Shutterstock
Shutterstock
ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

To «μαγικό» υλικό που βάζει ο Ακης Πετρετζίκης στη φασολάδα του για να χυλώνει

Η φασολάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και καθιερώθηκε ως το εθνικό μας φαγητό.

Ανάλογα με τα γούστα μας μπορούμε να την κάνουμε άσπρη ή αλλιώς κοκκινιστή, αλλά σίγουρα δεν την έχεις μαγειρέψει όπως κάνει ο Ακης Πετρετζίκης. 

Ο γνωστός σεφ σου δείχνει τον τρόπο να φτιάξεις την πιο νόστιμη φασολάδα που έχεις κάνει ποτέ, βάζοντας ένα υλικό που υπάρχει στην κουζίνα σου και δεν πάει με τίποτα το μυαλό σου ποιο είναι αυτό. 

Οπως σου εξηγεί παρακάτω στο βίντεο, ο Ακης Πετρετζίκης βάζει ένα κόκκινο μήλο στην φασολάδα του για να δέσει καλύτερα η σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα. 

Ναι, καλά διάβασες. To μήλο έχει πηκτίνη και αντί να βάλεις κορν φλάουρ και αλεύρι για να δέσει η φασολάδα σου, προτίμησε αυτό το φρούτο που θα βγάλει και την γλυκύτητα στο φαγητό σου. 

Yλικά:

1/2 κιλό φασόλια λευκά μέτρια

1 κοφτή κ.γ. αλάτι

2 κλ. σέλερι

3 καρότα

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά

5 σκ. σκόρδο

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 φύλλα δάφνης

2 κλ. δενδρολίβανο

1 κύβο ζωμό λαχανικών

1 κόκκινο μήλο

2 λίτρα νερό

Για το σερβίρισμα:

μπούκοβο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

φέτα

αντζούγιες

ελιές

θυμάρι

Οδηγίες:

Βάζουμε τα φασόλια μας σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει.

Ρίχνουμε 1 κοφτή κ.γ. αλάτι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν για 8-12 ώρες.

Στην συνέχεια, σουρώνουμε, τα πλένουμε με πολύ κρύο νερό για να καθαρίσουν πολύ καλά, τα στραγγίζουμε ξανά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το σέλερι σε μεγάλα κομμάτια 1-2 εκ. και τα καρότα σε ροδέλες 1-2 εκ.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι μας και λεπτοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει), ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τα λαχανικά μας.

Σοτάρουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ανακατεύοντας ελαφρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην συνέχεια, αφού έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά από τα λαχανικά και έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας το φαγητό μας.

Προσθέτουμε στη συνέχεια τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, τον κύβο και ένα ολόκληρο μήλο. Βάζοντας το ολόκληρο μήλο μέσα στην κατσαρόλα μας δένει καλύτερα η σάλτσα μας. Θα το αφαιρέσουμε μόλις μαγειρευτεί το φαγητό μας.

Ρίχνουμε το νερό και καπακώνουμε την κατσαρόλα μας.

Σιγοβράζουμε την φασολάδα μας για 1 με 1 ½ ώρα.

Ελέγχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό που καλό είναι να είναι βραστό ώστε να μην διακοπεί ο βρασμός του φαγητού μας.

Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό μας και καπακώνουμε πάλι την κατσαρόλα μας.

Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το μήλο από την κατσαρόλα (δεν το χρειαζόμαστε μπορούμε να το πετάξουμε).

Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε Συνοδεύουμε με φέτα, αντζούγιες, ελιές, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Δείτε το βίντεο:

 

Tη συνταγή πήραμε από το akispetretzikis.com

Διαβάστε επίσης: Οι 5 «καλοί» υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν

Οι τροφές που θα δώσουν στον οργανισμό σου όλο τον σίδηρο που έχεις ανάγκη