Για πολύ καιρό οι ζωολόγοι πίστευαν ότι τα καρκινοειδή, δηλαδή τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, έχουν υπερβολικά απλό νευρικό σύστημα για να μπορούν να νιώσουν πόνο. Εκαναν όμως λάθος.
Και όμως οι αστακοί τσουρουφλίζονται και πονάνε όταν τους βράζουμε ζωντανους στην κατσαρόλα. Μάλιστα η ελβετική κυβέρνηση απαγόρευσε να τους πετάνε ζωντανούς στο καυτό νερό και πρέπει πρώτα να αναισθητοποιούνται πριν μαγειρευτούν.
Και όχι μόνο τυραννιούνται όταν βράζονται ζωντανοί, αλλά νιώθουν μεγάλο πόνο όταν διατηρούνται σε πάγο στα εστιατόρια πριν οδηγηθούν στον θάνατο για να καταναλωθούν.
Οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τους αστακούς απ' αυτό που ακτιβιστές χαρακτηρίζουν ωμή μεταχείριση των ζώων αυτών στην κουζίνα.
Και οι Ιταλοί έχουν απαγορεύσει στα εστιατόρια να τους μεταφέρουν σε πάγο ή σε παγωμένο νερό.
«Τα υδρόβια είδη πρέπει πάντα να διατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον τους και να αναισθητοποιούνται πριν θανατωθούν» αναφέρουν οι κανονισμοί.