Φωτογραφία: Pexels
Φωτογραφία: Pexels
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Μια ειδικός εξηγεί πώς ακριβώς καταστρέφουν τα πόδια μας τα τακούνια


Οση αυτοπεποίθηση και σέξι αέρα κι αν μας δίνουν τα ψηλοτάκουνα, πρέπει όλες να παραδεχτούμε ότι πολλές φορές είναι αυτά που μας έχουν κάνει να βιώσουμε... την κόλαση. 

Πόσες φορές, επιστρέφοντας μετά από ολονύχτιο πάρτι χορού, ή απλά από τη δουλειά, δεν έχετε κάνει τα τελευταία μέτρα, από το ασανσέρ ως το σπίτι, ξυπόλητες; Αρκετές. 

Και μπορεί όλες να έχουμε πονέσει από τακούνια, ποτέ, όμως, καμιά δεν τα έχει πει «δεν θα ξαναφορέσω ποτέ ψηλοτάκουνα» έστω κι αν έχει περάσει η σκέψη ότι μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία. 

Η ποδολόγος Εμμα Λίνκολντ μιλώντας στη Metro εξηγεί ακριβώς τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν τα τακούνια. 

«Τα πολύ ψηλά τακούνια αυξάνουν την πίεση στις μύτες των δαχτύλων και τα πιέζει όλα μαζί», λέει και προσθέτει πως «τα ψηλά τακούνια θα βλάψουν σίγουρα τα πόδια σας αν φοριούνται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Μάλιστα, εξηγεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ψηλοτάκουνα μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από «νευρόπονους, κάλους και φουσκάλες». Οπως τονίζει μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη δομή του του παιδιού. Οι κάλοι είναι ένα από αυτά, αλλά ακόμη χειρότερη είναι η παραμόρφωση της βάσης της άρθρωσης του μεγάλου δαχτύλου των παιδιών. Επίσης μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία δαχτύλων σφυριών, που δεν είναι τίποτα άλλο από δάχτυλα μονίμως λυγισμένα προς τα κάτω. Ολα αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν μόνο με χειρουργική επέμβαση. 

Η Εμμα Λίνκολντ εξηγεί και τις διαφορές μεταξύ στιλέτο και  χοντροκομμένων τακουνιών, λέγοντας ότι σαφέστατα τα δεύτερα είναι καλύτερα. 
«Φορώντας ένα πολύ λεπτό τακούνι στιλέτο αυξάνετε τις πιθανότητες για διάστρεμμα αστραγάλου και άλλων μαλακών ιστών, ενώ είναι πιθανό ακόμη και να αλλάξει η στάση του σώματός του και να προκαλέσει πόνους σε γόνατα και χαμηλά στην πλάτη. 

Από την άλλη ένα χοντρό τακούνι, το οποίο είναι πιο σταθερό, βοηθά να μην ασκείται μεγάλη πίεση στο μπροστινό μέρος το πέλματος». 

Επειδή τα τακούνια δεν μπορούν να βγουν από την ντουλάπα καμιάς γυναίκας, η γιατρός προτείνει τουλάχιστον κάθε φορά που τα φοράμε να βάζουμε πάτους σιλικόνης για να μειώνουμε την τριβή. 

Και τέλος, επίσης, να έχουμε πάντα μαζί μας ένα δεύτερο ζευγάρι, ίσια παπούτσια, για να τα φορέσουμε σε περίπτωση που μας «χτυπήσουν» τα  ψηλά.