Unsplash
Unsplash
FIRST PERIOD

Τι μπορεί να σου συμβεί αν είχες περίοδο για πρώτη φορά πριν από τα 12


Σίγουρα θυμάσαι την πρώτη φορά που είχες περίοδο. 

Ίσως σοκαρίστηκες λίγο ή δεν το περίμενες. Ο πόνος, η ροή και οι κράμπες ήταν κάτι πρωτόγνωρο για σένα. Κι όμως επιβίωσες και τόσα χρόνια μετά την αντέχεις ακόμα.

Τώρα, έρευνες έρχονται να μας πουν ότι το να αποκτήσεις περίοδο πριν τα 12 μπορεί να συνδέεται με κάποια προβλήματα υγείας. 

Αν η περίοδός σου ήρθε νωρίς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις συνθήκες που συνδέονται με τα γυναικεία θέματα και προβλήματα.

Αυτά είναι τα επτά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την πρώιμη περίοδο:

1. Καρκίνος του μαστού

Shutterstock
Shutterstock

Η περίοδος συνοδεύεται από μεγάλες ορμονικές αλλαγές, κυρίως στα οιστρογόνα, που επηρεάζουν στην ουσία κάθε ιστό στο σώμα. Και αυτό περιλαμβάνει και το στήθος. Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν τα 12, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με αυτές που είχαν πρώτη φορά περίοδο στα 16, σύμφωνα με το Breast Cancer Fund. Η έρευνα αναφέρει ότι η πρώιμη εφηβεία συνδέεται με αυξημένη έκθεση σε οιστρογόνα που προάγουν τον καρκίνο του μαστού.

2. Πρώιμη εμμηνόπαυση

Έρευνα της εφημερίδας Human Reproduction έδειξε ότι γυναίκες που είχαν περίοδο από τα 11 ή νωρίτερα, είχαν 80% υψηλότερο ρίσκο να μπουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40 και 30% στα 40-44. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά.

3. Καρδιακό νόσημα

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Heart, γυναίκες που έχουν περίοδο πριν τα 12 τους, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να περάσουν κάποιο καρδιακό νόσημα. Είναι πιθανό η παιδική παχυσαρκία και ειδικά αν συνεχιστεί και στην ενηλικίωση, να είναι ο κοινός παρονομαστής. Οι αυξανόμενες τιμές παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να εξηγούν γιατί η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου έχει πέσει στα 12 χρόνια και 6 μήνες. Φυσικά, η παιδική παχυσαρκία συνδέεται και με τα προβλήματα της καρδιάς. Ακόμη χειρότερα, η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται με καρδιακές ασθένειες και εγκεφαλικά.

4. Οστεοπόρωση

Άλλη έρευνα δείχνει ότι σε όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτεθείς, τόσο περισσότερο το σώμα σου προστατεύεται από την οστεοπόρωση. Που σημαίνει ότι όσα περισσότερα χρόνια έχεις περίοδο, μπορείς να προστατευτείς από την οστεοπόρωση. Ωστόσο, αν έχεις πρώιμη εμμηνόπαυση, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για οστεοπόρωση. Για να την προλάβεις, χρειάζεσαι ασβέστιο και βιταμίνη D. 

5. Καρκίνος στις ωοθήκες

Γυναίκες που είχαν πρώιμες περιόδους, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες. Το είδος αυτού του καρκίνου είναι 51% πιο πιθανό να είναι θανατηφόρο στις γυναίκες με περίοδο πριν τα 12. 

6. Διαβήτης

Αυτές οι γυναίκες, ακόμη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Και αυτό, γιατί τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους προκαλούν και διαβήτη και πρώιμες περιόδους. Είναι σημαντικό να παραμένουμε υγιείς καθώς το λίπος γύρω από ζωτικά όργανα είναι το πιο επιβλαβές για την υγεία και τα επίπεδα ορμονών.

7. Υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που έχουν νωρίτερα περίοδο από το κανονικό, είναι πιο πιθανό να έχουν ωοθήκες με χαμηλή λειτουργία που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή γονιμότητα.