Shutterstock
Shutterstock
ΕΠΩΔΥΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Να τι συμβαίνει σε έναν αστακό όταν τον βράζουν ζωντανό


Για πολύ καιρό οι ζωολόγοι πίστευαν ότι τα καρκινοειδή, δηλαδή τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, έχουν υπερβολικά απλό νευρικό σύστημα για να μπορούν να νιώσουν πόνο. Εκαναν όμως λάθος. 

Και όμως οι αστακοί τσουρουφλίζονται και πονάνε όταν τους βράζουμε ζωντανους στην κατσαρόλα. Μάλιστα η ελβετική κυβέρνηση απαγόρευσε να τους πετάνε ζωντανούς στο καυτό νερό και πρέπει πρώτα να αναισθητοποιούνται πριν μαγειρευτούν.

Και όχι μόνο τυραννιούνται όταν βράζονται ζωντανοί, αλλά νιώθουν μεγάλο πόνο όταν διατηρούνται σε πάγο στα εστιατόρια πριν οδηγηθούν στον θάνατο για να καταναλωθούν.

Οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τους αστακούς απ' αυτό που ακτιβιστές χαρακτηρίζουν ωμή μεταχείριση των ζώων αυτών στην κουζίνα.

Και οι Ιταλοί έχουν απαγορεύσει στα εστιατόρια να τους μεταφέρουν σε πάγο ή σε παγωμένο νερό. 

«Τα υδρόβια είδη πρέπει πάντα να διατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον τους και να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν» αναφέρουν οι κανονισμοί. 

Οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μαλακόστρακα νιώθουν πόνο, έκαναν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια όχι μόνο αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις, αλλά στη συνέχεια προσπαθούσαν να αποφύγουν τα ηλεκτροσόκ, και όταν η αγκίδα τα πλησίαζε, έσπευδαν να κρυφτούν όπου μπορούσαν.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, κατά το παρελθόν είχε κάνει παρόμοια πειράματα σε γαρίδες και τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η μελέτη του πόνου σε διάφορα είδη όπως τα μαλακόστρακα, δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά τελικά κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι και αυτά τα είδη πραγματικά πονάνε.

Οι άνθρωποι δεν δίνουν στα καρκινοειδή τη σημασία που πρέπει απλώς και μόνο επειδή είναι ασπόνδυλα. Αλλά κάνουν λάθος. 

Το να βράζει κανείς τους αστακούς ζωντανούς, και γενικά η κακομεταχείριση που υφίστανται τα καρκινοειδή «είναι δυνητικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αγνοούμε μέχρι σήμερα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. 

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι τροφές που θα βελτιώσουν την μνήμη σου

«Ζήσης»: Εδώ τρως ψαράκι στο χωνάκι και παίρνεις ρέστα από πεντάευρο