ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΙΛΙΑ

Μήπως η φίλη σας θέλει να σας... χειραγωγήσει; Τα σημάδια


Χειριστική συμπεριφορά ισούται με χειραγώγηση, συναισθηματική κακοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι πολύ πιθανό να την συναντήσουμε μέσα στην οικογένεια, στο εργασιακό αλλά και φιλικό περιβάλλον. Μπορεί στο τελευταίο, εμείς να θέτουμε όρια μιας και εμείς επιλέγουμε τους φίλους μας αλλά τελικά η συναισθηματική καταπίεση κάποιες φορές είναι αναπόφευκτη. Το θέμα είναι να την αναγνωρίζουμε. Υπάρχουν σημάδια που μπορούν να κάνουν την κατάσταση ξεκάθαρη.

Η αυτοπροστασία από τα χειριστικά άτομα είναι άκρως σημαντική μιας και εύκολα μπορεί να οδηγηθεί το άτομο σε ψυχική εξουθένωση. Έχετε αναρωτηθεί αν η φίλη σας είναι ένα τέτοιου είδους άτομο; Σκεφτείτε τη συμπεριφορά της με γνώμονα τα παρακάτω σημάδια.

  • Θέλει να είναι η αρχηγός

Είτε εκφράζεται την γνώμη σας είτε όχι, είναι το ίδιο για εκείνη. Εκείνη θέλει να αποφασίζει. Αν δεν κάνετε αυτό που λέει θυμώνει. Πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο, ακόμα κι αν είναι φανερό ότι έχει άδικο.

  • Καλή κουβέντα δεν λέει για κανέναν

Όταν κάποιος λέει κάτι αρνητικό για κάποιον άλλο, χωρίς να είναι παρών τότε να είστε σίγουρες ότι κακεντρεχή σχόλια θα γίνουν για σας, ερήμην σας. Άνθρωπος που δεν βρίσκει τίποτα θετικό στους γύρω του, γρήγορα δεν θα βρίσκει τίποτα θετικό και σε σας.

 

  •  Σας κάνει να νιώθετε ενοχές

“Έχω κάνει τόσα για σένα. Τόσο δύσκολο σου είναι να το κάνεις αυτό για μένα”. Φράση- κλειδί. Τακτική των χειριστικών ανθρώπων είναι να δημιουργούν ενοχές στους γύρω τους για να παίρνουν αυτό που θέλουν. Πάντα.

  •  Σας θυμάται πάντα όταν έχει ανάγκη

Σας σκέφτεται μόνο στα δύσκολα. Μόνο όταν σας χρειάζεται. Όταν όλα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό, χάνεται από κοντά σας.

 

  • Δεν σας ακούει όταν μιλάτε

Μιλάτε αλλά μπορεί να μην σας παρακολουθεί καν. Όχι λόγω κούρασης αλλά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στο μυαλό της η ζωή σας έχει πάντα λιγότερο ενδιαφέρον από τη δική της.

 

Να θυμάσαι αυτό: “Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα «υγιή εγωισμό». Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι Αυταγάπη”. Τσάρλι Τσάπλιν