Unsplash
Unsplash
03|04|2018 08:11
SHARE
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

9 πράγματα που δεν πρέπει να αγοράζεις ποτέ από δεύτερο χέρι


«Σε τιμή ευκαιρίας»: Τα προϊόντα που αγοράζεις από δεύτερο χέρι ίσως να μην σου προσφέρουν πραγματικά αυτό που περιμένεις, ακόμα κι αν η τιμή τους είναι δελεαστική.

Η «second hand» φιλοσοφία μπορεί να έχει ενδιαφέρον ως ένα βαθμό: μπορείς να αποκτήσεις κάτι που δεν μπορείς να βρεις εύκολα στην αγορά, σε πολύ καλή τιμή.

Μόνο που αυτό το χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος πριν εσύ το πιάσεις στα χέρια σου, κι αυτό μπορεί να έχει αυτομάτως από μόνο του μια σειρά μειονεκτημάτων. Υπάρχουν προϊόντα που καλό θα ήταν να αγοράζονται από εσένα ολοκαίνουρια και να χρησιμοποιούνται αμέσως. Για λόγους ασφαλείας και υγιεινής, καλό θα ήταν να αποφύγεις την αγορά συγκεκριμένων αγαθών από δεύτερο χέρι. Ποια είναι αυτά;

Τηλεοράσεις, DVD players και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές:

Αν μπείτε σε διαδικασία να αγοράσετε μια τέτοια συσκευή από δεύτερο χέρι, καλό θα είναι να έχετε κατά νου ότι υπάρχει περίπτωση ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να μην έχει εξαντλήσει όλη του την επιμέλεια στη συντήρησή της. Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη επισκευής της. Συνήθως το συνολικό ποσό επισκευών μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το ποσό αγοράς μιας ολοκαίνουριας συσκευής. Σκεφτείτε τι σας συμφέρει καλύτερα.

Παπούτσια:

Για λόγους υγιεινής μια τέτοια αγορά καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Τα παπούτσια είναι φορείς βακτηρίων. Αν αγοράσετε παπούτσια που έχουν ξαναφορεθεί από άλλον στο παρελθόν, πιθανότατα να «αγοράσετε» μαζί και όλα τα προβλήματα που μπορεί να κουβαλούν. Πόνοι, προβλήματα στα άκρα και βέβαια μικρόβια είναι μέσα στο πρόγραμμα.

 

Κοσμήματα:

Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να αγοράσετε ένα second hand κολιέ ή βραχιόλι που σας εντυπωσίασε, σε χαμηλή τιμή. Υπάρχει, όμως και η άλλη όψη του... κοσμήματος: τα κοσμήματα από δεύτερο χέρι μπορεί να κουβαλούν τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα και αλλεργίες.

Παιδικό καροτσάκι:

Για λόγους ασφαλείας, μια τέτοια αγορά, καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Το μέσο μεταφοράς ενός μωρού, σε περιβάλλον εκτός σπιτιού, θα πρέπει να είναι σταθερό, ανθεκτικό και να πληροί τα στάνταρ ασφαλείας. Ενα παιδικό καροτσάκι (ή ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου) από δεύτερο χέρι μπορεί σύντομα να εμφανίσει πρόβλημα.

Σχολικός εξοπλισμός:

Για ποιο λόγο να αγοράσετε κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν -σε «τιμή ευκαιρίας»-, από τη στιγμή που η αγορά είναι γεμάτη γραφική ύλη σε απίστευτες τιμές. Πάντα να έχετε κατά νου, ότι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά δεν μπορεί να έχει την ίδια δυναμική με αυτό που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Είτε είναι ένα στιλό, είτε οικιακή συσκευή.

Αρώματα και καλλυντικά:

Eίναι ασύγκριτα προτιμότερο να αγοράζετε αρώματα και καλλυντικά «του κουτιού» και όχι από δεύτερο χέρι. Πέρα από το ότι η ποιότητά τους μπορεί να είναι αλλοιωμένη -αν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί-, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις.

Χαλιά

Χαλί από «δεύτερο χέρι»; Ξανασκεφτείτε το. Αν πάλι είστε αποφασισμένοι να βάλετε στο σπίτι σας ένα χαλί που έχει ξαναϋπάρξει σε εσωτερικό χώρο άλλου σπιτιού αναλογιστείτε τι μικροσωματίδια (σκόνη, βακτήρια) μπορεί να κουβαλά. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο χαλί και να μην συμβιβαστείτε με ένα άλλο.  

Αξεσουάρ για κατοικίδια:

Θέλει τεράστια προσοχή η επιλογή του εξοπλισμού για τον τετράποδο φίλο σας. Μην αγοράσετε τίποτα που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν γιατί υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μικροσωματιδίων. Βεβαιωθείτε ότι ό,τι χρησιμοποιείτε είναι απολυμασμένο. Οσο σχολαστικοί είστε για την προσωπική σας υγιεινή, άλλο τόσο να είστε και για την υγιεινή του κατοικιδίου σας.

Aδιάβροχα- γαλότσες:

Κάτι που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν υπό δύσκολες συνθήκες όπως πχ. Η κακοκαιρία, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι σε άψογη κατάσταση. Και αυτό ισχυεί για όλα. Παπούτσια και ρούχα που έχουν αντοχή στην υγρασία, αλλά έχουν ξαναφορεθεί στο παρελθόν μην περιμένετε να είναι άθικτα και να σας χαρίζουν την ίδια αδιάβροχη προστασία.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα αναγνωρίσεις τα οικονομικά κομμάτια από συνθετικό δέρμα που δείχνουν ακριβά

36χρονη έχει εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ αγοράζοντας απίθανα ρούχα που κοστίζουν μόλις 5 ευρώ