Shutterstock
Shutterstock
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Γυναίκες ανεβάζουν στα social media αυτή τη φωτογραφία και ο λόγος είναι σοβαρός


Αν κάνεις μια βόλτα στα social media θα πέσεις πάνω σε φωτογραφίες διάσημων και όχι μόνο γυναικών, όπου ποζάρουν με μουτζουρωμένο κραγιόν στα χείλη τους.

Δεν είναι άλλη μια τρέλα του διαδικτύου αλλά γίνεται για πολύ σοβαρό σκοπό.

Η εβδομάδα 22-28 Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στην καμπάνια #SmearForSmear, που στόχο έχει να ενημερώσει τις γυναίκες για την απαραίτητη και τακτική πραγματοποίηση του τεστ Παπανικολάου

Όπως οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες οι γυναίκες, το τεστ ΠΑΠ είναι ο τρόπος εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και προλαμβάνει την ανάπτυξή του κατά 75%.

Μετά το διάσημο μοντέλο Cara Delevingne, η Rebekah Vardy, η Gaynor Faye και άλλες γυναίκες celebrities, προέτρεψαν άλλες γυναίκες να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους, ποστάροντας στο Instagram ή στο Twitter τους ακριβώς αυτό. Μια φωτογραφία τους με «πασαλειμμένο» make up ή κραγιόν, από τη λέξη «smear» που είναι η μουτζούρα αλλά και το τεστ ΠΑΠ στα αγγλικά (smear test).

Σύμφωνα με τον οργανισμό Jo Trust, που ξεκίνησε την καμπάνια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης, ο αριθμός των γυναικών που προβαίνουν σε τεστ ΠΑΠ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, μια στις 3 κοπέλες ηλικίας 25-29 ετών, δεν πραγματοποιεί την απαραίτητη εξέταση. 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί σήμερα τον πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 25-39 ετών.

Πολλές γυναίκες, δυστυχώς, δεν κάνουν το απαραίτητο τεστ μόνο και μόνο γιατί ντρέπονται για το σώμα τους!

Ας ελπίσουμε η καμπάνια να είναι επιτυχημένη και να αφυπνίσει όλο και περισσότερες γυναίκες για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου.