Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΕΙΣ

Το πρωινό μιας Παριζιάνας- Γαλλίδα σεφ αποκαλύπτει τα πάντα πίσω από τον καφέ,το κρουασάν βουτύρου και την μπαγκέτα


Αν ρωτήσεις μία Παριζιάνα τι είναι αυτό στο οποίο δεν μπορεί με τίποτα να αντισταθεί, θα σου απαντήσει (κοφτά)... «Μα φυσικά το πρωινό».

Μπορεί να τρώνε πάντα βιαστικά, γιατί θα έχουν αργήσει για τη δουλειά, μπορεί τις περισσότερες φορές να παίρνουν κάτι «φουρνιστό», ή απλά μπορεί να τσιμπούν κάτι όπως περνάνε μπροστά από τον πύργο του Άιφελ... αλλά ποτέ δεν θα αρκεστούν σε ένα καφέ για πρωινό.

Και αυτό γιατί πολύ απλά, δεν μπορούν να αντισταθούν στο ζεστό, αφράτο, με φρέσκα υλικά... κρουασάν βουτύρου. Βέβαια, αν κάθε φορά που εσύ τρως ένα κρουασάν βουτύρου, έχεις τύψεις, τότε σίγουρα θα εκνευριστείς με το γεγονός ότι εκείνες τρώνε κάθε μέρα, αλλά έχουν τέλεια σιλουέτα.

Το μυστικό είναι στο ότι απ΄όλα τα γεύματα της ημέρας, δίνουν βάση κυρίως στο πρωινό τους και δεν τρώνε μεγάλες ποσότητες. Μπορεί δηλαδή να μην φάνε όλο το κρουασάν βουτύρου (που εσύ δύσκολα θα αντιστεκόσουν), αλλά ένα μικρό κομμάτι.

Η Παριζιάνα Σεντρίκ Γκρολέτ είναι σεφ στο Παρίσι, αγαπά το breakfast και γνωρίζει τα πάντα περί πρωινού δίπλα στον Πύργο του Άιφελ.

-Για τον καφέ

Η ίδια αναφέρει πως δεν πίνουν όλες οι Παριζιάνες καφέ το πρωί, αλλά πίνουν οι περισσότερες. Ο δημοφιλέστερος καφές σύμφωνα με την ίδια είναι ο εσπρέσο, ενώ όσες δεν είναι φαν του καφέ θα πουν ναι σε μία ζεστή σοκολάτα ή έναν φυσικό χυμό (με τζίντζερ).

-Ιδανικό πρωινό

Η σεφ αναφέρει πως ένα ιδανικό πρωινό περιλαμβάνει πάντα ένα κρουασάν φούρνου με σοκολάτα και καφέ. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα το brunch έχει την τιμητική του, με το τσάι, τις γεμισμένες ομελέτες και τα σφολιατοειδή να μην λείπουν από το τραπέζι.

 

- Κρουασάν βουτύρου ή γεμιστό;

Φυσικά βουτύρου απαντάει η ίδια εξηγώντας: «Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι να ανοίγω στην μέση ένα κρουασάν και να το τρώω σκέτο. Όταν έχεις ένα φρέσκο, ποιοτικό κρουασάν άλλωστε, δεν χρειάζεσαι μαρμελάδα ή κάτι άλλο».

- Μπαγκέτα γλυκιά (όχι αλμυρή)

Κι όμως, ενώ εδώ οι περισσότεροι προτιμούμε την αλμυρή μπαγκέτα, οι Γάλλοι την τρώνε αλλιώς. Μία μπαγκέτα γεμισμένη με φρέσκια μαρμελάδα και βούτυρο, μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα... είναι απλώς η τέλεια επιλογή.

 

- Ιδανικό πρωινό στο Παρίσι

Κι όμως η Παριζιάνα σεφ αναφέρει πως το θέμα δεν είναι τι τρως για πρωινό, αλλά που το τρως. Ένα πικνίκ δίπλα από τον Σηκουάνα και ένα καλάθι γεμισμένο με κρέπες, τοστ, βάφλες, κρουασάν... απλά είναι ο ορισμός του πρωινού.

 

-Διαιτητικό γαλλικό πρωινό

Η Σεντρίκ Γκολέτ αναφέρει πως μία πιο υγιεινή επιλογή από τα κρουασάν βουτύρου και τις βάφλες, είναι μία φρουτασαλάτα ή σπιτικές κρέπες χωρίς γλουτένη.

 

Μυστική συνταγή για τέλειο σμούθι

Το μυστικό για τέλειο σμούθι είναι ο συνδυασμός των φρέσκων φρούτων. Προτίμησε φρέσκες φράουλες και λίγη ρόκα, βάλε τα στο μπλέντερ και αφού γίνει ένα ενιαίο μείγμα, σέρβιρε το με πάγο.

-Αγαπημένη «παρασπονδία» για πρωινό

Δεν τρως μόνο εσύ μία σοκολάτα ή ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό. Βέβαια, οι Παριζιάνες αν κάνουν την παρασπονδία τους δεν θα φάνε ούτε σοκολάτα, ούτε πίτσα, καθώς σύμφωνα με την σεφ... οι κοτομπουκιές είναι μία καλή επιλογή για εκείνη (αν πεινάει πολύ). Αν πάλι η ίδια θέλει γλυκό, τότε δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο κέικ λεμόνι, ότι ώρα κι αν είναι.

Φωτογραφίες: Shutterstock