Shutterstock
Shutterstock
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Τι πρέπει να τρως και τι να πίνεις όταν έχεις γρίπη για να γίνεις πιο γρήγορα καλά


Έχουμε ακόμα χειμώνα και κρύο και οι περισσότεροι αρρωσταίνουμε.

Από το απλό κρύωμα και το συνάχι μέχρι τη γρίπη, τα συμπτώματα μπορεί να σε κάνουν να υποφέρεις.

Θα χρειαστεί χρόνος και ξεκούραση καθώς δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο για να γίνεις αμέσως περδίκι.

Μπορεί ακόμη να χρειαστείς κάποια παυσίπονα ή άλλα φάρμακα για να αναρρώσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες τροφές και υγρά που θα σου κάνουν καλό, θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γρίπης.

Ποτά με ηλεκτρολύτες

«Όταν έχεις γρίπη, το σημαντικό είναι να μείνεις ενυδατωμένη, ειδικά αν έχεις πυρετό και ιδρώνεις», αναφέρει η διατροφολόγος Jessica Crandall.

Η πιο απλή λύση είναι να πίνεις πολύ νερό, αλλά και αθλητικά ποτά πλούσια σε ηλεκτρολύτες ή νερό καρύδας ώστε να αναπληρώσεις το νάτριο, κάλιο και τα υγρά. Ακόμη, μπορείς να πιεις ποτά με γεύσεις ή με ζάχαρη ώστε να πάρεις τις απαραίτητες θερμίδες, αν δεν μπορείς να φας στέρεη τροφή. 

Πράσινο τσάι

Τα ζεστά υγρά βοηθούν στο να ανοίξουν οι αεραγωγοί αλλά και στο να ενυδατωθείς. Είναι καλύτερα από το να πιεις νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Ειδικοί προτείνουν το πράσινο τσάι, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Λίγο μέλι καταπραΰνει τον πονόλαιμο και το βήχα. 

Shutterstock
Shutterstock

Σούπα με noodles και κοτόπουλο

Ο αλμυρός ζωμός ενυδατώνει ενώ τα λαχανικά παρέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνη που είναι σημαντική για τη θεραπεία και για την ενδυνάμωσή σου. 

Φασόλια – Αρακάς

Πλούσια σε πρωτεΐνες ενώ είναι μαλακά ώστε να φαγωθούν πιο εύκολα. Μπορείτε να τα βάλετε σε σούπα. 

shutterstock
shutterstock

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα, που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά με πιο έντονα χρώματα (πιπεριές, πορτοκάλια, μούρα). 

Χυμός πορτοκαλιού

Πλούσιος σε βιταμίνη C, μπορείτε να τον αναμείξετε με νερό για καλύτερη ενυδάτωση.

shutterstock
shutterstock

Βοδινό κρέας

Ακόμη, χρειάζεσαι ψευδάργυρο που καταπολεμά τις λοιμώξεις ενώ μειώνει τη διάρκεια του κρυώματος. Το βοδινό περιέχει ακόμη πρωτεΐνη και βιταμίνη B. 

Τζίντζερ

Φαγητά και ποτά με τζίντζερ βοηθούν τα στομαχικά προβλήματα που έχουν σχέση με τη γρίπη. Η ρίζα αυτή είναι και αντιφλεγμονώδης. Προτιμήστε το σε τσάι ή σούπες. 

Μπανάνα, Ρύζι, πουρές μήλων, φρυγανισμένο ψωμί

Μπορεί να έχεις ναυτία οπότε αυτές οι τροφές είναι κατάλληλες λόγω της εύκολης κατάποσης. 

Ενισχυμένα σιτηρά

Όταν έχεις γρίπη, χρειάζεσαι τροφές που θα ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας. Η βιταμίνη B12 που υπάρχει στα αυγά, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά αλλά και στο ψωμί και στα δημητριακά, είναι απαραίτητη.

Shutterstock
Shutterstock