Shutterstock
Shutterstock
SEX & RELATIONSHIP

Πώς να πεις όχι στο σεξ με τον σύντροφό σου χωρίς να χαλάσεις τη σχέση σου


Έχουμε πει άπειρες φορές πόσο σημαντικό είναι το σεξ και πόσο καλό μας κάνει.

Βέβαια, δεν είμαστε πάντα σε mood για σεξ με τον σύντροφό μας. Απλά μερικές φορές δεν θες, άνθρωπος είσαι. 

Είτε είσαι κουρασμένη από τη δουλειά ή έχεις άγχος ή απλά δεν νιώθεις πολύ σέξι αυτή τη στιγμή.

Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην φρικάρεις και πιστέψεις ότι δεν θες πλέον τον σύντροφό σου. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ούτε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σου ή στη σχέση σας.

Το κακό έρχεται όταν δεν μπορείς να απορρίψεις το σεξ μόνο και μόνο για να μην αναστατώσεις (με την κακή έννοια!) τον σύντροφό σου. 

Μπορεί δηλαδή να ενδώσεις και να έρθεις σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σου ενώ στην πραγματικότητα δεν θες. Μπορεί δηλαδή να πιεστείς γιατί «έτσι πρέπει».

Και τότε είναι που αρχίζεις να νιώθεις άσχημα.

Shutterstock
Shutterstock

Τα καλά νέα έρχονται από μια νέα έρευνα που δείχνει ότι το να απορρίψεις μια ερωτική επαφή δεν θα βλάψει απαραίτητα τη σχέση σου. ΑΝ φυσικά το κάνεις με τον σωστό τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξηγήσεις στον άλλον τι συμβαίνει και να τον διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι καλά μεταξύ σας και δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τα συναισθήματά σου (αν φυσικά είναι αλήθεια!).

Έρευνα σε 642 ενήλικες, βρήκε ότι οι άνθρωποι προτιμούν να τους απορρίψουν ευγενικά στο σεξ παρά να γίνει η πράξη αναγκαστικά για να μην υπάρξει ένταση ή συζήτηση. Οπότε είναι καλύτερο να πεις «όχι», παρά να πιέσεις τον εαυτό σου να υποκύψει, χωρίς να το νιώθεις πραγματικά. 

Φυσικά, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν το άλλο τους μισό να δεχτεί τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και όχι να τους απορρίψουν, προκαλώντας τους εκνευρισμό και κριτική.

shutterstock
shutterstock

Αν απορρίψεις το σεξ με τον σύντροφό σου με εκνευρισμό που μόνο και μόνο το ζήτησαν ή το προσπάθησαν, μάλλον θα δημιουργηθεί πρόβλημα και παρεξήγηση.  

Άλλη μελέτη σε 98 ζευγάρια, έδειξε ότι το «όχι» στο σεξ, δεν έβλαψε την σχέση τους και την ικανοποίηση που παίρνουν από αυτήν.

Το να κάνεις σεξ για να αποφύγεις τα προβλήματα της σχέσης συνδεόταν με μεγαλύτερη μη ικανοποίηση στο σεξ, κάτι που δεν είχε καλές συνέπειες μακροχρόνια. 

Ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες σχέσεις, που το σεξ πλέον δεν είναι και τόσο συχνό, είχε επιβλαβή αποτελέσματα.

shutterstock
shutterstock

Ενώ το σεξ σε κάνει να νιώθεις ικανοποίηση εκείνη τη στιγμή, το να εξαναγκάζεις τον εαυτό σου ενώ δεν έχεις πραγματικά διάθεση, είναι αυτό που δεν κάνει καλό στη σχέση με το σύντροφό σου. 

Συνήθως, γίνεται για να μην πληγώσουμε τα συναισθήματα του άλλου ή να αποφύγουμε έναν πιθανό καυγά. Η καλή ποιότητα στη σχέση όμως έρχεται όταν σε πιθανή απόρριψη, υπάρχει διαβεβαίωση ότι όλα είναι καλά. 

Η συμβουλή είναι ο διάλογος. Αν δεν θες, πες το ευγενικά, χωρίς θυμό, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ο σύντροφός σου θα το εκτιμήσει.