως η επόμενη ημέρα μετά από μια ανήσυχη νύχτα είναι ένας αγώνας για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πόσοι από εμάς δεν στριφογυρίζουμε τη νύχτα προσπαθώντας να κοιμηθούμε; Πολλές ώρες στη δουλειά, ξενύχτι μπροστά από οθόνες και κινητά, άγχος και στρες για να βγάλουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις και άλλοι πολλοί λόγοι που στερούν μια από τις πιο πολύτιμες απολαύσεις, τον ύπνο.

Συνήθεις αιτίες που προκαλούν την αυπνία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη, η καφεΐνη, η νικοτίνη, το αλκοόλ, μια φαρμακευτική αγωγή ή οι διατροφικές μας συνήθειες.

Φωτογραφία: Marcus Aurelius/Pexels

Αυτό το κόλπο είναι τόσο παράδοξο που ίσως σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την αϋπνία

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι σκέφτονται τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώσουν την επόμενη ημέρα στο γραφείο και δεν μπορούν να κοιμηθούν από το άγχος. Και το αποτέλεσμα είναι υπερένταση και εκνευρισμός γιατί όσο περνούν οι ώρες και δεν μπορούν να κοιμηθούν, τόσο σκέφτονται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι κουρασμένοι και πως η έλλειψη ύπνου θα τους καταστρέψει την ημέρα.

Μακροπρόθεσμα οι αϋπνίες κάνουν κακό στον οργανισμό που καταλήγει να μην ξεκουράζεται ποτέ. Η αυπνία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή, την υγεία, τα επίπεδα ενέργειάς μας, την ποιότητα ζωής μας και ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να την καταπολεμήσουμε. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με μια πρωτότυπη και παράδοξη θεραπεία!

Φωτογραφία: NDP photo agency

Οι ειδικοί βρήκαν ένα κόλπο για να βοηθηθεί κάποιος να τον πάρει εύκολα ο ύπνος. Αντί να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κοιμηθούμε επειδή την επόμενη μέρα έχουν να ξυπνήσουμε πολύ πρωί, πρέπει να σκεφτόμαστε το αντίθετο! Οτι δηλαδή πρέπει να μείνουμε ξύπνιοι.

Ονομάζεται paradoxical intention, δηλαδή παράδοξη πρόθεση. Είναι κατά μια έννοια αντίστροφη ψυχολογία. Ουσιαστικά είναι να πεις στον εαυτό σου το αντίθετο από αυτό που θέλεις και τελικά θα κάνεις ουσιαστικά αυτό που πραγματικά θέλεις να γίνει. Αντί να λες στον εαυτό σου «πρέπει να κοιμηθώ», πρέπει να λες «θα μείνω ξύπνιος. Δεν πειράζει».

Πιέζοντας τον εαυτό σου να μείνει ξύπνιος, θα αποκοιμηθείς μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο, αλλά λειτουργεί. Η παράδοξη πρόθεση δεν αντιτίθεται στην αγχωτική διαδικασία, αλλά την καθοδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σήμερα το βράδυ αντί να προσπαθείς με άγχος να πιέσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί αγωνιώντας για το πόσες ώρες ύπνου σου απομένουν, προσπάθησε να μείνεις ξύπνιος όσο μπορείς. Αυτό θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο εύκολα.





SHARE