Shutterstock/Gladskikh Tatiana
Shutterstock/Gladskikh Tatiana
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΟΝΕΑ

Έχεις όλα τα προσόντα για τη θέση του γονιού; -Ποια είναι η προϋπηρεσία και ποιος ο μισθός


Είναι η σημαντικότερη «δουλειά» της ζωής μας. Και κανείς δεν μας προετοιμάζει γι’αυτή.

Για να πω την αλήθεια, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει. Αλλά υπάρχει. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012, η Παγκόσμια Ημέρα του Γονέα γιορτάζεται – και φέτος- σαν σήμερα, 1η Ιουνίου.

Ένας μικρός φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Ή και όχι – με δεδομένο πως υπάρχει Παγκόσμια ημέρα χιονιού, τελωνείων και χιτζάμπ, και κανένα από τα τρία δεν νιώθεις υποχρεωμένος να τιμήσεις ιδιαιτέρως, στις αντίστοιχες ημερομηνίες. Κι έπειτα, τι ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνει να είσαι γονιός – και ιδίως ΚΑΛΟΣ γονιός; Κανείς δεν ξέρει.

Πρακτικά, αν το καλοσκεφτείς, το «γονιός» είναι η μοναδική «δουλειά» που ουδείς δεν διδάσκει ή δεν διδάσκεται, πριν πάρει τη θέση. Μπορεί να ζητείται εκπαίδευση και προϋπηρεσία για τα πάντα (από το να πετάξεις ένα διαστημόπλοιο μέχρι να πουλάς τσιμπιδάκια) αλλά το να γεννήσεις και να μεγαλώσεις υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους είναι κάτι για το οποίο ο καθένας μας θεωρείται ικανός και προικισμένος με μια ενστικτώδικη, μυστική γνώση - αρκεί να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πρέπει να είστε πρόθυμοι να είστε απαραίτητοι τη μια στιγμή και ανύπαρκτοι την άλλη.

Μοιραία είναι δύσκολο να πεις, αν κάποιος είναι καλός στο «πόστο» του, αφού οι «επιδόσεις» του γονιού, δεν είναι εύκολα ή άμεσα μετρήσιμες. Κι έπειτα, ακόμα κι αν είναι μέτριος ή κακός, είναι περίπου αδύνατο να «απολυθεί». Στο κάτω κάτω, η δουλειά είναι μόνιμη…

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι παράξενο, που υπάρχουν δίπλα μας, τόσες χιλιάδες, εκατομμύρια, δυστυχισμένα παιδιά. Παιδιά άρρωστα, πονεμένα, θλιμμένα, θυμωμένα, πολλαπλά κακοποιημένα, θύματα αδαών, μοχθηρών ενηλίκων ή γονιών-τεράτων με στρεβλό ψυχισμό. Το ότι, η 1η Ιουνίου είναι επίσης, Παγκόσμια μέρα του παιδιού, είναι άλλη μια υπερμεγέθης ειρωνεία...

Είσαι κατάλληλος για τη «δουλειά»;

Την καλύτερη, χιουμοριστική (αλλά ίσως όχι και τόσο) περιγραφή του τι σημαίνει να είσαι γονιός την «ψάρεψα» στο www.worldstoughestjob.com. Την υπογράφει, η Annette Clifford, αρθρογράφος του Florida Today. Παρατίθεται εδώ, σε -χαλαρή- μετάφραση.

Θέση: Γονιός

Job Description: Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν αντοχή, ευελιξία, καλά αντανακλαστικά στον αιφνιδιασμό, εξαιρετικό ταλέντο επικοινωνίας, οργανωτικές ικανότητες και να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν πρωί βράδυ, γιορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα, ακόμα και σε 24ωρες βάρδιες. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να τους ζητηθεί να αναλάβουν αμισθί μετακινήσεις (σε γιατρούς, νοσοκομεία, σχολεία, φροντιστήρια, θέατρα, σινεμά, malls, κολυμβητήρια, μπαλέτα, camping sites, γήπεδα, πάρτι γενεθλίων, σπίτια κολλητών κ.λπ.), εντός και εκτός έδρας. Υπερωρίες και έξοδα παράστασης δεν καταβάλλονται.

Ευθύνες: Πρέπει να είστε διατεθειμένοι να κρατήσετε αυτή τη δουλειά μέχρι να πεθάνετε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να γίνετε στόχος ειρωνειών, σαρκαστικών σχολίων, επιθέσεων μίσους – τουλάχιστον κατά περιόδους. (Συχνά πυκνά, θα πρέπει να δαγκώνετε τη γλώσσα σας, για να μη μιλήσετε.) Πρέπει να είστε γεροί σαν μουλάρια, για να τα βγάλετε πέρα με εικοσιτετράωρα αϋπνίας (που θα διακόπτονται από ταΐσματα, αλλαγές πανών, αρρώστιες, κλάματα και εμετούς).

Πρέπει να είστε ικανοί να αντιμετωπίσετε μικροαναποδιές και αναπάντεχες «τεχνικές» προκλήσεις (π.χ. διαμελισμένα στρατιωτάκια και κούκλες, σπασμένα μπαλόνια, κολλημένα φερμουάρ, χαμένα βιβλία και τετράδια, μουτζουρωμένα ρούχα, σκισμένα κεφάλια, ραγισμένες καρδιές κ.λπ.). Πρέπει να μπορείτε να χειρίζεστε τη συναρμολόγηση παιχνιδιών και να γνωρίζετε τα safety standards αυτών και των χρηστών τους. Για το χώρο εργασίας απαιτείται καθημερινή συντήρηση και καθαριότητα. Θα πρέπει να «σκανάρετε» τηλεφωνήματα, να κρατάτε ημερολόγια και να συντονίζετε την παραγωγή πολλών, διαφορετικών σχολικών εργασιών. Πρέπει να μπορείτε να προγραμματίσετε και να οργανώσετε κοινωνικές εκδηλώσεις για πελάτες κάθε ηλικίας, γούστου και συμπεριφοράς. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να είστε απαραίτητοι τη μια στιγμή και ανύπαρκτοι την άλλη. Επίσης πρέπει να αναλάβετε πλήρη ευθύνη για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Πρόοδος και προαγωγή: Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα για τίποτα από τα δύο. Δουλειά σας είναι να μείνετε στην ίδια θέση για χρόνια, χωρίς να παραπονιέστε, φροντίζοντας για την επανακατάρτισή σας και την αναβάθμιση των προσόντων σας, μέχρις ότου τα άτομα για τα οποία ευθύνεστε θα καταφέρουν να σας ξεπεράσουν.

Προϋπηρεσία: Δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία. Αντιθέτως, προσφέρεται εργασιακή κατάρτιση σε μόνιμη, εξαντλητική βάση.

Μισθός: Δεν καταβάλλεται. Μάλιστα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να συντηρεί τα άτομα υπ’ ευθύνη του, προσφέροντας συχνά δώρα, αυξήσεις και μπόνους. Και όταν πεθάνει, πρέπει να τους κληροδοτήσει όλη του την περιουσία.

Πλεονεκτήματα: Δεν προβλέπονται ασφάλιση και ένσημα, ούτε σύνταξη, επιστροφή διδάκτρων, επενδυτικές ευκαιρίες και διακοπές με τα έξοδα της εταιρείας. Ωστόσο, η δουλειά προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και δωρεάν αγκαλιές για όλη σας τη ζωή.