Shutterstock
Shutterstock
CHOCO ADDICT

Γιατί η σοκολάτα εμφανίζει άσπρα σημάδια; Ο πραγματικός λόγος και πώς να τα αποφύγετε


Η σοκολάτα δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις.

Είναι το αγαπημένο γλυκό σχεδόν όλων αλλά κυρίως εμείς τα κοριτσάκια δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα κομματάκι (όχι μόνο ένα φυσικά!)

Μαύρη, γάλακτος, λευκή, με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, ό,τι και να είναι, μας δίνει μεγάλη απόλαυση.

Πολλές φορές, όμως, όταν ανοίγουμε μια σοκολάτα, μπορεί να δούμε ότι έχει κάποια άσπρα στίγματα ή γραμμές, σαν σκόνη, πάνω της.

Αποκλείεται να μην τα έχεις προσέξει ποτέ, πριν πέσεις με τα μούτρα να την φας.

Αυτά τα άσπρα σημάδια εμφανίζονται όταν τα σωματίδια λίπους στη σοκολάτα διαχωρίζονται λόγω υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών. Το λίπος ανεβαίνει στην επιφάνεια μέσω μικρών ρωγμών.

Αν αποθηκεύσεις μια σοκολάτα σε μέρος που είναι πολύ ζεστό ή κρύο, το λίπος θα ανέβει και θα δημιουργήσει αυτή την άσπρη μορφή.

Μάλιστα, οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ανακαλύψει πώς εμφανίζονται αυτά τα άσπρα σημάδια πάνω στη σοκολάτα. Αυτό συνέβη όταν χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ σε ένα εργοστάσιο στο Αμβούργο.

«Το κρυσταλλικό λίπος λιώνει και ανεβαίνει προς την επιφάνεια μέσω των ρωγμών που κάνει η σοκολάτα», σύμφωνα με τον δρ. Stephen Roth.

shutterstock
shutterstock

Χιλιάδες καταναλωτές κάνουν παράπονα κάθε χρόνο για αυτό το πρόβλημα, που κοστίζει στη βιομηχανία πολλά εκατομμύρια. Ωστόσο, η σοκολάτα είναι ακόμα φαγώσιμη, παρά την εμφάνιση που ίσως δεν αρέσει.

Για να αποφύγουμε την εμφάνιση των άσπρων στιγμάτων, πρέπει να κρατάμε τις σοκολάτες σε θερμοκρασία 14-18°C.

Ένα άλλος τρόπος είναι να... φάμε κατευθείαν τη σοκολάτα που θα πάρουμε, πριν συμβεί αυτό. Καθόλου κακή συμβουλή για τους choco lovers!

Διαβάστε επίσης: Πώς να φτιάξεις την τέλεια ζεστή σοκολάτα

Σοκολάτα στο ψυγείο ή στο ντουλάπι; Πώς να τη συντηρήσεις σωστά

Το γλυκό του Άκη Πετρετζίκη με ταχίνι και σοκολάτα είναι τέλειο και δεν έχει καθόλου ζάχαρη