shutterstock
shutterstock
DO’S AND DON’TS

Θέλεις εντυπωσιακούς γλουτούς; Μια personal trainer σου λέει τα μυστικά να το πετύχεις (και ο διάδρομος δεν είναι μέσα)


Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να έχουν ένα υπέροχο κορμί, όπως είναι φυσικό. Αυτό, όμως, απαιτεί και τις απαραίτητες θυσίες. 

Η διατροφή και η γυμναστική είναι τα δύο βασικά στοιχεία για ένα υγιές και όμορφο σώμα. 

Ωστόσο, όλες οι γυναίκες θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας. Ένα από αυτά είναι οι γλουτοί καθώς αποτελούν... δυνατό σημείο που τονίζουν τη θηλυκότητά μας.

Πώς όμως μπορείς να χτίσεις σφριγηλούς γλουτούς με τον σωστό τρόπο;  

Μια personal trainer απαντά και δίνει συμβουλές για το πώς θα πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

1. Πρέπει να βάλεις πολλά στο πρόγραμμά σου

Η Shannon Jewell, personal trainer και fitness expert, προτείνει δύο τύπους προπόνησης – ξεκινώντας με σύνθετες ασκήσεις που περιλαμβάνουν βάρη (μπάρα, squats, εκτάσεις) με 3-6 επαναλήψεις. Συνεχίζεις με μεγαλύτερη ένταση την προπόνηση με ελαφρύτερα βάρη (μηχανήματα αντίστασης με 12-30 επαναλήψεις).

Shutterstock
Shutterstock

2. Ο διάδρομος δεν είναι φίλος σου

Το cardio δεν θα σε βοηθήσει να χτίσεις πιο εντυπωσιακούς γλουτούς. Προτίμησέ τον αν θέλεις να χάσεις κιλά.

3. Μόνο οι ασκήσεις γλουτών δεν βοηθάνε

Ένας κοινός μύθος είναι ότι για να φτιάξεις τους γλουτούς των ονείρων σου πρέπει να κάνεις ειδικές ασκήσεις όπως απαγωγές, προεκτάσεις και επεκτάσεις ποδιών. Αν και αυτές οι ασκήσεις είναι καλές για τα τελευταία 5-10 λεπτά της προπόνησης, πολλοί επικεντρώνονται σε αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια. 

4. Μην ξεχνάς τον ιγνυακό τένοντα

Συγκρατεί τρεις κύριους μύες που βρίσκονται κοντά στους γλουτούς. Έτσι, δουλεύοντας αυτούς τους μύες βοηθάς στον σχηματισμό ζουμερών οπισθίων. Δοκίμασε ραχιαίους και μπάρες σε 3-5 επαναλήψεις.

5. Ίσως κάνεις πολλά διαλείμματα

«Δεν πρέπει να ξεκουράζεσαι πάνω από ένα λεπτό ανάμεσα στα σετ. Ο μυς δεν θα γίνει πιο σφιχτός αν δεν κουραστεί», λέει η personal trainer. «Προτείνω να μειώσετε τον χρόνο ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ σε 30 δευτερόλεπτα και όχι πάνω από ένα λεπτό για τα βαριά lift. Σκοπός είναι να κουραστείς μέχρι να ολοκληρώσεις τα τελευταία σετ.

6. Βεβαιώσου ότι έχεις πρόοδο με τα βάρη

Βάλε στόχο να αυξήσεις το βάρος που σηκώνεις κάθε 2-4 εβδομάδες, λίγο-λίγο, ώστε να μην τραυματιστείς. 

7. Νιώσε το «κάψιμο»

Αν και οι μύες μπορεί να πονάνε την επομένη της προπόνησης, αυτό αποτελεί σημάδι ότι προσπαθείς σκληρά και έχεις αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πόνος των μυών δημιουργείται από μικρές ίνες λόγω της ανύψωσης βαρών στη σωστή συχνότητα.

shutterstock
shutterstock

Ακολούθησε το κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης και μέχρι το καλοκαίρι θα έχεις αποκτήσει τους γλουτούς που ονειρεύεσαι!