Shutterstock
Shutterstock
ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Θα τα ξαναβρίσκατε με τον πρώην σας; Η Leandra Medine εξηγεί γιατί επέστρεψε στον πρώην άντρα της


Μια συντάκτρια ενός Λονδρέζικου περιοδικού μου έστειλε email μερικούς μήνες νωρίτερα για να με ρωτήσει εάν πιστεύω στις δεύτερες ευκαιρίες στις σχέσεις, γράφει η Λεάντρα Μεντίν, ιδρύτρια του Man Repeller.

Ήταν μια παράξενη ερώτηση δεδομένου του ότι η ερώτηση της ήταν στοχευμένη σε εμένα, καθώς όπως έχω γράψει στο παρελθόν, έκανα ένα μεγάλο διάλειμμα με τον άνδρα μου μέχρι να παντρευτούμε -αλλά οι επόμενες ερωτήσεις της (Πώς παραδόθηκες σε αυτόν; Πόσο καιρό σου πήρε να ξανανιώσεις ο εαυτός σου;) με έκαναν να αναρωτηθώ: Εσύ θα τα ξαναέβρισκες με κάποιον πρώην;

Εάν μια σχέση λήξει προτού το θελήσεις, και αναγκάσεις τον εαυτό σου να δαιμονοποιήσει τον πρώην επειδή είναι ο ευκολότερος τρόπος να προχωρήσεις, ή οι φίλες σου προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν κάνοντας “shaming” στη σχέση σας υποδεικνύοντας ό,τι πήγαινε στραβά σε αυτήν ώστε να σε πείσουν ότι είσαι καλύτερα χωρίς αυτόν... μπορείς πραγματικά να ανακάμψεις από αυτό;

Είμαστε, όπως η συντάκτρια από το Λονδίνο έθεσε τόσο σωστά, «αβοήθητα εκπαιδευμένοι να θεωρούμε πως η αγάπη είναι άσπρο ή μαύρο. Πως αν κάποιος θέλει να είναι μαζί σου, θα είναι. Αλλιώς, είναι βλάκας και πρέπει να προχωρήσεις».

Shutterstock
Shutterstock

Όμως, η αγάπη είναι πολύ περιπλοκότερη από την ταινία «He’s Just Not That Into You». Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μια σχέση τελειώνει επειδή ήταν απαραίτητο να μπει μια τελεία ακόμα και αν υπάρχει αγάπη.

Δεν θέλω να αναπαράγω περιττές πληροφορίες για την δική μου σχέση, αλλά όταν ο Άμπι με χώρισε, η αυτοπεποίθησή μου αυτόματα έπεσε. Ενώ μέσα μου ένιωθα πως είχα βρει το άλλο μου μισό, η αίσθηση μου με είχε προδώσει, και ο Άμπι το αρνούνταν χωρίζοντάς με, και μέσα σε μία συζήτηση η αυτοπεποίθησή μου πήγε από το 100 στο μηδέν.

Για να απαντήσω στην ερώτηση της Λονδρέζας συντάκτριας, δεν νομίζω πως ακόμα και τώρα έχω παραδοθεί τελείως. Μια ψυχολόγος που έβλεπα για κάποιο διάστημα μάλιστα που υπέδειξε πως τα προβλήματα που αντιμετώπισα στο να συλλάβω τα παιδιά μου ήταν κατά πάσα πιθανότητα ψυχολογικά, και προέρχονταν από την αδυναμία μου να εμπιστευτώ. Και αν δεν παραδινόμουν, θα μπορούσα να είμαι πραγματικά ο εαυτός μου; Αλλά, ο λόγος που γίνονται αυτές οι ερωτήσεις, νομίζω, είναι ώστε να προσπαθήσει να βρει κοινά σημεία με την ιστορία μου η φίλη μας από το Λονδίνο, σημάδια που υποδηλώνουν πως μπορεί να εκτυλιχτεί η δική της ιστορία.

Για να απαντήσω στην δική μου ερώτηση, φυσικά μπορείς να αναρρώσεις από την διαδικασία “shaming” στον πρώην. Αν με ρωτούσατε προτού τα βρω με τον Άμπι αν πιστεύω στο να τα ξαναφτιάχνεις με πρώην, θα έλεγα όχι -πως όταν κάτι τελειώνει, τελειώνει, και υπάρχει λόγος που τελείωσε. Αλλά αυτό θα ήταν πολύ επικριτικό, και θα ήταν η απάντηση ενός ατόμου που δεν έχει ζήσει αρκετά ώστε να συνειδητοποιήσει πως τέτοιες ερωτήσεις δεν απαντώνται με ένα απλό ναι ή όχι. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, κάθε σχέση διαφορετική.

Αυτό που μπορώ να σας πω πάντως, είναι πως ακόμα και να τα ξαναφτιάξεις με κάποιον, δεν τα βρίσκεις πραγματικά με κάποιον πρώην σου. Αφότου χωρίσετε, δεν μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια σχέση με πριν, γιατί δεν είστε πλέον οι ίδιοι άνθρωποι. Και, πιστέψτε με όταν το λέω, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ καλό.

Διαβάστε επίσης: Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αξίζει να επιστρέψεις στον πρώην σου

Γιατί δεν μπορείς να είσαι φίλη με τον πρώην σου- Με την ματιά ενός άνδρα

6 γυναίκες εξομολογούνται τι θα έλεγαν στον πρώην τους αν τον ξανασυναντούσαν