unsplash
unsplash
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μυρωδάτο μπαχαρικό που προστατεύει και θωρακίζει το συκώτι


Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες και επάνω από το στομάχι και προστατεύεται από τα οστά του θώρακα.

Το συκώτι συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή ουσιών που διευκολύνουν την πέψη.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το συκώτι τους, είτε από το αλκοόλ είτε από άλλους παράγοντες. 

Τα καλά νέα είναι ότι μια τροφή μπορεί να προστατεύσει το συκώτι μας από διάφορες σοβαρές βλάβες.

Συγκεκριμένα, μια νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Proteome Research, αποκαλύπτει με ποιο μπαχαρικό μπορούμε να θωρακίσουμε το συκώτι μας από διάφορα προβλήματα.

Shutterstock
Shutterstock

Αυτό το μπαχαρικό δεν είναι άλλο από το γνωστό μας μοσχοκάρυδο.

Το μπαχαρικό αυτό χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών παθήσεων.

Το μοσχοκάρυδο αποτελεί τον καρπό του δέντρου Myristica fragrans και ευδοκιμεί κυρίως στην Ινδονησία. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του άσθματος, των ρευματικών πόνων, του πονόδοντου καθώς και των λοιμώξεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μυρωδάτο αυτό μπαχαρικό βοηθά και στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, της υπεργλυκαιμίας, των βλαβών του καρδιακού ιστού και της ηπατικής τοξικότητας.

shutterstock
shutterstock

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση του μοσχοκάρυδου στο συκώτι. Οι μελέτες υπέδειξαν ότι το μοσχοκάρυδο προστατεύει το συκώτι από σοβαρές βλάβες κυρίως επειδή επαναφέρει σε πιο υγιή επίπεδα τα διάφορα λιπίδια και τις ακυλοκαρνιτίνες, ουσίες που όταν αυξηθούν υπερβολικά αποτελούν δείκτη για τις διαταραχές του μεταβολισμού.

Ακόμη, το μοσχοκάρυδο μπορεί να ρυθμίσει την πρωτεΐνη PPARα, που παίζει ρόλο-κλειδί στον μεταβολισμό των λιπαρών στο ήπαρ.

Οι ερευνητές εντόπισαν, ακόμη, ένα συστατικό του μοσχοκάρυδου, τη μυρισλιγνάνη, που παρέχει ισχυρή προστασία ενάντια στις βλάβες του ήπατος.

shutterstock
shutterstock

Εκτός από απαραίτητο στα γλυκά και στα φαγητά, λοιπόν, το μοσχοκάρυδο έχει μοναδικά οφέλη στο συκώτι μας και καλό θα ήταν να το προσαρμόσουμε στη διατροφή μας.

Διαβάστε επίσης: Το Prozac του Μεσαίωνα -Το μπαχαρικό που χρησιμοποιούσαν οι μοναχές ως φυσικό διεγερτικό

Το κοινό μπαχαρικό που σε βοηθά να χάσεις τρεις φορές περισσότερο λίπος