Οι άνθρωποι που ξεχνούν έχουν ανώτερη νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα | 0 bovary.gr
Οι άνθρωποι που ξεχνούν έχουν ανώτερη νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα | 0 bovary.gr
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

Οι άνθρωποι που ξεχνούν έχουν ανώτερη νοημοσύνη σύμφωνα με έρευνα


Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να ξεχνάει σημαντικά πράγματα;

Μπορεί να νιώθεις άσχημα, ότι δηλαδή είσαι αφηρημένη ή ότι δεν προσέχεις και πολύ. Ή ακόμα και αν δεν ξεχνάς εσύ, μπορεί να έχεις θυμώσει με τους άλλους που ξεχνάνε τι τους έχεις πει.

Μην πανικοβάλλεσαι όμως γιατί όσο εκνευριστικό και αν είναι, σου έχουμε καλά νέα.

Έρευνα του Neuron ανακάλυψε ότι το να είναι το μυαλό σου απών, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή νοημοσύνης που δείχνει ότι ο εγκέφαλός σου είναι συγκεντρωμένος σε πιο σημαντικά πράγματα.

Οι Paul Frankland και Blake Richards του Πανεπιστημίου του Toronto διεξήγαγαν την έρευνα και βρήκαν ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να θυμηθούν τα πάντα, συχνά τους είναι δύσκολο να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

Shutterstock
Shutterstock

«Είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να ξεχνάει τις ασήμαντες λεπτομέρειες και αντ’ αυτού να συγκεντρώνεται σε αυτά που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε αποφάσεις στον πραγματικό κόσμο. Όλοι θαυμάζουμε αυτόν που νικάει στο Trivial Persuit, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη διαμόρφωσε τη μνήμη μας όχι για να νικάμε σε ένα παιχνίδι αλλά για να παίρνουμε έξυπνες αποφάσεις», αναφέρει ο Richards.

Άλλος ένας τρόπος ερμηνείας αυτών των ευρημάτων είναι ο όρος «ανταγωνιστικά δεδομένα».

Το να έχεις πολύ πληροφορία στο κεφάλι σου που πρέπει να κάνεις προσπάθεια για να θυμηθείς, σε κάνει να χάσεις την συγκέντρωσή σου. 

Πάντως, με την πληροφορία πλέον διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν αξίζει να αποθηκεύεις άχρηστη γνώση, εκτός και αν θες να εντυπωσιάσεις κάποιον.

shutterstock
shutterstock

«Αντί να αποθηκεύουμε άχρηστες πληροφορίες που μπορούν να αποθηκεύουν και τα κινητά μας, ο εγκέφαλός μας πρέπει να ελευθερώνεται για να αποθηκεύσει αναμνήσεις που είναι σημαντικές για εμάς», προσθέτει ο Richards.

Αυτό το συμπέρασμα βγήκε αφού οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα πάνω στην απώλεια μνήμης και στην εγκεφαλική δραστηριότητα ανθρώπων και ζώων. 

Βρήκαν ότι τα μυαλά που μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις παλιές μνήμες με καινούριες, μπορούσαν να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις πιο γρήγορα και δεν παγιδεύονταν σε παλαιότερες και πιθανώς παραπλανητικές πληροφορίες.

Οπότε, αν ξεχνάς, μη σκας. Μάλλον δεν σε ενδιαφέρουν και πολύ και προσέχεις πιο σημαντικά για σένα πράγματα.