unsplash
unsplash
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία και γιατί πρέπει να την αποφύγουμε


Νέες τάσεις στις δίαιτες εμφανίζονται συνεχώς τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε διάφορα έντυπα διατροφής.

Μια από αυτές, που είναι πολύ δημοφιλής τελευταία, είναι η διαλείπουσα ή διακοπτόμενη νηστεία. 

Τι είναι αυτό το νέο είδος δίαιτας και πόσο καλή και αποτελεσματική μπορεί να είναι; Ακόμη, είναι ασφαλής για την υγεία και το σώμα μας;

Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια τακτική περίοδος νηστείας που ακολουθείται από μια περίοδο κανονικής κατανάλωσης τροφής. Η διάρκεια και η συχνότητα των περιόδων νηστείας ποικίλουν, καθώς εξαρτώνται από το πρόγραμμα που ακολουθούμε. Κάποιες μέθοδοι περιλαμβάνουν νηστεία μέχρι το μεσημέρι κάθε μέρα, άλλες για 24 ώρες, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ενώ άλλες περιλαμβάνουν ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα. 

Shutterstock
Shutterstock

Η όλη ιδέα είναι ότι με το να περιορίζουμε τη πρόσληψη των θερμίδων σποραδικά και όχι κάθε δεύτερη μέρα, θα χάσουμε βάρος ενώ τρώμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Υποστηρικτές της δίαιτας λένε ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, τις λοιμώξεις, την αρτηριακή πίεση καθώς και το ρίσκο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Ίσως να ακούγεται τρομακτική, το ότι δηλαδή πρέπει να απέχουμε από το φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως, γιατροί εμφανίζονται υπέρ αυτής της δίαιτας, φυσικά, πάντα με την επίβλεψη ειδικού. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι διαφωνούν. 

«Αν και η διαλείπουσα νηστεία είναι πολύ δημοφιλής τελευταία, δεν εγκρίνω τις περιοριστικές της αρχές. Απομακρύνει τους ανθρώπους από τα φυσικά αισθήματα της πείνας και της πληρότητας, με το να τους λέει πότε να φάνε», αναφέρει η διατροφολόγος Melissa Kelly. 

shutterstock
shutterstock

Είναι, όμως, τελικά ασφαλής αυτού του είδους η δίαιτα;

Πρώτα απ’ όλα, η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να επιχειρείται μόνο υπό την αυστηρή επίβλεψη κάποιου ειδικού γιατρού. Αν και έχουν εκπονηθεί πολλές έρευνες για τη δίαιτα αυτή, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το αν είναι ασφαλής μακροπρόθεσμα (σε ένα χρόνο ή περισσότερο). 

Η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθούμε διατροφές που είναι δοκιμασμένες και κατάλληλες για εμάς και τον οργανισμό μας και να μην πειραματιζόμαστε με επικίνδυνα trends που εμφανίζονται στο διαδίκτυο.