Unsplash
Unsplash
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΣΠΙΤΙ

Τα 12 αντικείμενα που πρέπει να αντικαθιστάς συχνά σε ένα σπίτι


Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική σε ένα σπίτι. Άλλωστε η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά.

Δεν φτάνει όμως μόνο το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι που πρέπει να αντικαθιστώνται συχνά.

Πολλές φορές, ωστόσο, ξεχνάμε να τα αλλάζουμε τακτικά και γίνονται εστίες μικροβίων που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή σοβαρότερες ασθένειες.

Το Netmums συγκέντρωσε μια λίστα με καθημερινά αντικείμενα που έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να αλλάζονται συχνά σε ένα νοικοκυριό.

Οδοντόβουρτσα

Η οδοντική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθιστώνται συχνά ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. Κάθε τρεις μήνες περίπου ή και νωρίτερα αν έχουν χαλάσει. Στα παιδιά είναι καλό να αλλάζονται συχνότερα.

Πετσέτες μπάνιου

Αν η πετσέτα σου δεν είναι πλέον μαλακή και δεν απορροφά νερό, ήρθε η ώρα να την πετάξεις. Τότε είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν βακτήρια. Άλλαξέ τες κάθε ένα με τρία χρόνια.

Shutterstock
Shutterstock

Βούρτσα

Αν χτενίζεσαι με την ίδια βούρτσα για πολύ καιρό, μαζεύει μικρόβια που βρίσκονται στο κεφάλι σου. Ειδικοί συμβουλεύουν να καθαρίζεις τη βούρτσα σου κάθε εβδομάδα και να αγοράζεις καινούρια κάθε χρόνο. Βάλτην σε ζεστό νερό με σαπούνι και βγάλε τις τρίχες. Στη συνέχεια ψέκασέ την με απολυμαντικό σπρέι για να απομακρύνεις τα μικρόβια.

Παντόφλες

Πρέπει να πλένεις τις παντόφλες σου τακτικά για να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμη, πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε έξι μήνες. Αν είχες για παράδειγμα μια μυκητίαση μπορεί να ξανακολλήσεις. Ότι έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας πρέπει να το προσέχουμε.

shutterstock
shutterstock

Μαξιλάρια

Αν δεν πλένεις το μαξιλάρι σου κάθε τρεις μήνες, τότε εκθέτεις το πρόσωπό σου σε ακαθαρσία. Πρέπει να αγοράζεις καινούριο κάθε 2-3 χρόνια.

Στρώματα

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο κρεβάτι μας. Για να έχουμε άνετο και σωστό ύπνο πρέπει να αλλάζουμε στρώμα κάθε οχτώ χρόνια.

shutterstock
shutterstock

Σφουγγάρια

Τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείς για να πλύνεις την κουζίνα ή το μπάνιο πρέπει να αλλάζουν κάθε εβδομάδα, καθώς μαζεύουν σκόνη και βρωμιά.

Απολυμαντικά

Απολυμαντικά που καθαρίζουν την τουαλέτα ή άλλες επιφάνειες πρέπει να χρησιμοποιούνται μέσα σε τρεις μήνες γιατί μετά γίνονται αναποτελεσματικά. 

Shutterstock
Shutterstock

Χαλιά

Τα χαλιά μαζεύουν όλη τη σκόνη του σπιτιού ενώ πατάμε πάνω τους με τα παπούτσια. Ένα χαλί πρέπει να αντικατασταθεί κάθε 5 με 15 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα.

Πλυντήριο πιάτων

Αν το χρησιμοποιείς συνέχεια, κάποια στιγμή θα πάψει να είναι αποτελεσματικό. Το να πάρεις ένα καινούριο είναι επένδυση, οπότε κάθε 10-15 χρόνια είναι καλά.

shutterstock
shutterstock

Πλαστικά δοχεία

Τα τάπερ ή άλλα πλαστικά δοχεία που τοποθετείς τροφές πρέπει να αλλάζονται αν έχουν φθαρεί. Αντικατέστησέ τα το πολύ κάθε μήνες μήνες.

Τηγάνια

Κάθε τρία με πέντε χρόνια είναι το ιδανικό να αλλάζεις τηγάνια και κατσαρόλες, καθώς αν έχουν καταστραφεί μπορεί να απελευθερώσουν χημικές ενώσεις και να μολύνουν το φαγητό.