Μια γυναίκα δείχνει την ωμή αλήθεια της επιλόχειας κατάθλιψης -Η φωτογραφία που έγινε viral | 0 bovary.gr
Μια γυναίκα δείχνει την ωμή αλήθεια της επιλόχειας κατάθλιψης -Η φωτογραφία που έγινε viral | 0 bovary.gr
VIRAL

Μια γυναίκα δείχνει την ωμή αλήθεια της επιλόχειας κατάθλιψης -Η φωτογραφία που έγινε viral


H μητρότητα είναι ένα αέναο ταξίδι. Αντοχή, υπομονή και ψυχική δύναμη είναι μερικές από τις αποσκευές που χρειάζεται κάθε γυναίκα για να το ζήσει.

Μια γυναίκα αποτυπώνει σε μια φωτογραφία την αλήθεια της επιλόχειας κατάθλιψης που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού τους.

Αίσθημα αδυναμίας, εξάντλησης και κόπωσης, εκνευρισμός, άγχος, νεύρα, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια ενδιαφέροντος για όλα, αίσθημα απόρριψης, απελπισία, μειωμένο ενδιαφέρον για φαγητό και σεξ, ανησυχία, αρνητικές σκέψεις: αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα της ψυχικής κατάστασης που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα αμέσως μετά τον ερχομό του παιδιού της, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα.

Το πιο σκοτεινό «πρόσωπο» της επιλόχειας κατάθλιψης καθρεπτίζεται στην φωτογραφία που δημοσίευσε μια γυναίκα από την Καλιφόρνια και έγινε viral. Η ζωή με το παιδί στο σπίτι, αμέσως μετά την γέννησή του, δεν είναι ρόδινη για μια γυναίκα. Απαιτεί αποθέματα ψυχικής ενέργειας και ουσιαστική στήριξη από το περιβάλλον της.

Η Tori δημοσίευσε μια φωτογραφία από την περίοδο που ερχόταν καθημερινά αντιμέτωπη με τον εαυτό της και το τέρας της επιλόχειας κατάθλιψης που παραμόνευε δηλητηριάζοντας τις στιγμές της. 

Η Tori ποζάρει στη φωτογραφία θηλάζοντας το μωρό της και κλαίγοντας.

Το δυνατό μήνυμα της Tori έχει σκοπό: να κάνει τις γυναίκες να μιλήσουν για την επίπονη κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν, να σταματήσουν να νιώθουν ενοχές αν η επιλόχεια κατάθλιψη κατευθύνει τη συμπεριφορά τους, να σπάσουν τη σιωπή τους και να αγκαλιάσουν κάθε τους συναίσθημα.

Οι ορμόνες μιας γυναίκας, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της, στήνουν έναν τρελό, ακανόνιστο χορό που θέλει αντοχή και ψυχραιμία για να μην σε παρασύρει σε ψυχικό αδιέξοδο.

 

 

H Tori γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας που δημοσίευσε:

«Αυτή είμαι εγώ, στην κορύφωση της περιόδου που αντιμετώπιζα επιλόχεια κατάθλιψη. Ενιωθα ότι «είχα πιάσει πάτο», δεν ήμουν ο εαυτός μου. Κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία θυμάμαι με ακρίβεια τον πόνο ένιωθα, τον φόβο που είχα όταν ξυπνούσα κάθε μέρα, τον σωματικό πόνο που οι σκέψεις μου προκαλούσαν. (...) Αυτή η φωτογραφία μπορεί να δείξει πώς είναι η επιλόχεια κατάθλιψη, ή τουλάχιστον πώς επέδρασε σε μένα. Δεν ήθελα να φύγω από τη ζωή, αλλά αυτός, έμοιαζε να είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να με απαλλάξει από τον πόνο που ένιωθα. Δεν τον ζήτησα, δεν ήταν ευπρόσδεκτος. Αλλά τον πάλεψα, τον κατατρόπωσα πριν με αναλώσει εντελώς ή μου πάρει την ζωή.

Πλέον, τα δύσκολα έχουν περάσει για εκείνη. Μεγαλώνει το παιδί της και απολαμβάνει τη χαρά της στιγμής. Χαμογελά, κάνει όνειρα, αναπνέει έχοντας απαλλαγεί από το ψυχικό βάρος. 

Βγήκε από το ψυχικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει και δείχνει τον δρόμο σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην αρχή της νέας ζωής με το παιδί της. 

Φωτογραφίες: themanifestingmamma/ Instagram