Ο απρόσμενος διατροφικός συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας σύμφωνα με έρευνα | 0 bovary.gr
Ο απρόσμενος διατροφικός συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας σύμφωνα με έρευνα | 0 bovary.gr
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Ο απρόσμενος διατροφικός συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας σύμφωνα με έρευνα


Οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν τα μυστικά της μακροζωίας. 

Πολύ μελάνι έχει χυθεί σχετικά με τις τροφές και τις συνήθειες που μπορούν να μας κάνουν να ζήσουμε περισσότερο. Ωστόσο, δεν ξέρουμε ποια από αυτά ισχύουν και ποια όχι.

Μια νέα έρευνα, έρχεται για να μας δώσει μια καινούργια οπτική πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Τι μπορεί να μας κάνει να έχουμε μια μακρά και καλή ζωή;

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα προβιοτικά μαζί με κάποια παραδοσιακά ινδικά βότανα μπορούν να ενισχύσουν τη διάρκεια ζωής μας.

Ο συνδυασμός αυτός αύξησε τη διάρκεια ζωής στις μύγες των φρούτων κατά 60% και θωρακίστηκαν κατά ασθενειών που είχαν σχέση με το γήρας.

Shutterstock
Shutterstock

Στους ανθρώπους αυτό μεταφράζεται ως ένας 80χρονος που θα μπορούσε να ζήσει ως τα 128 του χρόνια. 

Οι Καναδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να εφαρμοστούν στον άνθρωπο αλλά προειδοποιούν ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλα. 

Οι μύγες των φρούτων, που χρησιμοποιούνται για επιστημονικές έρευνες εδώ και δεκαετίες, μοιράζονται πάνω από τα 2/3 της βιοχημικής τους πορείας με τον άνθρωπο. 

Στη μελέτη, οι μύγες τράφηκαν με ένα συμβιωτικό, φτιαγμένο από προβιοτικά με ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε πολυφαινόλες και το φυτικό φάρμακο Triphala.

shutterstock
shutterstock

Αυτές που πήραν αυτό τον συνδυασμό έζησαν 66 μέρες, 26 μέρες περισσότερο από τις άλλες μύγες που δεν τον πήραν. Ακόμη, έδειξαν μειωμένα συμπτώματα γήρατος.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αποδεικνύει την επιρροή που μπορεί να έχουν τα βακτήρια του εντέρου στην υγεία μας.

Οι επιστήμονες Susan Westfall και Satya Prakash ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα του πειράματος μπορεί να κρύβεται στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Ο άξονας παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές περιπτώσεις, από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι και την κατάθλιψη.

Ο άξονας είναι το κλειδί της επικοινωνιακού συστήματος ανάμεσα στους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο γαστρεντερικό σωλήνα και στον εγκέφαλο.

shutterstock
shutterstock

Τα προβιοτικά αλλάζουν δραματικά την δομή των μικροβίων του εντέρου. Αυτό επιτρέπει σε μια μοναδική φόρμουλα προβιοτικού να εξάγει πολλά και ωφέλιμα φυσιολογικά αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματά μας συνιστούν μια δίαιτα που ενσωματώνει το Triphala μαζί με αυτά τα προβιοτικά που θα οδηγήσουν σε μια μακριά και υγιή ζωή», αναφέρουν οι ερευνητές.

Το Triphala είναι ένα παραδοσιακό γιατρικό της Ayurveda για ήπιο καθαρισμό του εντέρου και φτιάχνεται από τρία παραδοσιακά ινδικά φρούτα: το haritaki, το amla και το bibhtaki.

Μπορείτε να τα βρείτε σε μαγαζιά με βότανα και μπαχαρικά και άλλα ινδικά μαγαζιά με τρόφιμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνα μπορεί να έχει μελλοντική χρήση σε θεραπείες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο νευροεκφυλισμός, η κατάθλιψη, ακόμα και στον καρκίνο.